Nincs kategorizálva

Vita a francia filmsztárok gázsija miatt

letöltésTúl sokat keresnek a francia színészek Vincent Maraval, Franciaország egyik legfontosabb producere és forgalmazója szerint.

Maraval szerint „senki nem kérdőjelezte meg Gerard Depardieu ügyében a francia filmcsillagok sztárkeresetét”. A producer javaslatot tett egy olyan rendszer kidolgozására, amely szerint a maximális gázsi 400 ezer euró lenne kiegészítve a belépőjegyek nyereségéből származó részesedéssel. Javaslata heves indulatokat váltott ki a francia mozivilágban. 

A Wild Bunch nevű, a világ egyik legjelentősebbjének számító produkciós cég vezetője szerint problémát jelent a francia moziszínészek túl magas honoráriuma: „a francia filmek túl drágák, mert túl sokat követelnek a színészek”. Példaként az üzletember Dany Boon színészt említette, aki szerinte 3,5 millió euró kapott az Un plan parfait című filmért, és a bevételekből befolyó összeg sem elég gázsija fedezésére. Maraval a Le Monde című lapban közölt nyílt levelében azt is felvetette, hogy Boon nemrég Asterix párperces szerepéért is egymillió eurót kapott.

Boon válasza sem váratott sokáig magára. „Elszomorít az, amit Maraval mond, mivel még a számok sem stimmelnek.” Elmondása szerint a legújabb Asterix-filmért 600 ezer eurót kapott, nem egymilliót.

Maraval viszont kitart amellett, hogy Franciaország az amerikai stúdiók mögött a második a legdrágább produkciók listáján. „Tízszer kevesebb bevétel de ötször magasabb gázsik. Így néz ki a francia filmek gazdaságossága” – vélekedik Maraval, aki szerint a francia filmek átlagosan 5,4 millió euróba kerülnek, egy amerikai független film ellenben 3 millióba. 

asterixesobelixHaragjának anyagi okai is vannak. Közreműködött ugyanis az Asterix és Obelix – Isten óvja Britanniát című filmben, ami veszteséget jelentett számára. Az ismert gall legújabb kalandja nem hozta vissza a befektetett 60 millió eurót a túl kevés eladott mozijegy és a magas gázsik miatt. A pénz legnagyobb részét Depardieu illetve Catherine Denevue és Dany Boon honoráriuma emésztette fel.

Pascale Ferran rendező már 2008-ban próbálkozott azzal, amivel Maraval, de hiába. „Maraval kimondta azt, amit korábban senki nem mert. A kereskedelmi mozizás nem követi a piac szabályait és gyakran nem is jövedelmező” – idézi a forgatókönyvírót a Liberation című lap.

A Wild Brunch alapítója hangosan kimondta azt, amit sokan tudtak már régóta: az elmúlt 15 évben a gázsik túlságosan megemelkedtek, ezért a forgatási munkálatokon és az egyéb költségeken kell spórolni.

Ebben Carol Scotta és Caroline Benjo, a Haut et Court filmkiadó producere is egyetértenek, ám azt nyilvánosan elismerik, hogy a helyzet kialakulásáért mindenki felelős, még a Wild Bunch is.

Aurelie Filippetti francia kulturális miniszter a Le Monde-nak adott interjújában megvédte a filmtámogatási rendszert, hozzátéve, hogy „új szabályokat” kell találni. Ezért pozitívan áll egy, a színészek gázsiját érintő esetleges vitához. Maraval nem is remélhetett ennél többet.

Gerard Depardieu világhírű francia filmszínész az egymillió eurónál nagyobb éves jövedelemmel rendelkező szupergazdagok jövedelmére kivetni szándékozott 75 százalékos adó miatt készül hátat fordítani Franciaországnak. Oroszországba vonzotta az ottani 13 százalékos adó. Filmkészítés miatt az utóbbi években többször megfordult az országban, a hétvégén személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnöktől vehette át orosz útlevelét.

Avatar

Wehli-Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya