Nincs kategorizálva

Van elnökünk! – Nanni Moretti lesz a zsűri elnöke Cannes-ban

Sean Penn, Tim Burton és Robert De Niro amerikai uralma után újra európai zsűri állhat fel – mondta Thirerry Fremaux. a Cannes-i filmfesztivál igazgatója. Az idei mustra zsűrielnöke ugyanis Nanni Moretti lesz. A Croisette fő eseménye idén május 16-tól 27-ig fog tartani.

Nanni Moretti, akinek legutolsó filmjét decemberben nálunk is bemutatták, régi ismerős e rendezvényeken. Első részvétele a versenyen 1978-ban volt, első filmjei egyikével, az Ecce Bombo-val. Moretti ezt követően Berlint és Velencét is megjárta filmjeivel, Cannes-ba pedig 1994-ben tért vissza a Kedves naplómmal.

Műveit azóta rendszeresen beválogatják az aktuális versenyfilmek közé. Az Április még nem, de A fiú szobája már elnyerte az Arany Pálma díjat 2001-ben. Aztán jött az Il Caimano, amely erős Berlusconi elleni hangjával tűnt ki, végül a Van pápánk! 2011-ben. Ebben Michael Piccoli Piccoli az újonnan megválasztott pápát alakítja, a film viszont nem elsősorban a pápáról, hanem terapeutájához fűződők kapcsolatáról szól.

Moretti kiadott nyilatkozatában arról beszél, hogy már átlátja feladatát, mint a zsűri elnöke, és nagyon örül a megtiszteltetésnek. „Mint rendező, mindig nagy érzelmekkel viseltettem a filmjeim iránt. Ugyanakkor jó szívvel emlékszem arra is, milyen élményekkel és érzésekkel jár egy zsűri tagjának lenni. Mint néző, hasonlóan vélekedek, ugyanolyan kíváncsi vagyok a filmekre, mint fiatalkoromban. Nagy kiváltság, hogy elmerülhetek ebben a fantasztikus utazásban, amivel a zsűri elnöksége jár.

Mi várható idén Cannes-ban?

Nanni Moretti egyszer már felesküdött, mégpedig az 50. Cannes-i filmfesztiválon. Akkor még nem elnök volt, viszont Isabelle Adjani elnöksége alatt és Moretti részvétele mellett a zsűri megosztotta az Arany Pálmát az Unaig és A cseresznye íze között. Utóbbi rendezője, Abbas Kiarostami The end című filmje ismét versenyfilm lehet 2012-ben Moretti elnöksége alatt.

A versenyfilmek kiválasztása ugyan még csak a kezdet, de néhány cím már biztosra vehető, mint résztvevő a 65. alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválon. Az On the road, a You have not seen anything yet, a Love, a Moonrise Kingdom valamint az After May valószínűleg megküzdhetnek a zsűri által kiosztandó rangos elismerésekért.

Ezek a filmek már elkészültek, vagy nagyon közel állnak hozzá, hogy rendezőjük elvégezze rajtuk az utolsó simításokat. A többi produkció jelenlegi státusza bizonytalan, viszont egyáltalán nem lenne meglepő, ha a The Grand Masters (Wong Kar-Wai rendezésében) az utolsó pillanatban ott találná magát a bírák asztalán.

Jelen állás szerint nem lesz ott viszont a zsűri korábbi elnöke, Tim Burton legújabb filmje, a Dark Shadows. A Johnny Depp főszereplésével készülő film május 9-e előtt biztosan nem lesz bemutatva sehol, ekkor pedig 3 nappal leszünk a francia elnökválasztás második fordulója után, és egy héttel a Cannes-i fesztivál megnyitója előtt.

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Filmtekercs Filmklub s03

Filmtekercs Filmklub

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya