Papírfény

Mi lett volna, ha? – Az Igazság Ligája: A szög és Újabb szög

Az Igazság Ligája: A szög

Mi lett volna, ha Martha és Jonathan Kent a meteoreső napján nem indul neki autókázni és nem találnak rá a csecsemő Supermanre? Ezzel a gondolattal játszik el a DC Comics Nagy képregénygyűjteményének 24. és 49. kötete, A szög és az Újabb szög.

„Egy szög miatt a patkó elveszett; / a patkó miatt a ló elveszett; / a ló miatt a lovas elveszett; / a lovas miatt a csata elveszett; / A csata miatt az ország elveszett –/ máskor verd be jól a patkószeget!” George Herbert elhíresült mondatai nyomán indult el Alan Davis író-rajzoló, hogy a DC szuperhőseit egy úgynevezett Másvilágok (Elseworlds) történetbe, megszokott környezetükből és körülményeikből kiragadva egy másik valóságban játszódó cselekménybe helyezze. Davis világa egyetlen alapvető ponton különbözik a jól ismert DC-univerzumtól: egy szög okozta defektnek köszönhetően a Kent házaspár nem talált rá Clark Kentre, aki így aztán nem válik Supermanné, hogy az egész világ inspirálójaként, fényes csillagaként vezesse a többieket. Davis azt vizsgálja, mivé lesz a világ az igazság bajnoka nélkül. Gondolatkísérlete egy eszméletlenül akciódús, megszámlálhatatlanul sok szereplőt mozgató kalanddá alakul, melynek azonban – az egyetlen lehetséges – végkimenetele az, hogy bizony, Superman nélkül nem képzelhető el a DC világa.

Davis történetei, az 1998 augusztusában megjelent A szög (The Nail) és a rá hat évre napvilágot látó Újabb szög (Another Nail), kifejezetten a hardcore DC-fanoknak ajánlható. Egyrészt mert nagymértékben épít az olvasó előzetes tudására, másrészt mert annyi karaktert szerepeltet, hogy kezdő olvasóként megfájdulhat tőle az ember feje. A központi szerepet játszó Igazság Ligája mellett feltűnnek más alakulatok is: a Végzett Őrjárat, a Kívülállók, az Új Istenek, a Zöld Lámpás alakulat, de még a Tükörvilág Bűn Szindikátusa is feltűnik. Sőt, Davis olyan ezüstkori kedvenceket is beemel a második fejezetre, mint a vadnyugati Jonah Hex vagy a II. világháborús Fekete Sólyom.

A szög egy belső ellenséggel foglalkozik, az Újabb szög azonban már kozmikus szintre terjeszti ki a fenyegetést,

és nemcsak a szereplők, de a megjelenített multiverzumok számában is emeli a tétet. Éppen emiatt az előző kötet sokkal jobban követhető, mint az utóbbi, ami szinte oldalpáronként vált a helyszínek és a szereplők között.

Az Igazság Ligája: Újabb szög

De Davis nemcsak a történet bonyolításában, hanem a rajzok kidolgozottságában is magasabbra tette a lécet: bár dinamizmus terén a korábbi történet sem marad el utódjától,

összetettségében az Újabb szög komolyabb teljesítménynek számít.

Davis sokkal bátrabb lett az utóbbi történetben: váratlan panelkezelési megoldásokat, térben is egymásra csúszó képeket és időt és teret egyetlen festményre összesűrítő totálokat használ. Ez az, ami igazán izgalmassá teszi a kötetet, ami a történet szintjén – pont az eszméletlenül sok, és éppen emiatt kevéssé kidolgozott szál miatt – nem annyira érdekes.

Superman 13. szám

A kötetek – ahogy azt már megszokhattuk az Eaglemoss sorozatától –, most is hoznak egy-egy retró történetet. A szög az 1941. november-decemberében megjelenő Superman képregény 13. számát közli újra, ahol Jimmy Olsen második kalandját (az 1938. novemberében az Action Comic lapjain megjelent elsőben a karakternek még neve sem volt) olvashatjuk. Olsen annyira népszerű lett hamarosan, hogy

egy időben saját képregénye is volt a vörös hajú fotóriporternek.

Az Újabb szög egy másik nagy kedvenc eredettörténetére fókuszált: Atom az 1940-es években jelent meg, 1961 októberében, a Showcase 34. számában azonban új eredettörténetet kapott – ő az a Ray Palmer, akit manapság A zöld íjász és A holnap legendái sorozatokból oly jól ismerünk.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya