Papírfény

Az ötvenes évek Watchmenje – Amerikai Igazság Szövetsége: Az aranykor

Az Eaglesmoss DC Comics Nagy képregénygyűjteményének 60. számában James Robinson író és Paul Smith rajzoló a képregény történetének aranykorából származó, eredetileg élénk és szuperoptimista szupercsapatot, az Amerikai Igazság Szövetségét egy meglepően realista, kifejezetten kiábrándult történetbe helyezte. Az aranykor bemutatja a McCarthy-korszak és a Vörös Veszedelem nyomasztó légkörét – a Watchmen stílusában.

Az 1993 nyara és 1994 tavasza között megjelent képregény nehezen tagadhatná le Alan Moore és Dave Gibbons mára már kultikussá vált munkájának hatását: az 1986 szeptembere és 1987 októbere között megjelent Watchmen egy alternatív valóságban mutat be kiábrándult szuperhősöket, Robinson és Smith pedig alternatív stílusban nyúl hozzá az aranykor legendás csapatához. A két történetben egyértelműen közös az a torokszorító kritika, ami a politikát bírálja és az a személyes hangvétel, amivel az alkotók szereplőiket ábrázolják.

Az aranykor valóban visszanyúl az aranykorhoz – de csak a karaktereket emeli be a cselekménybe, sem a korszakra jellemző hurráoptimizmust, sem a hozzá viszonyuló nosztalgiát nem mozgatja meg. Robinson története mellbevágó: a második világháború utáni bűntudat, poszttraumás stressz, fojtogató légkör, üldöztetés és üldözési mánia lenyomata, méghozzá a háborúban ilyen-olyan szerepeket játszó szuperhősökön keresztül. Ezek a hősök az Amerikai Igazság Szövetségéből és az All-Star szakaszból egyaránt verbuválódtak, a hangsúly azonban olyan kevésbé ismert figurákra helyeződött, mint például Johnny Quick és a Vadász.

A több szálon futó történet azt meséli el, mi történet a háború után Amerikakommandóval, Johnny Quickkel, Fejvadásszal, Zöld Lámpással, Tarantulával, Libby Lawrence-szel, Robotember és Óramesterrel – valamennyien saját maguk narrálják a velük történteket, hogy aztán sztorijuk szép lassan összefonódjon a nagy,

kifejezetten csavaros végkifejletben.

Az aranykor bravúrja pont ebben rejlik – a különálló mesék tökéletes ütemben, apró mozaikdarabkákként állnak össze egy képpé, ami egy fiktív festményként ad valós lenyomatot az ötvenes évek Amerikájának paranoid közhangulatáról. Az alkotók mindehhez a boldog békeidőket idéző letisztult, egyszerű megjelenési formát választottak: sem a panelezésben, sem magukban a rajzokban nincs semmi modern, az elegáns és sokatmondó színezés és a szövegbuborékokban használt variánsok alázatosan szolgálják ki a történet igényeit.

Az akciókat és a belső történéseket egészséges balanszban tartó sztorit pontosan az emeli ki kortársai közül, ami a Watchment is naggyá tette:

az önmagán túlmutató cselekmény és a nagyobb igazságok felé mutató gondolatiság, ami azonban nem megy a szórakoztatás rovására.

Az aranykor úgy képes megteremteni saját létjogosultságát, hogy közben elegánsan tiszteleg a klasszikusok előtt is – mi ez, ha nem a legmagasabb szintű művészet?

A Föld-kettő krízise

A kötetben – ahogy azt megszokhattuk a sorozattól – most is helyet kapott egy klasszikus történet. Az 1963-ban, az Amerikai Igazságliga 22. számában megjelent A Föld-kettő krízise egy kétrészes sztori második fele, ahol az aranykori Igazság Szövetsége és az ezüstkori Igazság Ligája izgalmas kalandban osztozik egy párhuzamos univerzumban.

Ez a történet remek bevezetés a DC multiverzumával csak most ismerkedőknek

– ember legyen a talpán, aki képes fejben tartani, melyik alternatív Földön milyen szuperhősök tanyáznak, ez a helyes ki rabló-pandúr történet – ami ugyan maga is közel kéttucatnyi hőst mozgat – még a könnyebben követhetők közé tartozik.

 

***

All-Star szakasz (All-Star Squadron): Az 1980-as években Roy Thomas szerző szerette volna visszahozni  az aranykor szuperhőseit, az Amerikai Igazság Szövetségét, ezért a második világháborúban játszódó történeteket írt nekik. Ezeket a történeteket azonban nem a már meglévő sztorik közé illesztette, hanem egy párhuzamos valóságba, a Föld-kettőre helyezte. A hősök között időről időre felbukkant Csillagember, Doktor Sors, Robotember, Tarantula, Fénylovag és Johnny Quick és a klasszikus Amerikai Igazság Szövetség tagjainak leszármazottai és örökösei.

Az Igazság Ligája és az Amerikai Igazság Szövetsége

Amerikai Igazság Szövetsége (Justice Society of America): Az All Star Comics 3. számában, 1940–1941 telén a képregények történetében először jelent meg egy szuperhőscsapat, az Igazság Ligája aranykori elődje. A tagok végül a Föld-kettő történeteiben tértek vissza az 1980-as években. Eredetileg Doktor Sors, Óramester, Kísértet, Homokember, Atom, Flash, Zöld lámpás és Sólyomember alkotta a szövetséget.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com