Papírfény

Másvilágok – Batman: A végzet Gothambe érkezik

Az Eaglemoss Collection DC Comics Nagy Képregénygyűjteményének 25. kötetében egy igazi kultikus alkotó, a Hellboy megteremtője, Mike Mignola mesél el a saját szája íze szerint egy Batman történetet. A végzet Gothambe érkezikben semmi sem olyan, mint ahogy korábban megismertük, a történet ugyanis 1928-ban játszódik, Bruce Wayne pedig egy igazi kalandor.

A kötet a Batman: A végzet Gothambe érkezik 2000 novembere és 2001 januárja között megjelent első három számának történeteit adja közre egy misztikus stílusgyakorlatban, mely nem az első a Másvilágok (Elseworlds) sorozatban. Korábban Mignola már dolgozott egy hasonló történeten: Bryan Augustyn képregényszerző 1989 februárjában megjelent Gotham gázlámpafényben című történetét illusztrálta; ez egy viktoriánus kaland volt, amelyben Batman a Hasfelmetsző Jack által tizedelt Gothamben nyomozott. A koncepció, miszerint a jól ismert hősöket kiragadták a saját közegükből és új környezetbe helyezték a DC stratégiája volt azzal a céllal, hogy a kissé megfáradt sztárjaiba új életet leheljen. Így találkozhatott például Batman Houdinivel vagy Superman Tarzannal (!).

Mike Mignolát és társszerzőjét, Richard Pace-t Howard Phillips Lovecraft munkássága ihlette A végzet Gothambe érkezik megalkotására. Az amerikai Lovecraft horrorisztikus novelláiban saját mitológiát alkotott. Az 1928-ban megjelent Cthulhu hívása című történetében egy csapat akadémikus egy ősi szörnyistenhez fohászkodó szektát vizsgál – ehhez hasonló okkult rémségekkel kell megküzdenie Batmannek is, amikor Etrigan, a démon segítségével szembeszáll Ra’s al Ghullal.

Batman: A végzet Gothambe érkezik

A történetben számos más ismerős karakter is felbukkan – a Robinok szépen sorban: Dick Grayson, Jason Todd, Tim Drake; Oswald Cobblepot, Mr. Fagy, Méregcsók, Harvey Dent és persze Alfred és Gordon felügyelő is –, de mindegyiken csavartak kicsit az alkotók. Ahogy Batman alakján is.

A hős sokkal inkább egy klasszikus kalandor, akinek ezúttal saját végzetével kell szembenéznie.

Akik kedvelik az efféle misztikus-kalandos történeteket, mely nem szűkölködik akcióban, és különleges, sőt egzotikus világokban kalauzol, biztosan szeretik majd A végzet Gothambe érkeziket is. A nagy kérdés alapvetően azonban az, hogy a Másvilágok koncepciója érdekes-e az embernek. Számomra ez a történet nem illeszthető be a Batman-történetek sorába – ha nem a jól ismert karakterek nevét viselnék a szereplők, hanem önálló jogcímen létezne ez a mese, talán sokkal jobban működött volna.  Alapvetően nincsen vele sok gond – az Antarktisz fagyvilágától a pokol lángjaiig mindenhol megforduló hősünk helytáll egy gótikus horrorsztoriban, mely elsősorban az akcióra, mintsem a jellemfejlődésre fókuszál –, de ez a kaland sokkal inkább Lovecraft, mint Batman.

Mignola rajongása a szerző iránt valóban méltó kifejezést kapott, csak nem tudom, mi köze ennek az egésznek a sötét lovaghoz.

Batman: A végzet Gothambe érkezik

Troy Nixey képei – még ha a gyerekek rajzolásába időnként bele is tört a bicskája – tökéletes szolgálják ezt a miliőt. Klasszikus panelkezelés és Dave Stewart földszínei visznek minket vissza az 1920-as évek végére.

Szokás szerint a kötet most is helyet ad egy klasszikus történetnek is: ezúttal Jack Kirby és Mike Royer Démonjának első száma kapott megjelenési lehetőséget. Jack Kirby neve elsősorban a Marvel rajongóknak lehet ismerős: olyan szuperhősök megalkotásában vett részt, mint Amerika Kapitány, a Fantasztikus Négyes, Hulk, az X-Men vagy Thor. Amikor elhagyta az istállót, egyenesen a DC-hez vezetett útja, ahol

olyan címeken dolgozott, mint az Új istenek, az Örökkévalók, a Sandman vagy a Mocsárlény.

A Démon, vagy más néven Etrigan történetét 1972-ben indította útjára – a széria több mint öt évig futott, hogy aztán 2011-ben ismét feléledjen az Új 52 koncepció részeként. A Démon születése klasszikus eredettörténet a kornak megfelelő, kicsattanóan színes ábrázolásban – nagyon szerethető kis sztori.

Démon

A kötetben ezúttal nemcsak a megszokott retrónak, de egy másik csemegének is jutott hely, ez pedig nem más, mint Mignola és Nixey újabb kooperációja, a Batman: Fekete-fehér sorozat egyik darabja, a Gáztámadás. A Batman: Fekete-fehér ugyancsak a fősodortól különálló történeteket tartalmazott, gyakran olyan alkotók tollából, akik amúgy nem dolgoztak a sötét lovag történetein. Ide tartozik a 2003 februárjában a Batman: Gotham lovagjai 36. számában napvilágot látott, vörös színnel kiegészített, 9 oldalas szösszenet, mely váratlan képi világával nyűgözi le elsősorban olvasóit.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya