Nincs kategorizálva

V mint vérbosszú

A Wachowski-fivérek sosem voltak szívbajosak. A nem egészen normális, viszont annál zseniálisabb testvérek csak producerei ennek a filmnek, mégis érződik rajta az az eredetiség, melyet még a legelvetemültebb kritikusaik sem vitatnak el tőlük.

A közeljövő diktatorikus Angliájában csak egy maskarába öltözött, lehetetlen figura mer szembeszállni a hatalommal: Hugo Weaving (alias Smith ügynök, alias Elrond) az idő kilencven százalékát letakart arccal tölti, de még így is remek játékot láthatunk tőle. Társául szegődik egy újságírólány: Natalie Portman (Mathilda a Leon, a profiból, no és Amidala királynő) fõleg azzal keltett szenzációt, hogy kopaszra borotváltatta magát a szerep kedvéért, alakítását látva azonban mindenki megbocsátott neki (és különben is, kopaszon is gyönyörű).

A film nem egy hagyományos képregény- vagy szuperhősfilm: V a társadalom erejét, a suttogó kampányt, az utcai propagandát használja ki a rendszer megdöntésére. Intellektuális szuperhős, aki az égen repkedés helyett a föld alatt dolgozik, rejtőzködve, látványos akciók nélkül. És terrorista – uram bocsá’, 9/11 után a Wachowskik meg mertek tenni főhősüknek egy épületrobbantót.

A szokatlan kombináció nem is jött be mindenkinek: a V, mint vérbosszú nem aratott nagy sikert se a kritikusoknál, se a mozipénztárakban. Pedig kimondottan érdemes megnézni: Evey lelki megtörésének, újjászületésének jelenetsorát, vagy azt, amikor V mint egy dominósor leomlását, előkészíti a lázadást, senki sem felejti el.

(És nem, nem mondtam nagyot. IMDb: 8,2.)

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
1 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com