Papírfény

Kerekesszékkel keresztül Amerikán – Jonathan Evison: A gondoskodás alapjai

Paul Rudd és Craig Roberts a könyvből készült filmben (Hogyan gondozd felebarátodat)
Paul Rudd és Craig Roberts a könyvből készült filmben (Hogyan gondozd felebarátodat)

Gyakran nem tudni, az ápolónak vagy az ápoltnak kell-e jobban a segítség. A gondoskodás alapjai című regény szembesít ezzel a terápiás jellegű alapigazsággal. Ben Benjamin teljesen megváltozik, miután élete kalandját éli át a 18 éves kerekesszékes Trevorral.

„Nem segíthetsz másokon, amíg magadon nem tudsz” – mondja ki a lényeget Jonathan Evison harmadik regényében, ám ez elsőre sokkal inkább tűnik valamiféle Hallmark képeslap szintű bölcsességnek vagy amolyan hűtőmágnes motivációs idézetnek. Ha azonban nem dőlök be rögtön a közhely alertnek, és szívesen várok még egy kicsit, idővel azért átfordulhat valami. Meg lehet tapasztalni a fenti mondat igazságát.

A 2012-es amerikai A gondoskodás alapjai főszereplője Ben, aki gyerekei elvesztése után éppen válófélben van, élete romokban. Egyetlen támasza főiskolai jóbarátja, aki sok mindenben ellentéte, mégis jól megértik egymást. Ben valaha író volt, de ahogy ő fogalmaz, visszavonult. Valószínűleg még mielőtt sikeres lett volna, de erről jótékonyan hallgat mindenki. A történet elején elvégez egy 6 hetes betegápoló tanfolyamot, hogy éhbérért végezzen nehéz fizikai munkát.

A gondoskodás alapjaiSzerencséjére Trevorhoz, a jó humorú, fiatal, jó kommunikációs képességekkel megáldott fiúhoz kerül. Trevor egyetlen problémája, hogy kezeit csak kicsit tudja mozgatni. Többi testrészét nagyjából semennyire. Az első néhány udvariaskodós nap után mindenki megmutatja a saját személyiségét, de ami sokkal fontosabb: Ben nem kezdi a széltől óvni Trevort – anyjával ellentétben. Szó szót, tervezgetés pedig megvalósítást követ: a két fiú egy utazásra indul Amerika országútján.

Fontos persze kiemelni, milyen nagy szó ez egy olyan ember számára, aki nem nagyon teszi ki lábát a négy fal közül, és aki egyébként rutinszerűen, ugyanúgy éli minden napját. Furcsa kimondani, de ez az út mégis sokkal inkább Bennek fontos. A zűrös magánéletén, a lányok elvesztésén (amit sosem tud magának megbocsátani) csak akkor tud felülkerekedni,

és úgy általában csak akkor tud egyenesbe jönni saját magával , ha igazán mélyen megéli ezt a közös utazást.

Ez tehát az egyetlen célkitűzése Jonathan Evison regényének, és ezzel az eséllyel élni is tud. Jól váltogatja az idősíkokat: a lányokkal és a feleségével töltött múltat Ben emlékképeiben látjuk, már-már álomszerűen. Ilyenkor visszavágyik abba az állapotba, hogy aztán – akár egy álomból felébredve – ott találja magát elhagyhatva, minden fókusz és motiváció nélkül. Ilyenkor csak egy tartja életben: gondoskodni kell Trevorról.

Szerencsére azonban összességében sem a könyv, sem a főszereplő nem ennyire sötét tónusú. Kicsit fanyar humora, sok tragédiája ellenére Ben személyisége alapvetően bizalomgerjesztő, ez adja a regény sava-borsát. Ahogy természetesen bánik Trevorral, amilyen jól kezeli Trevor lúzer apját, fiához való suta közeledési szándékait, vagy éppen ahogy fel tud töltődni legjobb barátja közelében. Noha Trevorról szól ez a könyv, sokkal inkább Ben miatt érdekes.

Paul Rudd és Selena Gomez a könyvből készült filmben (Hogyan gondozd felebarátodat)
Paul Rudd és Selena Gomez a könyvből készült filmben (Hogyan gondozd felebarátodat)

A könyv végére pedig nemcsak elhinni, hanem megérezni is lehet, mennyit tud emelni valakin, ha van kiről gondoskodnia. Ha máshol helyrehozhatja a korábbi hibáit, s ezzel végleg leteheti a terhet.

Nem kérdés hát, Jonathan Evison regénye terápiás céllal készült, és minden fogyatékossági érzékenyítés mellett leginkább így is olvasható.

 

Jonathan Evison: A gondoskodás alapjai

Casparus, 2016
Fordította: Bugram Edina, Guti Eszter

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com