Papírfény

A pofon, amit az élettől kaptál – Angie Thomas: A gyűlölet, amit adtál

A gyűlölet, amit adtál (The Hate U Give)

Egy amerikai diáklány az afroamerikaiakkal szembeni rendőri túlkapások és az azzal szembeni társadalmi mozgalmak kereszttüzébe kerül. Bár annak tűnik, de A gyűlölet, amit adtál nem csak a BlackLivesMatter-mozgalom melléktermékeként értelmezhető, hovatovább az egész mai amerikai társadalom benne van. Az utóbbi évek egyik legjobb könyve.

Angie Thomas még egyetemista volt, amikor Oscar Grantet Oaklandben 2009 szilveszter éjszakáján megölték a rendőrök. A metróállomáson történt eseményt rengeteg kamera rögzítette, a közösségi média erejének egyik első jele volt az, ahogy az információ villámgyorsan végigszáguldott a világon. A történetet Thomas először egy novellában írta meg, ami aztán évekig pihent egy fiókban. Később aztán Trayvon Martin, Mike Brown, a mindössze 12 éves Tamir Rice és a középosztálybeli Sandra Bland halála arra motiválta az írónőt, hogy egy egész regényt szenteljen a témának. Érdekes, hogy Oscar Grant halála két másik afroamerikai művész karrierjét is elindította: Michael B. Jordan alakította a férfit Ryan Coogler első filmjében, Az állomásban, ami mindkettejük számára elhozta a hírnevet.

A könyv eredeti címe egy Tupac idézetre utal: The Hate U Give Little Enfant Fucks Everybody. A kezdőbetűkből a THUGLIFE áll össze, amit talán leginkább a bandaéletként lehet lefordítani. A gengszterkedésre reflektált Tupac, amikor dalszövegében azt mondta: „a gyűlölet, amit adsz, kis gyermek, megbasz mindenkit”. A regényben többször visszatér ez az idézet, a szereplők, de különösen a főszereplő a fejlemények tükrében folyamatosan újra és újra értelmezi azt. A gondolatisága így szépen végigkíséri a történetet, remekül összefoglalva azt.

A gyűlölet, amit adtál belülről elemzi az afroamerikai társadalmat – mélyen, árnyaltan és összetetten.

Az alaphelyzet önmagában nem feltétlenül bonyolult. A 17 éves Starr a legjobb gyerekkori barátjával lelép a gettóbeli házibuliból, útközben azonban megállítja őket egy rendőr. Az események másodpercek alatt eszkalálódnak, és a lány barátját, Khalilt lelövi a fehérbőrű igazoltató.

Angie Thomas legnagyobb érdeme, hogy ezt az önmagában kényes alaphelyzetet nem engedte a jók és a rosszak szintjére leegyszerűsíteni. Hiába tűnik morálisan egyértelműnek a bonyodalom, megannyi elem árnyalja a képet. Starr és családja ugyan a gettóban élnek, de a lány és testvérei a kertváros magániskolájába járnak. Ahol lényegében ők az egyedüli feketék. A lány pasija szintén fehér, legjobb barátnőit is a fehér gazdagokból álló gimiben ismerte meg, de közülük az egyik már ázsiai.

De nemcsak a fehérek irányába komplex a helyzet, hanem a gettóban is. Starr apja börtönben volt a lány gyerekkorában kábítószer-kereskedelem miatt. Az anyja azonban kitartott mellette, még annak ellenére is, hogy az apa megcsalta őt – ebből született Seven, Starr bátyja. Seven anyja pedig történetesen a gettó drogcézárjának a csaja. A meggyilkolt Khalil pont ebbe a bandába lépett be. A média azonnal le is egyszerűsíti a helyzetet egy drogdíler halálára. Aztán ott van még Starr nagybátyja, aki rendőr, a fehérbőrű elkövető kollégája.

A főhős helyzete tehát végtelenül bonyolult, és valamelyest benne van az egész afroamerikai kisebbség minden problematikája.

Felteszi az afroamerikaiak számára a kérdést A gyűlölet, amit adtál: Hogyan törhetnek ki a nyomorból úgy, hogy közben ne veszítsék el az egyéniségüket?

Hogy lehet kitörni a nyomorból, ha az egyenértékű a családdal és a közösséggel? Feketének lenni Amerikában valójában sokkal veszélyesebb, mint bármely más kisebbség tagjának lenni, ugyanis az afroamerikaiak körében felülreprezentált erőszak áldozatai döntő részben feketék. A szerző a drogokat okolja elsősorban, de nyitva hagyja a kérdést. „A gyűlölet, amit adsz, kis gyermek, megbasz mindenkit” – de honnan származik ez a mérhetetlen gyűlölet?

A gyűlölet, amit adtál (The Hate U Give)

Starr problematikája univerzálisan sem ismeretlen. Egy régi politikai-filozófiai vita húzódik meg mögötte. Mit válasszunk: a szabadságot vagy a biztonságot? Mi értelme a szólásszabadságnak, ha csendben maradsz azokban a pillanatokban, amikor nem lenne szabad?” – teszik fel egy ponton a kérdést a regényben.  Ha a lány felszólal Khalilért, veszélybe kerül, vadászni fog rá a rendőrség és a drogbanda is. Mit tennénk mi az ő helyében?

Remek kérdéseket feszeget Angie Thomas, és bár sokszor lehetősége lenne rá, sosem tesz egyértelmű kijelentéseket. A gyűlölet, amit adtál fordulatai azért kiszámíthatatlanok, mert sosem azok, amit a hasonszőrű, nagy tanulságokat levonó és hangzatos üzeneteket képviselő amerikai történetekben megszoktunk. Ugyan nem ér irodalmilag olyan magasságba, mint a Ne bántsátok a feketerigót!, de eszmeiségében és összetettségében kifejezetten hasonló, nem beszélve a gyermeki nézőpont hasonlóságával.

Mindemellett azonban A gyűlölet, amit adtál kifejezetten olvasmányos. Szinte egy szuszra végig lehet olvasni, tele van párbeszéddel, sőt humorral, jól elhelyezett közösségimédia-kritikával. Látszik, hogy Angie Thomas eredetileg a tizenéves korosztálynak írta a könyvet. Később aztán jóval túlnőtt a célcsoporton: csak az első hónapban 100 ezer példányt adtak el belőle (mára az 1 milliót is meghaladta). A regényből film is készült, amely nem volt akkora siker, de művészetileg sem tudott túlnőni a regényen. Az a tipikus helyzet valósult meg, amikor a könyv egyszerűen nagyságrendekkel jobb, mint a film.

 

Angie Thomas: A gyűlölet, amit adtál

GABO, 2017
Fordította: Benedek Leila

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu