Magazin Nincs kategorizálva

Top 10 kedvenc vízi állatunk a képernyőn

halas kep A mai naptól látható a Némó nyomábanból ismert és mindenki által azonnal megszeretett Szenilla saját története. Mi pedig a Szenilla nyomában kapcsán összeszedtünk tíz vízi állatot, akik az elmúlt sok-sok évben megnevettettek vagy megmozgattak minket, legyenek ők animációs vagy élőszereplős figurák. Halak, rákok, delfinek vagy bálnák, sőt akad kacsacsőrű emlős is a listában. Szemezgessetek!

 

Ficánka és Sebastian (A kis hableány)

A Disney történetének (szerintem) két legelbűvölőbb sidekickje a birodalom hihetetlen képességeinek legszebb bizonyítéka: micsoda teljesítmény személyiséggel felruházni egy rákszabásút és egy halat! Korántsem arról van csak szó, hogy arcot biggyesztettek az állati testre; a trópusi halacska és a vörös rák mozgása és gesztikulációja a Disney 2D-s animációs művészetének egyik csúcsa.

Mivel maga a film gyerekkorom első nagy mozis élménye, élénken emlékszem erre a két figurára – és gyanítom, hogy sokan vannak még így vele. Felnőttként talán érezni a sablont a félénk, ám barátjáért mindenre kész halacska és a karót nyelt, de megenyhülő udvaronc karakterében, gyerekként azonban ez egyáltalán nem számít: a Disney igazi, élő, velünk maradó figurát teremtett belőlük. A két szereplő egyébként az előzményfilm és a sorozat révén még kidolgozott előéletet is kapott. Ficánka neve pedig az egyik legsikerültebb és legnépszerűbb magyarítás lett: óvodák, úszóklubok, játékboltok tucatjai viselik. (Havasmezői Gergely)

sebastian ficanka

 

Willy (Szabadítsátok ki Willyt!)

Mindig is úgy gondoltam, hogy a kardszárnyú delfinek, azaz a gyilkos bálnák (már a kétféle elnevezésük is különleges) a legösszetettebb vízi lények számomra. Játékosak, intelligensek, gyönyörűek és egyben aranyosak is, és van valami végtelen nyugalom körülöttük, valami megfoghatatlan elegancia, ahogy fekete-fehér „ruhájukban” uralják a nagy vizeket. Nem tagadom, hogy a bennem kialakult képet Simon Wincer 93-as alkotásának köszönhetem, melyben azt hiszem egy egész világ gyerekserege szeretett kicsit bele a tenger farkasaiba. A fogságban élő Willy, aki egy kisvárosi delfinárium legnagyobb szenzációja különös barátságot köt a fiatal Jesse-vel, aki eleinte kötelességből, majd saját akaratából dolgozik a helyen.

Kettejük barátsága egy igazi filmes csemege az időszakból: ki ne emlékezne a nyelvnyújtogatós mutatványra vagy az ominózus kiszabadulási ugrásra. Willy egy pajkos, önfejű, de ragaszkodó társ, aki még a medence aljáról is képes téged kihúzni, ha épp arról van szó. Az ikonikus lekonyuló hátuszonya pedig a mai napig megmozdít bennem valamit – nem kell tökéletesnek lenni ahhoz, hogy barátokra találjunk. (Kajdi Júlia)

willy

 

Vízipók-csodapók

Az egzotikus állatok sorában igazi hungarikum Dr. Kertész György, az ELTE Állatrendszertani Tanszék docensének Bálint Ágnes segítségével nevelgetett gyermeke, a Vízipók-csodapók, ami számtalan generáció kedvence a mai napig. Vízipók igazi összekötő kapocsként szolgál a vízi és szárazföldi állatok között, a gyerekeket pedig elfogadásra és összefogásra tanítja. Az eredetileg a rovatvilág népszerűsítésére készült sorozat állandó szereplői közé tartoztak még a morgós Keresztespók, a kedves kis Katica vagy a barátságos vízicsigák is. A természet szeretetére nevelő széria három évadot élt meg, az első 1974-ben, a második 1980-ban, a harmadik 1984-ben készült el. Az összesen 39 epizódot számláló Vízipók-csodapók nemcsak idehaza lett népszerű – közel ötven országba vették át, végül az első két évad legjobb részeiből 1983-ban egészestés film is készült, melyet egy év alatt több mint egymillióan néztek meg a magyar mozikban. (Molnár Kata Orsolya)

vizipok

 

„Moby Dick” (A tenger szívében)

Bár Melleville Moby Dickje alighanem a legismertebb vízi karakter lehet, a 2015-ös tengeri kalandfilm cethalát egyszer sem említik Moby Dickként – névtelen marad, mint egy mélytengeri szörny, mintha az óceán erejét szimbolizálná. Pedig valóságosabb karakter egyébként, mint M.D.: a film valós történetet mesél el, és így a főszereplő cet is, valamikor, csakugyan élt. (Olyannyira, hogy ő volt Melleville ihletője.)

Ron Howard filmjében a gyilkos ámbráscet túl van a pozitív és negatív tulajdonságokon. Semmi antropomorfizáció nem torzítja el fenségét (épp ez az egyik legerősebb alapja a film megkapó realizmusának). De mert nem emberiesíthető szereplő, sokaknak – akik színes sztorira vágynak – talán túl unalmas lehetett ez a háborgó hústömeg; a film meg is bukott, mert elkövette azt a hibát, hogy egy valódi, nyers tengeri lényt tett meg antagonistájának. (Havasmezői Gergely)

tenger sziveben

 

Pingvinek (Madagaszkár, A Madagaszkár pingvinjei)

Valószínűleg nincs ember a földön, aki ne értene egyet azzal, hogy a Madagaszkár-filmek totális csúcspontjai a pingvinek voltak. A kis négyes laza, vagány, pörögnek össze-vissza és jó humorukkal teszik a filmeket a felnőttek számára is szórakoztatóvá. Nem hiába kaptak saját sorozatot, majd saját filmet is. A Madagaszkár pingvinjei, Kapitány, Kowalski, Közlegény és Rico egy bizarr kommandó csapat tagjai, akik ötletesebbnél ötletesebb kalandokban találják magukat, hogy aztán valami frappáns megoldással kiszabaduljanak szorult helyzeteikből. Mint oly sok más animáció esetében, itt is sokat adhat az eredeti nyelven való filmnézés, de aki a magyar szinkronhangok mellett dönt, az sem fog csalódni. Az (ön)iróniával fűtött pingvines jelenetek sokszor még az aktuális történeteken is túlmutatnak, valami mélyebb üzenetet hordozva. A tökéletes csapatmunkával dolgozó kis alakulat mindegyik tagja megérne egy-egy külön írást is, azonban ők együtt az igazán erősek. (Kajdi Júlia)

A Madagaszkar pingvinjei (Penguins of Madagascar)

 

Klaus (American Dad)

Klaus Heissler egy a CIA által aranyhaltestbe zárt keletnémet olimpiai síugró, egyben Shia LaBeouf genetikai apja. Ami önmagában szépen illusztrálja az American Dad őrültségét. A sorozat tele van hasonlóan agyad-eldobod figurákkal, Klaus mégis szándékosan a legidegesítőbb szereplőként íródik: egy örökké sértett, bölcselkedő és kéretlen tanácsokat osztogató, aranyhal-létét gyűlölő háttérkarakter, a szokottnál gonoszabb humorral. Listánkról alighanem Klausszal találkoznánk a legkevésbé szívesen – komolyan, még Moby Dick is veszélytelenebb, mert ő legalább kiszámítható, míg Klaus olykor teljesen őrült.

A bolond hal karaktere persze jól kigondolt célt szolgál az American Dad univerzumában. Mivel a többi szereplő is állandóan túl van a józan ész szabta határokon, kell egy alak a háttérben, akihez képest még ők is csaknem normálisak, és akihez képest az ő csökevényes érzelmi intelligenciájuk is csaknem emberi. És azért kell halnak lennie, mert máskülönben tényleg túl fenyegető lenne. Halteste, mint az akvárium, bezárja őt az örökké szánalmas ellenpólus szerepébe. (Havasmezői Gergely)

klaus

 

Winter (Delfines kaland 12)

Winter partra vetődött delfin, aki rákhalászok csapdájába esve megsérül, így farokuszonyát amputálni kell. Egy specialistának köszönhetően azonban műuszonyt kap, és így a Clearwater Aquarium lakójaként mutatványaival szórakoztathatja a látogatógat. Természetesen Winter a tengerben szeretne élni, de műfarokuszonyával ez már lehetetlen – és ezt ő is tudja. Betegségből felépült kis delfintársa, Mandy jelenti számára az egyetlen biztonságot és otthonosságot, egész nap együtt hancúroznak a medencében. Mandy elpusztulásával azonban Winter magányossá és depresszióssá válik, többé nem találja a helyét az akváriumban, és öngyilkosságra utaló gesztusai is vannak. Hogy felvidítsák őt, megkapja Hope-ot, a játékos kisdelfint, akivel szerencsére Winter visszanyeri az életkedvét. A tengert elveszítve, Winter számára a barátság a legfontosabb és Hope-pal játszani – az maga a reménység. (Argejó Éva)

winter delfines kaland

 

Kacsacsőr (Őslények országa)

Bár a büszkén vállalt elfogultság is beszél belőlem – hiszen a megannyi Disney mese mellett örök kedvenc volt és lesz Don Bluth feledhetetlen rajzfilmje –, azt hiszem, nem én vagyok az egyetlen, aki a film összes szereplőjéért rajong. Mindközül is azonban a kis kacsacsőrű emlős az, aki a legbájosabb és legkedvesebb volt a maga szeleburdiságával, olykor dadogásba hajló állandó szóismétléseivel és végtelen bátorságával a Késfogúval szemben. A hol sárga, hol zöld, hol barna figura amolyan bűvös kettősséggel formálja meg egyszerre a gyermeki kíváncsiságot és ártatlanságot, mint egy gondtalan kistestvér, sokszor azonban felnőttes bölcsességgel világít rá a kis csapat helyzetére, vagy Tappancs lelki vívódásaira. Persze a karakter szerethetőségéhez nagyban hozzájárul Detre Annamária szinkronhangja is, aki végképp közelebb hozza az egyébként is aranyosan megrajzolt Kacsacsőrt a szívünkhöz. (Kajdi Júlia)

kacsacsor

 

Szenilla (Némó nyomában, Szenilla nyomában)

Természetesen nem hagyható ki a vizes állatmesék koronázatlan királynője, Szenilla sem. „Némó? Némó? Szép név!” – mondja az első film egy hangsúlyos pontján a rövidtávú memóriazavarban szenvedő, éppen ezért kicsit szétszórt doktorhal, amikor már azt gondolnánk, végre kiderül merre csatangol a kacska úszójú, viccet nem tudó bohóchal. Azonban nemcsak az ő neve ellentmondás, mert ugye minő kontraszt a tudományok mestere, emberi életek eldöntője egy ilyen félnótás, szenilis nőszemélyben. Szenilla pedig jól hozza a formát, nem más ő, mint a Shrek szamara vagy a Jégkorszak motkánya és minden filmek kisembere, aki egyben a legviccesebb, de néha a legidegesítőbb. Külön élvezet az eredetiben hallgatható verzióban a képeknek a hangot adó Ellen Degeneres, aki nemcsak színészi képességével, hanem humorával is karaktert tud adni a szereplőnek.

szenilla

 

Saoirse, a selkie (A tenger dala)

Tomm Moore egészestés filmjének főhőse, Saoirse egy selkie, azaz fókatündér. A selkie a skót-ír mondavilág alakja, melyet a rajzfilm egy kislány formájában jelenít meg, akinek csak A tenger dala hozhat feloldozást. Csodálatos, egyszerre szívszorító és szívet melengető mese ez, mely a család erejéről, az összefogásról, az önzetlenségről és az egymásra utaltságról anélkül beszél, hogy manipulálna vagy giccsbe hajlana. Saoirse, a néma kislány azonban nem az egyetlen, akit szívünkbe rejtünk A tenger dalát látva – a film valamennyi alakja elvarázsol és egy olyan világba repít, melyet csak a legnagyobb fantáziával megáldott művészek képesek megteremteni. (Molnár Kata Orsolya)

song-of-the-sea

A lead mellett feltüntetett alkotás Karin Charlotte munkája, a címe Fish Abstract.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com