Nincs kategorizálva

Trónok harca-hét: Westeroson innen és túl

Az, hogy a Trónok harca mára a populáris kultúra egyik alapkövévé nőtte ki magát, nem túlzás. Szinte mindenhol jelen van a sorozat, hihetetlen nézettségi és letöltési adatokat produkál, miközben szépen lassan terjed a saját határain túlra. Legyen az reklám, animációs sorozat, társas- és videójáték, képregény vagy éppen modern korba átültetett vlog sorozat, George R.R. Martin alkotása mindenhol megállja a helyét. Íme néhány példa a legérdekesebb Trónok harca projektekre.

A mai világban végtelenül természetes, ha valamiből – ami önmagában is szép pénzt hoz – még többet akarnak kihozni. Martin hihetetlenül gazdag, lehengerlő és összetett világából pedig jócskán van mit meríteni más ágazatoknak is. A sorozat összetéveszthetetlen látványvilágot és saját sztárrendszert alkotott, viszonyítási pontként lebegve megannyi rajongó és átlagnéző előtt. Legyen az professzionális vagy fan made feldolgozás, ötletelés vagy újraértelmezés, mind jó bizonyíték arra, hogy a Trónok harca egyszerűen az életünk részévé vált, akkor is, ha azt hisszük, hogy nem.

Reklámok

Nem meglepő tehát, hogy ezt a már bevált és biztos sikert hozó – magát lassan saját iparággá kinövő – franchise-ot a reklámpiac is felhasználja. Azt azonban meg kell hagyni, hogy inkább több a rossz, mint a jó Trónok harca tematikájú vagy annak valamilyen elemével operáló reklám. Alább az a néhány, amely valami miatt mégis érdemes lehet a figyelmünkre.

Foxtel

A Foxtel reklámja nem csak azért szórakoztató és aranyos, mert frappáns alapszituációval és szimpatikus főszereplővel lovagolja meg a sorozat sikerét, hanem azért is, mert nekünk és rólunk szól. Ebben a két percben tökéletesen jelenik meg a folyamat, ahogy rabjává válunk a sorozatnak, illetve az is, ahogy valószínűleg nézők milliói reagáltak egy-egy híresebb jelenetre az évadok folyamán. A kezdeti durva mennyiségben elénk tolt szexuális nyíltság okozta kényelmetlenség vagy az erőszakos történések egyre véresebbé válása, na meg persze a világot sokkoló igazságtalan és meglepő fontos-főszereplők-likvidálása.

Frankie Fresh

Bár a videó minőségét tekintve már-már fájóan amatőr a felvétel – ebbe nyilván a parodizáló cél is benne van – a modern korba ültetett Daenerys telefonbeszélgetése mégis viccesen hat, a sárkánykosztümbe bújtatott apró kutyus pedig egyszerűen ennivaló. A reklám tökéletes példa rá, mennyire kevésből is mennyire hatásos és megragadó alkotást lehet készíteni pusztán másfél percben, ha az alapötlet olyan tőkéből építkezik, mint a Trónok harca.

Mentos

Vannak persze a reklámozásnak kevésbé nemes vagy ötletgazdag fajtái is, egy jó zene és egy hangulatfüggően vicces elem azonban mindent fel tud dobni. Ahogy Havas John a pattogós Mentos dalra egy csomag cukorkával száll szembe az egyébként baromira ijesztő Más ellen és győz, az igen is mosolyt csal minden rajongó arcára.

Axe

Egy újabb Havas John referencia, amely azonban csak a reklám első jelenetében épít a karakter Ygritte-tel való szerelmére. És bár a további jelenetek inkább amolyan történelmet átívelő jelleggel bírnak, így is humoros és élvezhető a reklám mind a rajongóknak, mind az e világi TV nézőknek.

HBO GO

Azért érdemes a kiemelésre az HBO GO Trónok harcás reklámja, mert megint csak egy tökéletesen eltalált nézői réteget mutat be: azokat, akik most kezdik, akik bekapcsolódnak vagy akik csak hellyel-közzel nézik (van ilyen?!) a sorozatot. Ezek az emberek pedig, mondjuk ki szépen, borzasztóan idegesítőek tudnak lenni, főleg ha a kérdésáradat egy éppen futó új epizód alatt zúdul a témában jártasabb rajongóra. És bár a reklám a szolgáltatáshoz kötött korlátlan platform mobilitás előnyeit konkrétan a szülők ellen emeli ki, azt hiszem mindenki jobban jár, ha önmaga tájékozódik Martin világában, de legalább is semmiképpen sem egy-egy rész alatt ecseteli, hogy Paul Rudd melyik szereplőt is játssza a sorozatban.

https://www.youtube.com/watch?v=YPPYqAm_HyQ

YouTube Vlog

School of Thrones

A YouTube három részes vlog sorozata egy modern korba ültetett Trónok harca feldolgozás fiatal diákokkal egy gimnáziumban. Az elsőre eléggé elrugaszkodottnak és néhol erőltetettnek ható, olykor parodisztikus alkotás azért jelentős mégis, mert a félig profi, félig amatőr YouTube sorozatok egyre nagyobb figyelmet vívnak ki maguknak, sokszor jogosan. A koncepció egyébként az ilyen esetekben tényleg ötletes és az sem vitás, hogy az eredeti történetek minden gond nélkül átvihetőek a mai korba, aktuális problémákká formálva a meglévő konfliktusokat. A School of Thrones egyébként egy olyan szinten komolyabb projekt, hogy nyíltan profi kezekből való, igazi színészekkel, ellentétben olyan vlogokkal, amelyek (ál)amatőr jellegük révén próbálnak meg közelebb kerülni a nézőkhöz, nagyobb azonosulási teret engedve nekik.

A sorozat szövevényes házainak története itt leegyszerűsítve sulis klikkeket takar, a kapcsolatok azonban így is jól átjönnek. A történet a mai tinik terén marad, a prom night, a ki-kivel barátkozhat vagy járhat tényleg mai problémákra fűzi fel az eredeti konfliktusokat. Még a karakterek is tettetett hanyagsággal, valójában viccesen találóan és ironikusan vannak megjelenítve. Nem életed élménye lesz a mindössze három részt megélt sorozat, de arra mindenképpen jó, hogy egyszer ilyet is láss.

Animációk

Histories and Lore (1. évad)

Az animált rövidfilmsorozat több szempontból is figyelemre méltó. Egyrészt gyönyörű grafikával dolgozik, megkapó és olyan, mintha egy ezer éves hatalmas könyvet lapozgatnánk el-el ámulva az izgalmas információk hallatán. A könyvek és a sorozat évadait hellyel-közzel lekövetve egyelőre öt részes a Histories and Lore, de remélhetőleg a mostani évad után elkészül belőle a hatodik rész is. Gyakorlatilag magát a történetet meséli el újra, rövidebben és tömörebben, mégis minden perce ajándék, főleg az igazi rajongóknak.

Az aprólékos képek alatt a sorozat szereplői szólalnak meg, hogy elmeséljék Martin varázslatos történetét. A hangsúly sokkal inkább azokon a részleteken van, amelyek a sorozatból kimaradtak ilyen-olyan okok miatt, így annak is érdekes lehet végignézni és hallgatni a nagyjából egy órás szegmenseket, aki látta az összes részt. Sőt, a képi világ és az ismert hangok révén még az is örömét lelheti benne, aki magukat az alapregényeket is elolvasta. Kissé olyan az egész projekt, mintha egy háttérsorozatot kapna az eredeti: mintha a meglévő könyv és annak feldolgozása mellett egy új mese is életre kelne, amely tökéletes kiegészítése az előző kettőnek.

https://www.youtube.com/watch?v=Xw1iUfzBQpQ

Who’s this?

Nyilván animációs példák sorát lehetne még felhozni, kezdve bármelyik sorozattal (Family Guy, South Park stb.), de alább egy rövid, mégis frappáns gyorstalpalót kaphatunk arról, mi is történt az első három évadban. A humoros és ötletes videoklip a Karácsonyi lidércnyomás egyik betétdalát átköltve kalauzol végig minket a történéseken. Aki sosem látta vagy olvasta a Trónok harcát nyilván nem ebből a pár percből fog informálódni, de aki igen, és talán még Tim Burton rajzfilmjét is látta, annak biztos szórakozást nyújt.

Képregény

Tagadhatatlanul a képregények reneszánszát éljük, így közel sem meglepő, hogy a Trónok harca is elkészült kis képek pár soros változatban is. A legsikeresebb és legprofibb sorozat Daniel Abraham nevéhez fűződik, aki 2011-ben adta ki az első képregényt az A Game of Thrones: The Graphic Novel: Volume One címmel. A mű egyébként annyira autentikus, hogy Abraham magával George Martinnal is leült átbeszélni, hogyan is ültethetné át legjobban a regény szövevényes szálait, megannyi karakterét és temérdek mennyiségű dialógusát. Az eredmény végül (egyelőre) négy 29 oldalas képregény, amely egy-egy évadot ölel fel.

Bár a fogadtatása vegyes, sokan hiányolják belőle az erőszakot és a szexualitást – legalábbis azt a mértéket, amellyel Martin szórta mindkettőt a könyveiben –, mindenképpen fontos olyan szempontból, hogy lássuk, a Trónok harca tényleg szinte minden formában utat tör magának a populáris kultúrában.

tronok harca kepregeny

Társas- és videójáték

Bár az új évaddal betört a piacra egy ultramenő Trónok harcás Monopoly is (amelyet most meg is nyerhetsz, ha velünk játszol!), az igazi, eredeti, első társasjáték, amely Westerosba repít a Fantasy Flight Game nemes egyszerűséggel A Game of Thrones – The Board Game nevet viselő produktuma. A precíz és varázslatos grafikával bíró társasjáték több órás felhőtlen szórakozást nyújt azoknak is, akik nem olvasták vagy látták az eredeti alkotást. A játékosok kiválasztják a meglévő házakból a számukra legkedvesebbet, és indulhat is a harc egymás ellen, viszont sokszor egymással. Fontos eleme a játéknak, hogy – csak úgy, mint az igazi történetben – itt is nagy szerepe van az összeállásoknak, egyesüléseknek vagy éppen az egy harmadik fél ellen fordulásnak. Taktikák, praktikák és sokszor kegyetlen lépések egy sok órás játék folyamán – igazi ínyencség minden rajongónak.

A-Game-of-Thrones-The-Board-Game

(Laikus szemmel pedig) a két legérdekesebb videojáték a témában a Game of Thrones: Genesis, illetve a Game of Thrones: Ascent. Előbbi azért kiemelkedő, bár elvileg idővel unalmassá válik és a grafikája is nagyon elavult, mert az egész játék a könyvbéli történetek előtt játszódik vagy ezer évvel. Kizárólag a könyvekre építkezve repíti el a játékosokat egy világba, amely még jóval Tyrion, Arya és Havas John előtt volt. Aki tehát a sorozatot keresi, az rossz helyen kopogtat – a játék leginkább az igazi rajongóknak szól, akiket az előzménytörténetek is annyira érdekelnek, hogy képesek velük sok-sok órát eltölteni. A második játék a Facebookon fut, ami lehetővé teszi neki, hogy sokkal gyorsabban frissüljön és minden aktuális új epizód alapján változzanak benne bizonyos jegyek. A játékosok saját karaktereket alkothatnak, akik később a már jól ismert házak tagjaival szövetkezve építgethetik hatalmukat. Azaz, ha úgy gondolod, itt az ideje, hogy Te is részt vegyél a Westerosban zajló események sorában, itt a tökéletes lehetőség erre!

Az HBO saját gyártású sorozatának 6. évada 2016. április 25-étől látható. Az első rész regisztráció nélkül megtekinthető az HBO GO-n.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com