Papírfény

A munkahely, ahova mindenki hazajárt – Andy Greene: Office – Amit nem tudsz a 2000-es évek legfontosabb sorozatáról

Andy Greene könyve a kultikus tévésorozat, A hivatal (The Office) kulisszatitkait tárja fel előttünk. A szerző az alcímben a 2000-es évek legfontosabbjaként definiálja az áldokumentarista sitcomot, amit azt hiszem, azok is elhisznek majd neki, akik a kötet olvasása előtt nem látták a brit és/vagy az amerikai változatot.

A Ricky Gervais és Stephen Merchant ötletéből született két évados brit szériát követően az amerikai kilencet élt meg az NBC csatornáján. A Dunder Mifflin Papírvállalat scrantoni irodájának mindennapjait bemutató műsor akkor nőtt igazán nagyra, amikor rátalált saját hangjára és levetkőzte, hogy az angol sztori remake-jeként tekintsenek rá. Többek között ez is kiderül a Rolling Stone magazin újságírójának számtalan interjúból és archív anyagokból összeállított könyvéből, mely végigköveti a sorozat életét az első ötletektől az utolsó évadig – és még kicsit tovább.

Rajongóként könnyű szeretni a kötetet, hiszen elsősorban nekünk íródott. Tele van kis színes sztorikkal és érdekességekkel, miközben átfogó képet ad a sorozat életútjáról is. A megszólalók személyes emlékei, beszámolói teszik igazán élővé. A kedvenc karatereinket játszó színészek, illetve sok más stábtag, mint például írók, rendezők, öltöztetők, sminkesek, operatőrök, producerek emlékeznek vissza, de nyilatkoznak többek között fontos tévékritikusok és tévés személyiségek is.

Az Office kronologikusan halad, kiemelve fontos momentumokat, eseményeket és kulcsepizódokat.

Ahogyan a sorozat épül, úgy ismerjük meg mi is a forgatási helyszínt, a casting folyamatát vagy éppen a színészek történetét arról, hogyan kerültek a produkcióba. Külön izgalmassá teszik az anyagot az olyan részletek, mint például a szereplőválogatásra készült eredeti karakterleírások szövegének beemelése.

A fejezetek során bepillantást nyerünk a stáb életét felölelő nagyobb döntésekbe, változásokba. Az újabb évadok születése kapcsán elhangzó információk azok számára is érdekesek lehetnek, akiket érdekel, hogyan jön létre egy ilyen produkció és milyen döntéseket kell meghoznia az abban dolgozóknak. Külön fejezetet szentel a kötet például egy helyszín bemutatásának, vagy az írószoba munkájának ismertetésének. Belelátunk, milyen dilemmákkal küzdöttek az írók Michael Scott karakterének megformálásánál. Izgalmas részleteket ismerünk meg Dwightról (Rainn Wilson), illetve sokak kedvenc simlis karakteréről, Creedről (Creed Bratton). Megtudjuk azt is, hogy mit jelentett a stáb számára a showrunner Greg Daniels jelenléte, távozása, majd visszatérése.

Az interjúrészleteket olvasmányos kiegészítő szövegek keretezik,

melyek elhelyezik térben és időben az eseményeket. Ennek ellenére fel kell venni a szöveg ritmusát. Elsőre kizökkentett az idézett személyek gyors váltakozása, ám néhány oldal után egyre több név lett ismerős, és a formátumot is megszoktam.

Nem meglepő egy ilyen kötetnél a végtelen optimizmus és pozitív hangvétel, néhányszor azonban úgy éreztem, hogy a túl sok egyöntetű vélemény kioltja egymást, ami bizonyos pontokon kicsit monotonná tette a szöveget. Mindeze ellenére a könyv tudatosan feltárja azokat a nehézségeket és problémákat is, melyek A hivatal gyártása során felmerültek. Az egyik, talán legnehezebb ilyen helyzet Steve Carell távozása a produkciótól, melyet alaposan körbe is jár Andy Greene az interjúkban. Megtudjuk, mekkora fejtörést okozott az alkotóknak Michael Scott utódjának megtalálása, illetve, hogy a jelöltek között ott szerepelt James Gandolfini neve is.

Ahogy a sorozat lendületét veszti Michael Scott karakterének kiírásával, úgy a könyv is ezen a ponton veszít intenzitásából.

Az utolsó két évadot követően rövid fejezetet szentel egy lehetséges folytatás kérdésének, mely az elmúlt években megosztotta az alkotókat.

Andy Greene könyve megragadja a The Office hangulatát, az egykori stábtagok beszámolói kellemes nosztalgikus hangulatot keltenek. Bár a sorozat irodai környezete nem igazán változott az évadok alatt, mégis olyan helyzeteket és érzéseket fogalmazott meg, amivel kortól függetlenül sokan azonosulni tudunk.

Kilenc év közös munka mindenkit közelebb hoz a másikhoz, A hivatal esetében, a könyv tanúsága szerint nem egy „hagyományos” produkció részesei lettek. Együtt kellett küzdeniük az elismertségért és fennmaradásért, ami még inkább összekovácsolta őket. Andy Greene kötete pedig azt hiszem, erről szól, egy hosszú munka közben született nagy családról.

 

Andy Greene: Office – Amit nem tudsz a 2000-es évek legfontosabb sorozatáról 

21. Század Kiadó, 2021
Fordította: Perlényi-Chapman Eszter

Kalmár Lalita

Kalmár Lalita az ELTE bölcsészkarán végzett filmszakon, majd később filmírást tanult a METU művészeti karának mesterszakán. Írt kisjátékfilmet, sorozatot, dolgozott színészekkel filmben és színházban egyaránt, a filmkészítés gyakorlatába is belelátott. Szakdolgozatában a bollywoodi film műfaji sokszínűségét vizsgálta, emellett nagy rajongója a szerzői filmnek, illetve a szerzői életutak feltérképezésének.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com