Magazin Papírfény

A másik idegen – Alan Dean Foster: Alien

A klasszikus Alien-regény a bizonyíték: a könyv is lehet olyan hatásos, mint a film.

Alan Dean Foster három hét alatt írta meg az Alien könyv-változatát egy korai forgatókönyv-vázlatból, és úgy, hogy nem is látta a címszereplőt. A legtöbb filmkönyv, pláne ilyen munka után, egy darab hulladék lenne. Az Alien könyv viszont saját jogán is kimagasló mű.

Alan Dean Foster volt a Csillagok háborúja „szellemírója”, valamint megírta A dolog könyvváltozatát és több Star Trek-filmét is. Összesen csaknem harminc hasonló művet jegyez. Saját sci-fi művei ezt is kétszeresen múlják fölül, nem számítva a legkisebb írásokat. Mégis az Alient tartják számon életműve egyik csúcsaként – ezt a gyorsan megírt, bizonytalan forrású szinte-vázlatot. Foster elkapta a film hangulatát. Ugyanazt művelte papíron, mint Ridley Scott vásznon: gyenge alapanyagból puszta tehetséggel varázslatot teremtett.

jelenet a filmből
Ripley (jelenet a filmből)

A regény álommal kezdődik. „Hét álmodó ember” – mutatja be a legénységet. – „Igaz, egyikük sem hivatásos.” Merthogy a regény világában, mintegy mellékesen, álmodó szórakoztatóművészek léteznek; ez a kis hetvenes évekbeli Philip K. Dick-hangulatú részlet sosem kerül elő többet az első két oldal után, de jelzi az író elszántságát a világépítésre. Sok hasonló információtöredék lepi be a lapokat. Leírás a Nostromóról, a mélyalvásról. Gondolatok és érzések. A könyv kifejt motivációkat, árnyal karaktereket. Érzékelteti a legénység hierarchiáját, ami a filmben alig van jelen, és jócskán fejleszt a karakterek konfliktusain is. Kimond háttér-információkat, amiket Ash, az android a filmben csak sejtet. És benne maradtak a könyvben olyan jelenetek is, amelyeket a végleges forgatókönyvből már töröltek.

„A bizonytalanság, a klausztrofóbia éppolyan erős.”

Az egyik ilyen, a bábba csavart Dallas, utóbb visszakerült a rendezői változatba (egyébként a könyvben Dallas és Ripley csaknem szeretőként búcsúznak), de például a sztori egyik legizgalmasabb akcióját csak a könyv őrizte meg: a legénység egy légzsilipből próbálja kilőni az idegent, ám Ash megszólaltatja a vészjelzőt, elijesztve a szörnyet – a becsapódó zsilipkapu azonban letépi annak egyik végtagját, mire a kiszivárgó savas vér csaknem lyukat mar a hajó páncéljába. És nézd csak meg ezt a gyöngyszemet:

Még egy szót – mondta Ash gyorsan. – Az örökségem, ha úgy teszik.
Ripley tétovázott.
– Nos?
– Lehet, hogy tényleg intelligens. Talán megpróbálhatnátok felvenni vele a kapcsolatot.
– Te megpróbáltad?
– Hadd vigyek néhány titkot magammal a sírba.

Ash (jelenet a filmből)
Ash (jelenet a filmből)

Foster könyvváltozata mégis a hangulat miatt marad meg az ember emlékezetében – én magam gyerekként olvastam, mielőtt a filmet láttam volna, és be kell vallanom, a könyv tette rám a nagyobb hatást. Foster szövege éppolyan nyomasztó, mint a film látványvilága. A bizonytalanság, a klausztrofóbia éppolyan erős. Az Alien könyv bizonyíték arra – nem mintha szükség lenne rá neked és nekem, olvasóknak –, hogy egy könyv minden téren felérhet a film hatáskeltő eszközeivel.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya