Papírfény

Mi lett volna, ha? – Az Igazság Ligája: A szög és Újabb szög

Az Igazság Ligája: A szög

Mi lett volna, ha Martha és Jonathan Kent a meteoreső napján nem indul neki autókázni és nem találnak rá a csecsemő Supermanre? Ezzel a gondolattal játszik el a DC Comics Nagy képregénygyűjteményének 24. és 49. kötete, A szög és az Újabb szög.

„Egy szög miatt a patkó elveszett; / a patkó miatt a ló elveszett; / a ló miatt a lovas elveszett; / a lovas miatt a csata elveszett; / A csata miatt az ország elveszett –/ máskor verd be jól a patkószeget!” George Herbert elhíresült mondatai nyomán indult el Alan Davis író-rajzoló, hogy a DC szuperhőseit egy úgynevezett Másvilágok (Elseworlds) történetbe, megszokott környezetükből és körülményeikből kiragadva egy másik valóságban játszódó cselekménybe helyezze. Davis világa egyetlen alapvető ponton különbözik a jól ismert DC-univerzumtól: egy szög okozta defektnek köszönhetően a Kent házaspár nem talált rá Clark Kentre, aki így aztán nem válik Supermanné, hogy az egész világ inspirálójaként, fényes csillagaként vezesse a többieket. Davis azt vizsgálja, mivé lesz a világ az igazság bajnoka nélkül. Gondolatkísérlete egy eszméletlenül akciódús, megszámlálhatatlanul sok szereplőt mozgató kalanddá alakul, melynek azonban – az egyetlen lehetséges – végkimenetele az, hogy bizony, Superman nélkül nem képzelhető el a DC világa.

Davis történetei, az 1998 augusztusában megjelent A szög (The Nail) és a rá hat évre napvilágot látó Újabb szög (Another Nail), kifejezetten a hardcore DC-fanoknak ajánlható. Egyrészt mert nagymértékben épít az olvasó előzetes tudására, másrészt mert annyi karaktert szerepeltet, hogy kezdő olvasóként megfájdulhat tőle az ember feje. A központi szerepet játszó Igazság Ligája mellett feltűnnek más alakulatok is: a Végzett Őrjárat, a Kívülállók, az Új Istenek, a Zöld Lámpás alakulat, de még a Tükörvilág Bűn Szindikátusa is feltűnik. Sőt, Davis olyan ezüstkori kedvenceket is beemel a második fejezetre, mint a vadnyugati Jonah Hex vagy a II. világháborús Fekete Sólyom.

A szög egy belső ellenséggel foglalkozik, az Újabb szög azonban már kozmikus szintre terjeszti ki a fenyegetést,

és nemcsak a szereplők, de a megjelenített multiverzumok számában is emeli a tétet. Éppen emiatt az előző kötet sokkal jobban követhető, mint az utóbbi, ami szinte oldalpáronként vált a helyszínek és a szereplők között.

Az Igazság Ligája: Újabb szög

De Davis nemcsak a történet bonyolításában, hanem a rajzok kidolgozottságában is magasabbra tette a lécet: bár dinamizmus terén a korábbi történet sem marad el utódjától,

összetettségében az Újabb szög komolyabb teljesítménynek számít.

Davis sokkal bátrabb lett az utóbbi történetben: váratlan panelkezelési megoldásokat, térben is egymásra csúszó képeket és időt és teret egyetlen festményre összesűrítő totálokat használ. Ez az, ami igazán izgalmassá teszi a kötetet, ami a történet szintjén – pont az eszméletlenül sok, és éppen emiatt kevéssé kidolgozott szál miatt – nem annyira érdekes.

Superman 13. szám

A kötetek – ahogy azt már megszokhattuk az Eaglemoss sorozatától –, most is hoznak egy-egy retró történetet. A szög az 1941. november-decemberében megjelenő Superman képregény 13. számát közli újra, ahol Jimmy Olsen második kalandját (az 1938. novemberében az Action Comic lapjain megjelent elsőben a karakternek még neve sem volt) olvashatjuk. Olsen annyira népszerű lett hamarosan, hogy

egy időben saját képregénye is volt a vörös hajú fotóriporternek.

Az Újabb szög egy másik nagy kedvenc eredettörténetére fókuszált: Atom az 1940-es években jelent meg, 1961 októberében, a Showcase 34. számában azonban új eredettörténetet kapott – ő az a Ray Palmer, akit manapság A zöld íjász és A holnap legendái sorozatokból oly jól ismerünk.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com