Nincs kategorizálva

Torinói ló menni Amerika

Az Oscar-díjra nevező bizottság 2011. augusztus 31-i ülésének döntése értelmében Magyarországot a 2012. évi „legjobb idegennyelvű film” kategóriában Tarr Béla Berlinale nagydíjas filmje képviseli.

Az Oscar-díj szabályzata szerint Magyarország azok közül a magyar játékfilmek közül nevezhet egyet, amelyek 2010. október 1 – 2011. szeptember 30. között megjelentek hazai moziforgalmazásban.

Az Oscar-díjra nevező bizottság döntésében a Független Magyar Producerek Szövetségét Petrányi Viktória, a Magyar Filmművészek Szövetségét Gelencsér Gábor, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) Monory-Mész András, a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Nagy András és a Magyar Producerek Szövetségét Mikulás Ferenc képviselte.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésén az országok hivatalos nevezései (entry) közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt jelölt (nominee) játékfilmet, amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó szobrocskáért versenyre kelhetnek.

A jelöltek listáját 2012. január 24-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 26-án 84. alkalommal kerül majd sor a Los Angeles-i Kodak Theatre-ben.

A torinói ló című alkotást hamarosan az amerikai kontinens két legfontosabb filmfesztiválja is műsorra tűzi: a jövő héten kezdődő torontói seregszemle Masters válogatásában, majd októberben a Film Society of Lincoln Center szervezte New York-i filmfesztiválon is látható lesz. Rövidesen moziforgalmazásban is megjelenik Tarr Béla filmje az Egyesült Államokban a Cinema Guild forgalmazásában.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!