Nincs kategorizálva

Twister

twister480b1A Twister az egyik személyes kedvencem: melegszívű, humoros katasztrófafilm első osztályú színészekkel, látvánnyal és zenével.

Talán már érződik a kor a filmen (1996-ban mutatták be, és az első film volt, amelyik DVD-n is megjelent), de a kissé őrült viharvadászok pár napos ámokfutása még ma is korrekt élményt nyújt. Különösen az isteni Helen Hunt játékéval és Mark Mancina megunhatatlan, játékos zenéjével. A Twister kétségkívül nem válik klasszikussá, nem emelkedik ki magasan a katasztrófafilmek tucatjai közül. Azonban kedvessége, humora, derűs hangulata ellensúlyozza a műfaj beépített fogyatékosságait – és az is, hogy az alkotók bölcs önmegtartóztatást gyakoroltak: nem törekedtek mindenáron drámai filmet forgatni, hősöket se akartak fabrikálni a hétköznapi emberekből. További öröm számunkra a kitűnő magyar szinkron is (Helen Hunt és Bill Paxton szópárbajait élvezet hallgatni).

Nem is tudom, hogy a „vidám katasztrófafilm” nemében létezik-e egyáltalán másik versenyző. Ha létezne is, aligha kerekedne a Twister fölé: a film olyan egyedi, amilyen egyáltalán egy zsánerfilm lehet.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya