Papírfény

Az ízeltlábúak misztikuma – A Hihetetlen Pókember: Hazatérés

A Marvel rajongói bizonyára irigykedve figyelték a DC egyre csak szaporodó köteteit, ám most már ők is gyűjteményes kiadványokban olvashatják kedvenceik kalandjait. A Hachette kiadó gondozásában megjelenő Nagy Marvel Képregénygyűjtemény itthon januárban startolt el, első kötetének főszereplője pedig nem is lehetne más, mint a barátságos és közkedvelt Pókember.

A Marvel legnépszerűbb szuperhőse, Pókember (alias Peter Parker) 1962 augusztusában mutatkozott be a nagyközönség előtt az Amazing Fantasy című szériában, majd 1963-ban megkapta első önálló képregényfolyamát, amelynek a The Amazing Spider-Man címet adták. A kiadó héroszainak legjelentősebb, legmeghatározóbb történeteit közlő Nagy Marvel Képregénygyűjtemény első fejezete az Amazing-sorozat egyik legkülönlegesebb sztoriját tartalmazza.

A 2001-es, J. M. Straczynski (a Babylon 5 tévésorozat írója) által kreált történetben Peter – miután felesége, Mary Jane Watson elhagyta – hazatér szülővárosába, Queensbe, hogy új életet kezdjen. Tanári pályára lép régi középiskolájában, miközben szeretett nagynénjére, May nénire is odafigyel. Ekkor tűnik fel a színen a rejtélyes, de barátságosnak tűnő Ezékiel, akinek képességei nagyon hasonlóak Peteréhez, és aki azt állítja, hogy a falmászó nemcsak a radioaktív pókcsípésnek köszönheti adottságait, hanem a pókistenségnek is. Ráadásul az is kiderül, miért vonzza magához a különböző állatok erejét imitáló szupergonoszokat: keselyűket, kígyókat, skorpiókat, sakálokat, macskákat, rókákat és polipokat.

Straczynski tehát alaposan felbolygatta Pókember eredettörténetét.

Ez a húzás természetesen megosztotta a rajongókat: egyesek imádták, míg mások nem szívelték Straczynski merész elképzelését. Én az utóbbi tábort erősítem: nekem sem igazán tetszett az, amit Pókfej eredetével csinált, mivel a hálószövőtől mindig is távol álltak a misztikus dolgok.

Azt azonban nem mondanám, hogy Straczynski egy élvezhetetlen történettel bővítette a pókkánont. Az író nagyszerűen domborítja ki Peter önironikus jellemét és a legváratlanabb helyzetekben is jelentkező humorát. A régi-új közeg, Pókember iskolája számos érdekes és vicces szituációt rejt, az új antagonista, az Ezékiellel egy időben a városba érkező, Peter pókerejét elszívni akaró Morlun pedig rendkívül masszív ellenfél. Legyőzhetetlennek tűnik, ami izgatottá teszi az olvasót:

vajon ezúttal hogyan kecmereg ki a hős a bajból?

A legendás rajzoló, John Romita Jr. szögletes, karikaturisztikus alakjai tökéletesen illenek az egyszerre komoly és humoros fabulához, amelyhez vérprofi körítés társul: a keményfedeles borítójú, fényes belső lapokkal kiadott kötetben koncepciós rajzok, illetve az alkotókról és Pókemberről szóló írások is helyet kaptak. A fordítás is minőségi munka, és még az első magyar kiadás (a történet egyszer már megjelent itthon) hibáit is sikerült kijavítani. Mindezek alapján bátran kijelenthető, hogy a Marvel gyűjteménye felé is megéri kinyitni a bukszánkat.