Nincs kategorizálva

V mint vérbosszú

A Wachowski-fivérek sosem voltak szívbajosak. A nem egészen normális, viszont annál zseniálisabb testvérek csak producerei ennek a filmnek, mégis érződik rajta az az eredetiség, melyet még a legelvetemültebb kritikusaik sem vitatnak el tőlük.

A közeljövő diktatorikus Angliájában csak egy maskarába öltözött, lehetetlen figura mer szembeszállni a hatalommal: Hugo Weaving (alias Smith ügynök, alias Elrond) az idő kilencven százalékát letakart arccal tölti, de még így is remek játékot láthatunk tőle. Társául szegődik egy újságírólány: Natalie Portman (Mathilda a Leon, a profiból, no és Amidala királynő) fõleg azzal keltett szenzációt, hogy kopaszra borotváltatta magát a szerep kedvéért, alakítását látva azonban mindenki megbocsátott neki (és különben is, kopaszon is gyönyörű).

A film nem egy hagyományos képregény- vagy szuperhősfilm: V a társadalom erejét, a suttogó kampányt, az utcai propagandát használja ki a rendszer megdöntésére. Intellektuális szuperhős, aki az égen repkedés helyett a föld alatt dolgozik, rejtőzködve, látványos akciók nélkül. És terrorista – uram bocsá’, 9/11 után a Wachowskik meg mertek tenni főhősüknek egy épületrobbantót.

A szokatlan kombináció nem is jött be mindenkinek: a V, mint vérbosszú nem aratott nagy sikert se a kritikusoknál, se a mozipénztárakban. Pedig kimondottan érdemes megnézni: Evey lelki megtörésének, újjászületésének jelenetsorát, vagy azt, amikor V mint egy dominósor leomlását, előkészíti a lázadást, senki sem felejti el.

(És nem, nem mondtam nagyot. IMDb: 8,2.)

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

1 Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya