Nincs kategorizálva

Trónok harca-hét: Brace yourself, memes are coming! – Így reagál az internet a Trónok harcára

Game-of-Thrones-Internet-MemesNem nézed a Trónok harcát, de értesültél róla, hogy közeleg a tél, hallottál a sárkányait kétségbeesetten keresgélő fiatal szőkéről, tudod, hogy Havas Jon nem tud semmit, és az elmúlt héten egyre több Facebook-posztban jön szembe egy ronda, matuzsálem-korú pucér asszony képe. Ne törődj ezekkel, csak a rajongók jelzik a maguk módján, hogy korunk legfontosabb fantasy-sorozatáról maradsz le éppen.

A legnagyobb mozik és szériák sosem érnek véget. A kultfilmeket, -sorozatokat a rajongók teszik maradandóvá, nem a filmtekercs vagy a merevlemez, amin tárolják őket. A világuk, szereplőik túlmutatnak a leforgatott, megmutatott cselekményen, a legnagyobbak évek múlva is előkerülnek random beszélgetésekben, olyanok is tudnak idézni a párbeszédeikből, akik esetleg egy percet sem láttak belőlük, és nem csak a filmes talál ihletre bennük. Amióta pedig elszaporodtak az interneten a mémek, amellett, hogy kreatívabban azonosulhatunk az össznépi reakciókkal, sokkal könnyebbé vált meghatározni, mi kerül a rajongóknál kultstátuszba, és mi nem.

Míg egy film esetében gyakran időbe telik, mire eldől a sorsa, egy több évados széria esetén ehhez nem kell megvárni a sorozat záróepizódját. A bő tartalom mellett a kontinuitás és a lezáratlanság még több lehetőséget ad a rajongóknak a sorozatbeli világ kibővítésére. A Trónok harca esetén ez eddig öt évadot plusz egy epizódot jelent, ez utóbbi pedig már meg is szülte az április 25-én elindult 6. évad első mémjét. Most mondanám, hogy „brace yourselves, spoilers are coming”, de megjegyzem, aki nem találkozott ezekkel a mémekkel, az minden bizonnyal burokban él.

red-priestress-comments-are-dark

Miből lesznek a Trónok harcás mémek?

Ha három szóval jellemezni akarod a Trónok harcát, leginkább a következő szavakból válogass: vér, halál, bosszú, szex, csöcsök, sárkányok, és a „halál” mindenképp legyen köztük. A sorozat arról nevezetes, hogy pofátlanul elteszi láb alól a rajongók kedvenc karaktereit, értelmetlenné téve a szokásos: „ha kinyírják random kedvenc szereplőt, nem nézem tovább!” felkiáltást. A nézettség ugyanis minden egyes évad végén ugrik egy nagyot, azaz még nem sikerült olyan karaktert kiírni, aki a rajongói ingerküszöbön túl tartózkodik, hiába panaszkodik mindenki évről évre.

if-Tyrion-dies-we-complain

Lázadozni egyébként a sorozat alapjául szolgáló könyvet író, illetve a mozgóképes verzió forgatókönyvét is felügyelő George R. R. Martin házánál kell, aki nem rest minden egyes évadban többször is sokkolni a nézőket vagy éppen a Filmtekercs szerkesztőségét. Ez az a történet, ahol senki sincs biztonságban, és amelyikhez képest minden korábbi történet haláleseteinek számán csak nevetni lehet. A könyv cselekményét szinte minden szálon lehagyó hatodik évad kezdetére már mindenki felkészülhetett arra, hogy itt bárki elvérezhet, de a rajongók egyszerűen nem akarnak tanulni a korábbiakból, továbbra is bizakodóak. Havas Jon holtteste sem elég ahhoz, hogy abbahagyják a feltámasztásának valóságtól és a fantasytól is elrugaszkodott legkülönfélébb teóiráinak kiötlését. Elképzelem, ahogy Martin röhög a markában: amíg mindenki a fattyúval van elfoglalva, észrevétlenül előkészítheti például Tyrion vagy Daenerys halálát.

Ember legyen a talpán, aki valamennyi karakterről megállapítja, hogy mellék- vagy főszereplő, az viszont biztos, hogy a sorozat nem szűkölködik eredeti és érdekes figurákban, akik köré mémeket lehet építeni. A (még élő) karakterek többségének jelleme évadok alatt változott, fejlődött, ami a színészekén kívül az írók munkáját is jelentősen dicséri. Csak emlékezz vissza arra, hová küldted volna el a Lannistereket az első évadban, és hogyan vélekedsz róluk öt évad után. Mémeket csak egyedi, erős karakterek tudnak generálni (kivéve, ha épp az érdektelenség a mém tárgya). Ha beírod a Google képkeresőjébe, hogy „Game of Thrones memes”, görgetés nélkül legaláb tíz karaktert látsz a találatok között (na meg Martint), ami azt jelenti, hogy a megszámlálhatatlan sok szál közül nem csupán egy-kettő generálja a rajongói reakciókat, ahogy azt a legtöbb sorozat esetében tapasztalhatjuk. Ezért is könnyebben iktathatók ki a központi karakterek.

game_of_thrones_meme_5

Manapság sajnos a különböző filmekhez, sorozatokhoz készülő mémek már annyira elszaporodtak, hogy sokukon érződik az izzadságszag,  mintha kötelező lenne minden egyes jelenetben keresni azokat a momentumokat, amelyekből egy 15 perces hírnevet jelentő kép vagy gif születhet. Szerencsére a vizuális alapú mémek sem működnek különbül az egy-két évtizeddel ezelőtt jellemző rajongói reakciók természeténél, és a sok erőltetett próbálkozás közül végül csak azok maradnak meg, amelyek tényleg hiánypótlóak, amelyek sokkal többet mondanak, mint bármelyik korábbi mém, és amelyek évek múlva is meg tudják tartani eredeti jelentésüket.

A teljesség igénye nélkül íme egy válogatás a Trónok harca legbeszédesebb, legmaradandóbb jellemvonásai, idézetei, momentumai közül, amelyek minden bizonnyal sokkal a sorozat lezárása után is mindenki számára érthetőek maradnak.

tyrion_god_of_wine_and_tits

he_knows_nothing

monday_jeoffrey

game-of-thrones-memes-season-red_wedding

arya_kill_ilyn come-at-me-crow

11-memes-got-starbucks

friendzoned

fifty_shades_of_greyjoy

mindblowing

filters_without

hodor

Az HBO saját gyártású sorozatának 6. évada 2016. április 25-től lesz látható. Az első rész regisztráció nélkül megtekinthető az HBO GO-n.

[author_bio author=”thomassvk87″]

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com