Papírfény

Nosztalgia és akció – Az Igazság Ligája: Az első év 1-2. rész

A DC Comics nagy képregénygyűjteményében ezúttal az Igazság Ligája all star története, Az első év kapott két kötetnyi figyelmet az Eaglemoss Collectionstól. Figyelem! Nosztalgia és akció.

A Hush után a szerkesztők ismét egy kétkötetes sztorival örvendeztették meg a rajongókat – akik ezúttal azonban egy teljesen más ritmusú történetet kapnak. Míg – ahogy írtam – a Hushban a komplex, felnőtteknek szóló, morális és erkölcsi kérdéseket fejtegető irodalom és a képzőművészet legmagasabb szintjei találkoznak, addig Az első év sokkal inkább a képregény eredeti, szórakoztató funkcióját teljesíti egy rendkívül színes, akcióban bővelkedő sztorival.

A Végtelen Világok Krízise (1985) (hamarosan egy különszámban mi is elolvashatjuk) egyetlen világba sűrítette az alternatív valóságokat, új karakterisztikákat és eredettörténetet adott az egyes hősöknek, így pedig számos lyuk keletkezett a DC univerzumban.  Mark Waid és Brian Augustyn alkotók egy régi adósságot törlesztettek, amikor 1998-ban egy tizenkét számos, heroikus méreteket öltő sztoriban tisztázták az Igazság Ligája eredettörténetét, korszerűsítették az egész univerzumot, és egyúttal tisztelegtek az arany- és ezüstkori képregények előtt is.

Ez a tisztelgés sok ponton tetten érhető, egyrészt a történet ott kezdődik ahol az első kötetben található 1962-es eredettörténet lezárul, másrészt mind a képek, mind a párbeszédek szintjén visszanyúlik a korszakhoz. Aki a ’90-esek évek színes-szagos világára, dinamikus panelkezelésére kíváncsi, csalódni fog: Barry Kitson erősen konzervatív panelkezelése, rajzfilmes ábrázolásmódja, sokszor nehezen értelmezhető akciói mind egy letűnt kor képregényeit idézik – a retró szerelmesei biztosan éljenzik, én azonban látványilag csak a középmezőnybe sorolnám ezt a történetet.

Az Igazság Ligája tagjai, Flash, Zöld Lámpás, Fekete Kanári, Aquaman és a marsbéli vadász leszámolnak az appellaxi betolakodókkal, de úgy döntenek, összeállnak. Hamarosan kiderül, hogy van még egy bolygón túli fenyegető, aki szeretné rátenni a kezét a Földre, így a Ligának hamarosan még több munkája akad – ami elég nehezen összeegyeztethető a civil életükkel.

A kérdés, össze tudnak-e annyira szokni, hogy elbánjanak a fenyegetéssel.

Az alkotók célja nem egyszerűen az volt, hogy betömködjék a lyukakat, de egy olyan csapatot akartak ábrázolni, akik többek egyszerű harcostársaknál. Barátok, akik civil életük problémáit is megosztják egymással. Éppen ezért a történetben – különösen az első részében – az egyes hősök mindennapjai legalább akkora hangsúlyt kapnak, mint az akciók. Ezek a történetelemek valóban érdekes adalékkal szolgálnak, a nagy egészhez azonban nem sokat tesznek hozzá – annál is inkább, mert az alkotók annyi szereplővel és történetszállal dolgoznak (megjelenik Vandal Savage, a Lókusz Csoport, Batman, Superman és több tucatnyi egyéb hős), hogy képregényrajongó legyen a talpán, aki minden mozaikdarabkát a helyére tud tenni.

Pont ez a rengeteg információ adja a kötet gyengeségeit is – egyrészt sokszor nehezen követhető, másrészt nem ad módot a valódi elmélyülésre, arra a fajta belső ábrázolásra, amit az alkotók megcéloztak, de nem tudtak elérni. A hősök kapcsolata csak vázlatosan, egy-egy panelben jelenik meg, dilemmáik és nehézségeik csak lábjegyzetek lehetnek egy ilyen kaliberű, ennyi szereplőt mozgató történetben.

Ettől még persze Az első év jó móka. Különösen azoknak, akik már megbarátkoztak a DC univerzum szereplőinek nagy részével, jó élmény lesz ráismerni egy-egy karakterre, összekacsintani az alkotókkal, hogy igen, mi pontosan tudjuk, miről beszéltek.

Azok a képregényrajongók, akik jobban szeretik az akciót a moralizálásnál vagy örömmel nosztalgiáznak egy kicsit, biztosan sok örömüket lelik majd ebben a két kötetben is.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.