Papírfény

Második generáció – Az Új Tini Titánok: A Júdás szerződés

Az álruhás szuperhősök mellé előbb-utóbb érkezik egy szárnysegéd is. Az ifjabb generáció azonban nem mindig ért egyet mestereivel, ezért saját utakat keres. Batman jobbkeze, Robin vezetésével megalakult a Tini Titánok szövetsége – és ezzel egy új fejezet nyílt a képregények történetében is.

A magányos hősök nem maradnak sokáig magányosak, Robin, Kölyök Flash, Aqualad és Csillaglány Batman, Flash, Aquaman és Wonder Woman társaként a tinédzserek legnagyobb kedvenceivé váltak. 1964-ben A bátor és vakmerő 54. számában egy – a DC nagy képregénygyűjteményének ezen 53. kötetében is helyet kapó – kaland erejéig Robin, Aqualad és Kölyök Flash összefogott, hogy elbánjon Mr. Twisterrel. A történet olyan sikeres volt, hogy később Csodalány is csatlakozott hozzájuk, hogy aztán 1965 júniusától már hivatalosan is Tini Titánokként – az Igazság Ligája tini megfelelőjeként – üldözzék a bűnözőket. 1966-tól már saját sorozatuk volt a kamaszoknak, történeteik gyakran fókuszáltak az idősebb és fiatalabb generáció közötti konfliktusokra.

A csapat a ’80-as években kapott ráncfelvarrást: az Új Tini Titánok érdekes módon – a karakterekkel ellentétben felnövő – idősebb korosztály körében lett népszerű. A széria egyik legnépszerűbb története A Júdás szerződés, melyben Marv Wolfman és George Pérez társíró és rajzoló Robin felnőtté válását és az ártatlanság elvesztését helyezték a cselekmény középpontjába. A képregény hatalmas siker volt,

1984-ben a Comics Buyer’s Guide kedvenc történet díját nyerte el.

A sztori szerint a csapat kígyót melenget a keblén: Kölyök Flash elhagyja a Titánokat, a helyére – Raven, Csodalány, Csillagfény, Gézengúz, Kiborg és a vezető, Robin mellé – a földet manipuláló Tara Markow érkezik. Ellenségből is akad épp elég: nemcsak Vér Testvérrel, a K.A.P.T.Á.R.-ral (H.I.V.E.), de a múltból felbukkanó Halálcsapással (azaz Deathstroke-kal) is meg kell küzdeniük a fiataloknak.

A mese kicsit nehezen indul be, az eszméletlenül sok karakter és a nagyon sűrű képek miatt nehéz elsőre felvenni a fonalat, de később, amikor már az ember tudja, hogy ki kicsoda, egész izgalmasan alakulnak az események. Ez az az ominózus fordulópont, amikor az első Robinból, Dick Graysonból Éjszárny lett. A fiú ki akar lépni Batman árnyékából, és úgy érzi, egy saját, a denevérembertől független identitással tudja ezt megtenni. A történet nemcsak az ő motivációiba vezet be részletesebben, de Halálcsapásról is sok mindent elárul – ez egyértelműen a történet legizgalmasabb része.

Visszatérve Pérez rajzaira:

nemcsak sok panelt használ egyetlen oldalon, de azokat mind tele is pakolja információval.

Nincs egyetlen szabad felület a képeken – nem éppen erőssége a szabad terek használata. Képei talán már túlságosan is részletgazdagok, ami kifejezetten nehéz olvasmánnyá teszi A Júdás szerződést, mely egyértelműen a korszak szülötte: mind a rajzok, mind a rendkívül élénk színezés tipikus ’80-as évek.

A történetből egyébként 2017-ben Sam Liu rendezésében egészestés animáció készült, ami azonban erősen – legalább a látvány tekintetében mindenképpen – eltávolodott az eredetitől.

A bátor és vakmerő 54. szám

A kötetben, ahogy azt már korábban említettem, helyet kapott Robin, Aqualad és Kölyök Flash első közös kalandja is. A némileg didaktikus sztori ismét bekapcsolja a nosztalgiafaktort: a szerethető mese tele van blődségekkel – na de pont emiatt szeretjük ezeket.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..