Nincs kategorizálva

Visszatérnek a legjobban képzett rémisztők – Új előzetessel jelentkezik a Szörny Egyetem

Monster-University-monsters-universityJúnius 20-án mutatják be Magyarországon a nyár egyik legjobban várt animációs filmjét, a Szörny Egyetemet, melynek előzetesét a napokban mutatta be a Disney filmstúdió. A Szörny Rt. folytatása már a trailer alapján is garantálja a nagy nevetéseket, hiszen visszatér a két rémisztgető jóbarát, Mike Wazowski és James P. Sullivan (a barátainak csak Sulley). Úgy látszik, a Pixar megint telibe talál, ugyanis új filmjükhöz hibátlan koncepciót találtak ki: mókás és kicsit debil szörnyeket szabadítanak rá a felhőtlen partizással azonosított egyetemi kampuszokra.

Tizenkét évvel az első rész mozis premierje után egy előzményfilmmel folytatódik idén a Szörny Rt. Ez lesz a fantasztikus animációs filmeket készítő Pixar filmstúdió első előzményfilmje és harmadik franchise-indító mozija a Toy Story és a Verdák (Cars) után. Hazánkban az amerikai premier előtt egy nappal, június 20-tól vetített Szörny Egyetemmel (Monsters University) a készítőknek sikerült kifarolniuk a 2001-es első rész végén kialakult zsákutcából, hiszen az új filmben a szörnyek nem bohóckodással operálnak, hanem rémisztéssel (a Szörny Rt. végén a szörnyek ugyanis rádöbbentek arra, hogy a gyerekek megnevettetése sokkal jobban profitál számukra, mint az ijesztgetés).

A film azonban nem csak erről szól, az események középpontjában Mike és Sulley barátságának kialakulása áll. A történet elején még inkább ellenségek, riválisok, akik egymás agyára mennek. Nem csoda, hogy nagy a feszültség, hiszen a szörnyek világában a rémisztők olyanok, mint a mi világunkban az űrhajósok vagy a focisták: az egyik legfelkapottabb foglalkozásnak számít, amit egy átlagszörny el tud érni. Az egyetemi képzés tétje nagyon komoly, a hallgatóknak a főpróbára készen kell állniuk rémisztésből, ugyanis ha a dékán nem találja elég ijesztőnek a diákot, akkor az rögtön mehet is pakolni. Mike-ot és Sulleyt sok galibát okozó konfliktusaik miatt végül ki is zárják az egyetemről, visszatérni pedig csak egy szedett-vedett diákszervezeten keresztül tudnak. És ahogy az lenni szokott, a közös cél rövid idő alatt örök barátokká avanzsálja a két főhőst.

A tavalyi, kissé csalódást keltő Merida, a bátor (Brave) után a Pixar rajzfilmstúdió tehát biztosra ment, noha a gyengülő teljesítményt az előkészületi munkálatok során még nem lehetett tudni, hiszen azok már 2010-ben elkezdődtek. A Disney leányvállalata minden esetben hatalmas energiát, időt és pénzt áldoz egy-egy filmjének elkészítésére, ezért is lehetséges, hogy bár évente csak egy filmmel jelentkezik, azok rendre az év legsikeresebb és legjobb animációs filmjei között foglalnak helyet (néhány példa a múltból: Toy Story 3., Némó nyomában, Fel, A hihetetlen család).MONSTERS UNIVERSITY

A Szörny Rt. a stúdió negyedik filmje volt, és jelenleg is a világ egyik legjobb animációs filmjeként tartják számon. Rendezője, Peter Docter forgatta később a Felt (Up), íróként pedig hozzájárult a Toy Story és a Wall-E sikereihez is. Peter Docter jelenleg a Pixar 2015-ös filmjét, az egyelőre Inside Out munkacímmel futó animációját forgatja, amely egy kislány érzelmeiről és gondolatairól szól majd, a film érdekessége pedig, hogy a cselekmény a lány elméjében játszódik.

A Szörny Egyetem rendezője Dan Scanlon, a Pixar egyik régi munkatársa, akinek nevéhez a Verdák világában játszódó Matuka és az UFO-fény (Mater and the Ghostlight) című rövidfilm köthető. A direktor elárulta, hogy a filmhez felkeresték a legnagyobb amerikai egyetemeket (a Harvardot, az MIT-t, a Berkelyt és a Princetont is), ezek alapján állították össze Iszony City kampuszát. Hozzátette, rengeteg új szörny lesz a filmben, és a régi szereplők is kicsit másképp néznek majd ki. Sulley kicsit soványabb, még nem annyira kigyúrt a teste, mint idősebb korában.monsters-university04

„Mindannyian kissé máshogy néztünk ki, amikor egyetemre vagy főiskolába jártunk. Mike-ot egy valamivel kisebbé csökkentettük, és meglazítottuk a fogait is” – nyilatkozta Scanlon. A rendező ezen felül azt is elárulta, hogy a technológiai fejlődés lehetővé tette a szörnyek folyamatos változtatását, több lehetőség kipróbálását.

Az előzményfilmben a két főszereplő hangját korábban kölcsönző Billy Crystal és John Goodman is visszatér, mindketten nagy örömmel mondtak igent a stúdió felkérésére. „Az egyetem már elég rég volt számomra, de felépíteni egy olyan világot a Pixarral, ahol ilyenek történhetnek, hihetetlenül vicces és vidám volt, teljesen különböző volt mindattól, amit elképzelni lehetett a film kapcsán” – lelkendezett a produkcióról Billy Crystal.

monstersu

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés