Papírfény

Az Úr sötét anyagai-trilógia

az_arany_iranytuAz Úr sötét anyagait problémás lenne besorolni a fantasyn belüli kategóriákba. Gyermek-fantasynak indult, de a vége már felnőtteknek való. Olykor igen erős írói készségek csillannak meg benne, de összességében inkább a Harry Potter-szinthez tartozik, semmint magasabbra. Misztikus, spirituális, és propagandisztikusan ateista. Kaotikus, mint egy csillámfelület: a számos csillogó színtől képtelenség észrevenni valódi anyagát, ám tagadhatatlanul – nagyon szép.

Nem tudom, mire készült Philip Pullman, amikor 1995-ben elkezdte írni az Északi fényt. Korábbi pályájából kiindulva vélhetően gyerekkönyvként képzelte el. Az Északi fény valóban inkább kiskamaszoknak való, mint idősebbeknek: izgalmas, jól megírt mese, erős háttérvilággal, remek fantáziával. Ennél magasabbra azonban még nem mutat a kis Lyra kalandjainak története. Hanem a második, vaskosabb kötet, A titokzatos kés már a felnőtt fantasy irányába tett lépés a párhuzamos valóságokkal, a szereplők sorra kibontakozó problémáival, mesebeli világból komoly fantáziauniverzummá fejlődik. Valami olyasmi történik a második kötetben, mint amikor Harry Potterék gimis kalandjai közé egyszercsak betolakodik a politika, a minisztériumok meg a sajtó: a mese alapokra lel a saját valóságunkban.

A harmadik, ötszáz oldalas, késő-rowlingi vastagságú A borostyán látcső már egyértelműen a komoly fantasy-irodalom szintjére pályázik. Kivirágzik, egységesebb lesz a trilógia, ami eddig háttér-festmény volt, az mélységet nyer, térré válik. A befejezés a legérettebb fantáziaalkotások minőségét idézi: szívszorító, teljes, emlékezetes.

A könyvek írásszínvonala magas – a Harry Potter-sorozatnál, mellyel muszáj összehasonlítani, mindenképp magasabb. A fordítás dicséretet érdemel, kivéve a harmadik kötet néhány furcsaságát (pl. „kísértet” a második könyv „fantomjai” helyett). A daimónok ötlete és megvalósítása egyszerűen pompás, irodalmi értékkel is bír. A párhuzamos világok fantáziadúsak, a mulefák – kerekeken gördülő ormányos jószágok – világa és faja Douglas Adams Útikalauz-műveit juttatta eszembe, s ez óriási dicséret részemről. Lyra világa, melyben a történet indul, egyike a legkimunkáltabbaknak, amihez másodvonalbeli fantasyban eddig szerencsém volt.

Éppen ezért igaz, hogy az összetett történelem, intézményrendszer, a különböző fajok és népek éles kontrasztban állnak a cselekmény meseszínvonalával. Az Úr sötét anyagai-trilógia fő problémája számomra az események és a világkép közötti távolság. (Mármint a propaganda-ateizmus mellett, de arról később szólok.) Lyra, Will és a többiek történetét szándékosan a „kaland” szóval írtam le eddig, mert egy ifjúsági regény vagy film cselekményére emlékeztet, semmi köze sincs egy Hollókirály furmányosságához, egy Setét torony-sorozat eposzához, A Gyűrűk Urát, minden fantasyk etalonját pedig távcsővel sem nézheti. A sztori tizenkettő és tizenhét év között érdekes. Hanem a cselekmény színpada, az már egészen más tészta: (vulgár-)teológiai megalapozottságú, határozott erkölcsi- és világképpel rendelkező épület. A mondanivaló megfontolt, kimunkált, alapos. Megértéséhez esélye sincs annak, aki legalább minimális műveltségi szinten nincs tisztában a vallásos világnézet és az evilágiság közötti filozófiai harccal. Mert Philip Pullman bevallottan propagandaművet írt: „Isten nincs, a mennyországot ezen a világon kell felépítenünk”.

A „propaganda” szónak a volt keleti blokkban sötét jelentése van, de én a nyugati értelemben használtam az imént. Philip Pullman humanizmusa megragadóan őszinte, és éppúgy nevelni kívánja vele az olvasóit, mint a leglelkiismeretesebb hittanár. Jóllehet a meggyőzés finom szövetébe időnként durva szálak is keverednek: az egyházak ellen például abból áll minden érve, hogy azok elnyomják az emberi lelket (jóllehet ez az érv a művelt emberek köréből, reális vélekedésből már rég lesüllyedt a legsötétebb netes fórumok, a monomániás megszállottság mélyére), és feltűnően nincs egyetlen rokonszenves, vagy legalább elfogadható hívő alak sem a három könyvben (de még daimónjaik, lényegüket kifejező kísérőik is mind ocsmányak: békák, gyíkok, bogarak). E tekintetben az író még a boszorkányégető kora-újkorban él, épp csak az ellentétes oldalt juttatja hatalomra a műveiben.

VIII. Orbán pápa mondta Richelieu bíborosról: „Ha van Isten, Richelieu bíborosnak sok mindenért kell felelnie. Ha nincs… nos, akkor sikeres ember volt.” Éppígy Philip Pullman és Az Úr sötét anyagai-trilógia: ha van Isten, az író készülhet egy alapos fejmosásra, ha viszont nincs, akkor Az Úr sötét anyagai egy érdemes fantasy – ha nem is a műfaj élvonalában.

Szólnom kell még a kiadásról. Az első teljes hazai kiadás 2002-2003-ban jelent meg, igényes, keménykötéses formában, a Magyar Könyvklubtól (korábbról, 1997-ből, ugyaninnen származik egy Északi fény is). Most az Alexandra kiadó Az arany iránytű filmen felbuzdulva újra megjelentette a három könyvet. Az új trilógia minden ízében reklámanyag, minden borító a filmre utal, a papírkötés gyenge, egyáltalán nem méltó darabok még a díszdoboz ellenére sem. Aki teheti, keresse meg (akár antikváriumban) a régebbi kiadást.

Philip Pullman: Az Úr sötét anyagai: Északi fény/Az arany iránytű, A titokzatos kés, A borostyán látcső
Magyar Könyvklub, 1997, 2002-2003
Alexandra kiadó, 2008

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. A Tárca rovatot vezeti. havasmezoi@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..