Nincs kategorizálva

„Üss meg!” – Tizenhárom

thirteenTracy tizenhárom éves. Okos, kedves és jól tanul. Snitt: Tracy még mindig tizenhárom éves, de sminkeli magát, lop a boltban és rásimul az útjába kerülő hímneműekre. A gyerekből egy pillanat alatt kamasz lett, abból is a legrosszabb fajta.

A film egyik jelenetében a régi, néhány héttel azelőtti barátnő próbál meg közeledni Tracy csoportjához. A lánycsapat divatos cuccokban társalog divatos témákról, a volt barátnő pedig őzikés pulóverben ácsorog, amilyenben Tracy maga is szokott egykor régen, néhány héttel azelőtt. A pillantás miatt, amit a kikelt pillangók vetnek szegény kislányra, már megéri megnézni a filmet.

A Tizenhárom nem egy kiemelkedő szociodráma a kamaszodásról, és arról, hogyan tolódik ez egyre előrébb az újabb generációk életében, de pontosan és okosan dolgozza fel a jelenséget: hogyan válhat a gyerekből egyszerre rettenetesen kiállhatatlan és önfejű „fiatal felnőtt” – már ahogyan ők ott Amerikában szólíttatni szeretik magukat. Jónéhány hibája között a képi és történetbeli közhelyességtől is szenved, ennek ellenére kötelező darab kisgyerekes és leendő szülők számára. Tessék, kérem, készülni.

Tizenhárom (Thirteen)
amerikai film, 100 perc (2003)

Rendezte: Catherine Hardwicke
Szereplők: Holly Hunter, Evan Rachel Wood, Nikki Reed
IMDb-átlag: 7,1

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés