Magazin Papírfény

Üdítő könnyedség – Anne Shirley történetek

Napjaink könyvespolca egészen másként néz ki, mint a “régi szép időkben”. Fénysebességgel terjednek a vámpír könyvek, krimik, horrorok, melyekben a gyilkosságok széles skálájáról olvashatunk. Nem csak az erőszak, de az írások nyelvezete is egyre durvul, már meg sem lepődünk a káromkodásokon. Pontosan ebből jelent üdítő kikapcsolódást L. M. Montgomery kortalan regénye.


Hirdetés

Anne otthonra talál

Marilla és Matthew egy fiú örökbefogadásáról dönt, hogy segítsen a termelésben, állattartásban. Helyette azonban egy cserfes, vörös hajú kislány érkezik, akinek különös érzéke van a bajba keveredéshez, valamint akinek még a szigorú Marilla szívét is sikerül meglágyítania. Egészen új élet kezdődik a Zöldmanzárdos-házban, melybe annyi szeretet, fantázia és vidámság költözik a kislánnyal együtt, melyről idősödő lakói soha nem is álmodtak.

Anne az élet iskolájában

Anne kislányból ifjú hölggyé cseperedett, elvégezte a főiskolát és immár Ő tölti be Avonlea tanári posztját. Az álomvilágban élő lánynak azonban még mindig nem nőtt be a feje lágya, újabb és újabb kalamajka rántja vissza a földre. Persze senki nem tud haragudni rá, pláne, hogy a falucska büszkeségévé nőtte ki magát. Új barátaival és lelkitársaival az oldalán menetel előre a felnőttkor felé, miközben lénye cseppet sem változik.

Nem is hinnénk, de a regénysorozat első kötetét 1908-ban adták ki először, azaz a történet már több, mint száz éves! Szinte hihetetlen, hogy Anne kalandjai ennyi idő elteltével is élvezhetőek, sőt, szórakoztatók. Montgomery könnyed, humoros stílusa olvasmányossá teszi a művet, miközben szinte magunk előtt látjuk a művészi leírás alapján elképzelt tájat. Észre sem vesszük, mégis visszaröpülünk az időben és a kis falu látogatójává válunk, lassan megismerünk mindenkit, Anne-ben pedig jó barátra lelünk.

Be kell látnunk azonban, hogy ez a bájos és mindenekfelett ártatlan történet a mai világban nem mindenki számára élvezhető. Elszoktunk a régi világtól, megkockáztatom, sokan nem is ismerik, milyen a vidéki élet, hogyan viselkedtek egymással az emberek, milyen szokások szerint vezették életüket és tanyájukat. Kétoldalú kocka ez, hiszen van, aki pontosan ezért leli örömét a könyv olvasásában, melyben olyan világot ismer meg, ahol az értékek valódiak voltak, az emberek tisztelték egymást és nyugodtan nyitva lehetett hagyni a kertkaput, hogy látogatónk bármikor besétálhasson. A másik oldal, akiknek nincs türelme elmerülni a néhol lassú folyású és idejétmúlt történethez. Számukra valószínűleg kifejezetten idegesítően hatna Anne alakja, hiszen a lány kijelenthetjük, valóban “a Holdon él”.

Ennek ellenére mégis a pozitív oldalt domborítanám ki, időnként kifejezetten jól esik az ember lányának a sok ribancozás és vér után egy ilyen “tiszta”, kedves történetben elmerülni. Anne alakja különlegesen jól sikerült. Bájos figurája csetlés-botlásai, fantáziálásai és az Őt mindig megtaláló kavarodások mosolyt csalnak arcunkra. Érdekes megfigyelni, hogy a cserfes kislány hogyan válik felelősségteljes tanárnővé, hogyan bánik az emberekkel és nevelőivel. Ha csak egy kicsit is odafigyelünk, megláthatjuk a sorok közötti tanulságokat és azokat az értékeket, melyek közül néhányat egyáltalán nem ártana mai rohanó, feszült, antiszociális világunkba belecsempészni.

L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
Könyvmolyképző Kiadó, 2008.

L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában
Könyvmolyképző Kiadó, 2008.

A művek DVD kiadásáról írt kritikánkat itt olvashatod.

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

0
Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is, szólj hozzá!x
()
x