Papírfény

A macska kilenc élete – A Macskanő nyomában

Ed Brubaker írótól már a Selina nagy dobása óta tudjuk, hogy a Macskanőnek nem csak egy élete van – Darwyn Cooke, Mike Allred és Brad Rader rajzolók A Macskanő nyomában című kötettel azt is sejtetik, hogy neki is van legalább kilenc…

Az Eaglemoss Collections jóvoltából megjelentetett DC nagy képregénygyűjteménye nem először szentel kötetet a Batman köpenyéből előbújt, a jó és a rossz határmezsgyéjén settenkedő Macskanőnek. Selina Kyle a 28. kötetben már megismert történetét szövi tovább, és immáron Gotham álruhás jótevőjeként ténykedik. Az előzményekben az alkotók bemutatták – a mostani számban is feltűnő – Sam Bradleyt, aki kétli, hogy a Macskanő tényleg meghalt volna, és nyomozása során a cica nyomára is bukkan. A nő egy utolsó nagy dobásra készül, ami azonban balul sül el. Az alapvetően a heist és a noir elemeit magán hordozó történet ott folytatódik a sorozat 35. kötetében, ahol a 28.-ban abbamaradt.

Selina az utca népének megmentője lett – nincs is más, akiben bízhatnának a prostik, akiket egyesével tesz el láb alól valaki a Fájdalomcsillapító című történetben. A kötet másik meséje, az Álcák már a beépített zsarukat veszi célba – Selinának Sam Bradleyt kell segítségül hívnia, hogy csapdát állítson a korrupt rendőröknek. Brubaker Raymond Chandler ihlette sztorijai nem túlságosan bonyolultak –

a történetek savát-borsát sokkal inkább a mély karakterábrázolás, a még mindig noiros hangulat és a különleges képek adják.

Anne Hathaway mint Macskanő

Selina hús-vér karakter, vívódó nő, aki őrlődik a múltja, a Batmanhez fűződő viszonya és a maga számára sem teljesen világos vágyai szőtte pókhálóban. Érdekes, ahogy a történeteket narráló főhős egyszerre viseli magán a hard-boiled krimik nyomozóinak és az őket behálózó femme fatale-ok karakterisztikáját. S bár az egész világot átjárja valami esőáztatta nosztalgia, a kulisszákat mégiscsak az ezredforduló nagyvárosainak söpredéke: a drogosok, a függők, a lecsúszott alakok és a jó oldalról könnyedén közéjük keveredő, egykor talán nagy álmokat kergető korrupt zsernyákok adják.

A 2002 januárja és szeptembere között megjelent történetek a nosztalgia és a modernitás kettősségét a képek szintjén is hozzák. A panelkezelés terén talán még sosem láttam ennyire konvencionális képregényt: sehol egy keretekből kilépő kép vagy egy furcsa formájú panel, de még az egész oldalas képek is ritkák. Amennyire azonban egyszerűen, szimpla négyzetekbe zárja a történetet valamennyi rajzolója, annyira kreatívan kezelik valamennyien a szövegbuborékokat, és nem ritkán alkalmaznak olyan filmszerű megoldásokat is, mint például a több képkockára szétszabdalt kép vagy a fázisfotók. Ahogy a Selina nagy dobása, A Macskanő nyomában is szinte sír a vászon után.

De ezt a cicust – hiába a tüsi frizura – biztosan nem Halle Berry játszaná;

ez a karakter sokkal közelebb áll az Anne Hathaway-féle jószívű tolvaj képéhez.

Brubaker újra definiálta a figurát, ami annyira erőteljesre sikerült, hogy hiába különbözik nagymértékben a kötet rajzolóinak stílusa, mégsem érzünk törést akkor sem, amikor átkerül a ceruza az egyik kezéből a másikéba.

Hogy mennyire új ez a macska, a kötetben helyet kapott 1950-ben megjelent történet bizonyítja leginkább.

A Macskanő titkos élete a Batman képregény 62. számában látott napvilágot és a bűnözésből jó útra térő tolvajról mesél – ez az első alkalom (leginkább a képregényszabályozásnak köszönhetően), hogy Selina Kyle felfedi törvénytisztelő oldalát. Szerencsére a pálfordulás nem tartott sokáig, és a Macskanő közel 80 éves történelme során még sokszor tört borsot hol Batman, hol az alvilág szereplőinek orra alá.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..