Papírfény

„Itt vagyok, negyvenegy évesen, kereső szívvel. Mi lesz ennek a vége?” – Anne Choma: Gentleman Jack

Anne Choma a Gentleman Jack Anne Lister titkos élete című könyvében az első modern leszbikusként definiált Anne Lister életének meghatározó másfél évéről mesél.

A BBC-n tavaly bemutatott Gentleman Jack című nyolcrészes mini sorozatot Anne Lister naplói alapján készítették, akit úgy ismerhetünk, mint az első modernkori leszbikus. Anne Choma tanácsadóként működött közre a sorozat forgatókönyvének megírása során; többek között segített a dramatizálás szakaszában is, amikor eldöntötték, hogy Anne több ezer oldalas naplóiból mit ne használjanak fel a sorozat végső változatában. A nemrégiben megjelent Gentleman Jack Anne Lister titkos élete című könyve a sorozat kiegészítése, az egyes fejezetekből további részleteket ismerhetünk meg Anne Lister életének sorsfordító időszakából.

A nemesi származású nő a 19. század első felében élt, korát megelőzően elutasította a társadalmi neme miatti korlátozásokat és ragaszkodott ahhoz, hogy természete szerint, szabadon élhesse meg a szexualitását.

A történelem során mindig is voltak homoszexuális aktusok, azonban úgy tartották, hogy a homoszexualitás tudata olyan modern identitás, amely először a 19. század végén jelent meg. Bár Anne nem nevezte magát leszbikusnak a naplóiban (a homoszexuális szót csak 1869-ben alkotja meg Kertbeny Károly), de mindennapjait nagyban meghatározta, hogy testileg és érzelmileg is csak a nők vonzották.

 Több mint három évtizeden át rendszeresen vezetett naplóiban pontosan megörökítette üzleti ügyeit, társadalmi életét, utazásait és leszbikus kapcsolatait.

A szerelmi életére vonatkozó részeket Anne számjegyek, görög betűk, illetve kitalált szimbólumok használatának segítségével rögzítette.

Írásait egészen a 80-as évek végéig botrányosnak ítélték, első kiadására 1988-ban kerülhetett sor. Naplói, mint a leghosszabb társadalmi témájú fejtegetések, azóta az UNESCO Világemlékezeti listáján szerepelnek. Az angolul sok kiadást megért naplófolyam egyelőre magyarul sajnos még nem olvasható, ezért az a néhány naplóbejegyzés, amelyet lefordítottak Anne Choma könyvében, különösen izgalmas. A függelékben láthatunk néhány oldalt a naplókból, képeket Shibden Hallról, valamint két festményt Anne-ről, amelyek az egyedüli biztosnak mondható fogódzók a nő külsejét illetően, hiszen Anne egy évvel a fényképezés feltalálása előtt halt meg.

A sorozathoz képest Choma könyve hosszabb időtartamot ölel fel: közel három év, az 1831-1834 közötti időszak eseményeibe enged bepillantást. Az egyes fejezetek felépítése pedig a következő sémát követi: Choma narrálja Anne kalandjait, ezt néha megszakítják a nő eredeti naplóbejegyzései, amit újabb kommentár követ az írótól.

A naplóból kiemelt fejezetek a nő szerelmi életének révbe érését, ennek folyamatát mutatja be. Megtudhatjuk, hogyan ismerkedett meg leendő feleségével, Ann Walkerrel, akivel 1834 húsvétvasárnapján gyűrűt cseréltek a yorki Szentháromság-templomban, majd fogadalmuk megpecsételéseként közösen járultak úrvacsorához (2018-ban a templom falára emléktáblát függesztettek ki ennek tiszteletére). Nagy-Britanniában az azonos neműek közötti házasságkötés közel kétszáz évvel később, 2014-ben vált lehetségessé.

Anne sok mindenben szembe ment korának nemi szerepelvárásaival.

Elutasította azt a megszabott életutat, amelyet a társadalom követendőnek tartott egy nő számára.

Identitásának fontos részét képezte az öltözködés. Színes, fodros, díszített ruhák helyett Anne állandóan egyszerű, fekete, ruhát viselt, emiatt sokszor férfinek nézték, innen ered a Gentleman Jack gúnynév. Társadalmi nemének elutasítását jelentette az is, hogy saját vagyonnal rendelkezett, földbirtokos volt, vállalkozásokba kezdett, szénbányát nyitott, illetve gyakran tett külföldi utazásokat. Egyik ilyen utazása során, 1840-ben halt meg Grúziában.

Vagyoni és földbirtokosi státusza olyan szabadságot adott neki, amellyel nagyon kevés nő rendelkezett akkoriban. Listernek azonban a vagyoni biztonság mellett fontos hátszelet biztosított szűkebb családja, akik az akkori viszonyok mellett (vagy akár még ma is) példátlanul felvilágosultnak számítottak.

Anne nagynénjéről így ír Choma: „Ugyanolyan fontosnak tartotta, hogy Anne megállapodjon egy nő mellett, mint hogy Marian (Anne nővére) megtalálja a hozzá illő férfit.” Anne édesapjától és nővérétől ugyancsak feltétel nélküli elfogadást és nyitottságot tapasztalt. A homoszexualitás megítélésének jogi hátteréről annyit kell tudni, hogy Nagy-Britanniában a férfiak közötti kapcsolatot büntették (1861-ig kötél általi halállal), a leszbikusok esetében nem történt jogi felelősségre vonás, megtűrt állapot volt. Társadalmi megítélését tekintve azonban nem volt sok különbség, hasonló megvetés övezte leszbikusokat, mint a homoszexuális férfiakat.

Choma könyvének leírásai alapján hamar kirajzolódnak Anne Lister karakterének legfőbb vonásai. Mindenekelőtt nagyon vágyott a szerelemre, egy társra, aki mellett megállapodhat végre.

Úgy gondolta, ugyanannyi joga van a szerelemhez, boldogsághoz, mint bárki másnak: „Nem arra születtem, hogy egyedül éljek… ha szerethetnék és engem is szeretnének, az tenne boldoggá.”

Erős és független nő volt, világszemléletét jobboldali és konzervatív (tory) elképzelései markánsan meghatározták. Tisztelte a társadalom hierarchikus felosztását, természetesnek vette a közte és bérlői között létrejött alá-fölé rendeltségi viszonyt, nem törődött munkakörülményeikkel, lelketlen módon csak árucikket látott bennük. 2020-ból nézve a napló legproblémásabb részei közé tartoznak a szénkitermelés körüli epizódok, a bányákban ugyanis sokszor dolgoztak gyerekek. Anne ellentmondásos személyiségének ez az egyik oldala. Jelleméhez az is hozzátartozik, hogy több alkalommal is segített polgári álláshoz juttatnia bérlői gyermekeit.

Ennek ellenére világosan megmutatkozik, hogy kisebbségi léte nem különösebben tette érzékennyé a társadalom kiszolgáltatottabb tagjai iránt.

Nem rajongott az akkoriban kibontakozó szüfrazsett mozgalomért, és bár sok mindenben haladó nézeteket vallott, a feminizmust nem támogatta. Világképétől idegen volt és egyaránt ellenezte az alsóbb osztályból származó férfiak, illetve a nők szavazati jogát is (származása és műveltsége okán saját magát ez alól kivételnek érezte).

Anne elitizmusa a könyv utolsó előtti, koppenhágai fejezetében tűnik elő a legélesebben. A nő minden egyes külföldi útját arra használta fel, hogy befolyásos emberek barátságával bővítse kapcsolati tőkéjét: szerette volna, ha befogadják őt maguk közé. Állandó jelleggel viselt fekete ruháját is kizárólag ebben a fejezetben hajlandó lecserélni egy fehér darabra, a dán királyi családnál tett látogatás kedvéért. Láthatjuk, hogy Anne világképét nagyban befolyásolta korának gondolkodásmódja. Ann Walkerben is az fogja meg elsőként, hogy jómódú. A kezdeti felszínes vizsgálódást idővel erős, szeretetteljes kötődés váltotta fel. A könyv legszórakoztatóbb részei közé tartoznak Anne udvarlási kísérletei, amikor anatómiai tanulmányai során szerzett ismereteiről mesélve udvarol Ann-nek, vagy éppen egy nőstény bálna pontos anatómia leírásával szórakoztatja vendégeit.

Anne félelem nélkül élte az életét, nem volt benne bűntudat, öngyűlölet, úgy érezte, ő is Isten teremtménye, természetét Isten formálta. Úgy gondolta, az lenne természetellenes, ha megtagadná Isten által adott természetét.

Ha elhagyjuk a természet útját, megválunk egyetlen megbízható vezetőnktől, s onnantól nem vagyunk összhangban önmagunkkal”. Ez a meggyőződése fontos szerepmodellé teszi Anne-t, akit a sorozat után, Anne Choma könyvének köszönhetően, még közelebbről megismerhetünk.

 

Anne Choma: Gentleman ​Jack – Anne Lister titkos naplója

HVG Könyvek, 2019

Avatar

Varga Dóra

Varga Dóra jelenleg az ELTE filmtudomány képzésének mester szakos hallgatója. Több éve foglalkozik filmkritikaírással, érdeklődési területe a feminista filmkritika valamint a filmzene elmélete, azok kortárs tendenciái. Különösen kedveli az amerikai függetlenfilmeket, a távol-keleti filmeket, a stop-motion animációkat és az európai művészfilmek bizonyos vonatkozásait.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya