Papírfény

Emo-Watchmen – Gerard Way: Az Esernyő Akadémia – Apokalipszis szvit

Ami a My Chemical Romance zenevilágban, az volt Az Esernyő Akadémia a képregények között. Van közös pont is: előbbi frontembere az utóbbi írója, Gerard Way.

Egy párhuzamos univerzumban 1989-ben ugyanabban a pillanatban 43 gyerek születik csupa olyan nőtől, akik másodpercekkel korábban még egyáltalán nem voltak terhesek. A különc feltaláló, milliomos (és nem mellesleg földönkívüli) Sir Reginald Hargreeves, azaz Mr. Monokli azonnal elindult megszerezni mindet – végül azonban csak hetet sikerült. A hét örökbefogadott gyerek különleges képességekkel rendelkezik, részben ezért is magániskolába járnak: ez lenne a címadó Umbrella Academy, azaz Esernyő Akadémia.

Az életükbe 27 éves korukban csatlakozik be a képregény, egészen pontosan Mr. Monokli halálakor. A gyerekek addigra már szétszéledtek, egyikük egészen a Holdig sodródott, a másikuk a jövőben ragadt. Utóbbi azonban a temetésre hazatér, hogy aztán ott közölje a testvéreivel: egy héten belül bekövetkezik az apokalipszis. A család megmaradt tagjai együtt próbálják megakadályozni a világvégét, nem is sejtve, hogy azért történetesen éppen az egyikük lesz a felelős.

Az Esernyő Akadémia tehát egy diszfunkcionális szuperhőscsalád képét vázolja fel, tele hétköznapi és természetfeletti konfliktussal. A sokszor, sokféleképpen feldolgozott témát az író Gerard Way elképesztő mennyiségű ötlettel dúsította igazán egyedivé. Az akadémia lakája például egy beszélő emberszabású, a gyerekek anyja pedig egy android robot. Egy másik szuper ötlet: egyik gyerek képessége az, hogy amit a másik fülébe súg, azt az illető kényszeresen végrehajtja – csakhogy a nő felnőttként ezt a szuperképességet erkölcstelen módon a kislányán is alkalmazza.

Nemcsak a karakterek, hanem az egész képzelt világ is teljesen egyedi és átfogó.

Számos világtörténelmi esemény Az Esernyő Akadémiában máshogy történt vagy nem történt meg,

például Kennedyt ebben a világban sosem gyilkolták meg. Ez a megközelítés Az Esernyő Akadémiát minden idők egyik legjobb képregényéhez, a Watchmenhez köti, amely szintén átfogó világképet vázolt fel az olvasóinak. Az univerzumépítés persze nem Alan Moore sajátja, de a kiterjedtség és a megközelítés hasonló mindkét képregényben, a párhuzam joggal állítható fel.

The Umbrella Academy

A Watchmen olyan sötét képet mutatott fel, ahol a földi civilizációk képletesen szinte rothadásnak indultak. Az Esernyő Akadémia szintén sötét, de előbbivel ellentétben nem csak élvezi, hanem éljenzi is azt. Pont úgy, ahogy az emo-kultusz tette azt a kétezres évek közepén. A kapcsolódási pont nem egyszerűen Gerard Way személye, hanem a történet születésének pillanata is. Az Apokalipszis szvitet Way épp az egyik My Chemical Romance-turné során vetette papírra 2007-ben, a zenekar pályájának zenitjén. Az író többször hangsúlyozta, hogy az egyik fő inspirációja Grant Morrison Doom Patrolja volt – Morrison pedig történetesen két videoklipet is készített a zenekarnak.

Nem csoda tehát, hogy a mély érzelmeket kissé talán túlságosan kihangsúlyozó emo-stílus lenyomatai Az Esernyő Akadémia majd mindegyik lapján érződnek.

A zsánerből ma már szinte csak a fekete körömlakkra és szemfestékre emlékszünk, valaha azonban jóval több volt ennél. Születési neve emotional hardcore volt, utalva a post-hardcore és a hardcore-punk irányzatokra. Ez a két kifejezés kiegészítve az érzelmessel már tökéletesen mutatja, milyen a képregény: kemény, vagyis véres; punk, vagyis jó értelemben szakadt; és érzelmes, azaz tele van fájdalmas konfliktusokkal, befelé forduló, magukat hibáztató karakterekkel.

Számos értéke ellenére azonban az első Esernyő Akadémia-füzet bennem leginkább a kidolgozatlanság érzetét keltette. A történetben megbúvó rengeteg ötlet sajnos kifejtetlen marad. Hiába rajzolódik ki előttünk egy igazi univerzum képe, az alapokat mintha nem fektették volna le. Alan Moore a Watchmenben folyamatosan kiszólt az olvasónak, utalásokat rejtetett el, a háttérben zajlott történetek a főszálat nem vitték előre, de a hangulatot megalapozták. Gerard Way ezeket mind kihagyta az Apokalipszis szvitből.

Ezért nagyon kettős élmény a képregény: egyfelől túl sok, másrészről túl kevés. A füzetet feldolgozó sorozat furcsa módon a másik végletbe esett: a nagyságrendekkel hosszabb játékidőt nem tudta megtölteni tartalommal. A hosszabb elbeszélést lehetővé tevő extra játékidő így a visszájára fordult, és a széria az évad közepe táján kifejezetten ellaposodott. A tökéletesség valahol a kettő között lehet – talán Gerard Waynek sikerült megtalálnia a képregény folytatásában és mellékszálain. Remélhetőleg azokat is kiadják majd hazánkban.

 

Gerard Way: The Umbrella Acedmy – Az Esernyő Akadémia: Apokalipszis szvit
Illusztrálta: Gabriel Bá

Vad Virágok Könyvműhely, 2019
Fordította: Szabó András, Varga G. Dániel

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com