Nincs kategorizálva

Visszaküldték a börtönbe az iszlámellenes film feltételezett készítőjét

Visszaküldte a bíróság a börtönbe szerdán azt a kaliforniai férfit, aki minden bizonnyal a muszlim világban zavargásokat kiváltó iszlámellenes amatőr film készítője, és egy hónap múlva kívánja kivizsgálni, hogy az illető megsértette-e feltételes szabadlábra helyezésének előírásait.

Az egyiptomi születésű, széles körben leginkább Nakoula Basseley Nakoula néven ismert férfit eredetileg banki csalás miatt ítélték el. A bíróság előtt magát Mark Basseley Youssef néven igazoló illető szerdán tagadta az ellene felhozott vádat, miszerint nyolc rendben sértette meg korábbi szabadlábra helyezésének feltételeit.

Youssef-Nakoulát azzal vádolják, hogy a próbaidő alatt hazudott a hatóságoknak a film elkészítésében játszott szerepével kapcsolatban, álneveket használt, és felügyelőtisztjének jóváhagyása nélkül internetezett.

Nagy valószínűség szerint a kopt keresztény hitű férfi áll annak a Mohamed prófétát gyalázó, Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) című filmnek az elkészítése mögött, amelynek 13 perces, a YouTube videomegosztóra feltöltött előzetese heves tiltakozásokat váltott ki több muszlim országban. Ezekkel párhuzamosan, szeptember 11-én terrortámadást hajtottak végre a kelet-líbiai Bengáziban működő amerikai konzulátus ellen, aminek következtében az ott tartózkodó nagykövet és három munkatársa életét vesztette.

A film eszelősnek és szexuális aberráltnak mutatja be Mohamedet. Az amerikai hatóságok hivatalosan nem foglalkoznak az alacsony költségvetésű és szakértők szerint csapnivaló “alkotás” mondanivalójával, ha azonban kiderül, hogy Youssef-Nakoula megsértette a feltételes szabadlábra helyezés kikötéseit, akkor vissza kell mennie a börtönbe, hogy letöltse a rá kiszabott büntetés hátralévő két évét.

A férfi médiaforrások szerint legalább 17 nevet és álnevet használt csak szeptember óta; a Mark Basseley Youssef változatot saját bevallása szerint 2002 óta viseli rendszeresen.

Youssef feltételes szabadlábra helyezését tavaly rendelték el. Az ügy következő tárgyalását november 9-re tűzték ki, addig a férfit egy Los Angeles-i börtönben őrzik. Most már megtagadták tőle azt is, hogy óvadékot tehessen le.

Címkék
Avatar

sergoandras

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya