Magazin Papírfény

Batman ezer arca – Papírmozi képregényantológia I. és Batman: Hush szíve

www.kepeskiado.hu

Batman lázban égünk, nem vitás. Elővettünk hát néhány régebbi képregényt, hogy emlékeztessünk, kedves Olvasó, Batman bizony a papírról indult – és csak azért mert színes-szagos verzióban időről-időre ránk kacsint a vászonról is, nem szabad elfeledkeznünk papírénjéről sem, mely nem kevésbé izgalmas, mint 3D-s verziója.

Hiába imádjuk a filmes adaptációkat, hiába lelkesedünk A sötét lovag – Felemelkedésért is, mégiscsak újra is újra átlapozzuk Batman füzetbéli kalandjait is. Mi van a képregényben, ami miatt sosem dobjuk félre, ami miatt újból és újból el tudunk merülni világában? Bizonyára minden képregényrajongónak más válasza van erre a kérdésre. Nálam két felelet is akad. A képregény messze több mint papírra vetett firka, jó kezekben egyenesen alkalmazott képzőművészet. Örömmel gyönyörködöm a rajzokban, s ha a képek egy okosan összetett történetet is szolgálnak, boldog vagyok. A másik dolog, ami miatt nem lehet betelni a kilencedik művészettel, hogy bizony népművészet. Persze nem igaz ez minden darabjára – képzeljük csak el, ahogy Garfieldot Jim Davis helyett Frank Miller rajzolná… –, de Batmanre mindenképpen. Számos művész megalkotta a maga Batmanjét kezdve a figurát megalkotó Bob Kane-től Jerry Robinsonon, Carmine Infantinón és Jim Aparón keresztül egészen Alan Moore-ig vagy Mike Mignoláig. Rengeteg képregényalkotónak volt hosszabb-rövidebb kalandja Batmannel, aki így megannyi arccal az egész képregényes társadalom közös gyermeke lett.

A 2007-ben megjelent, és azóta további öt résszel bővülő Papírmozi fekete-fehér képregényantológia első darabjában Batman rögtön két arcát is megmutatja nekünk. Alan Grant és Enrique Breccia Soha többé denevér? című sztorijában a Denevérember a Madárijesztővel csap össze néhány oldalon keresztül. Az aprólékos, rézkarcszerű rajzok a klasszikusabb stílus kedvelőinek tetszenek majd bizonyára jobban. A kompozíciók csodálatosan felépítettek, de elképzelhető, hogy gyakorlatlan szemeknek túlzsúfoltnak, nehezen átláthatatlannak bizonyulnak majd a képek. A mindössze nyolc oldalas történet csak a nyitánya egy nagyobb sztorinak – arra mindenképpen elegendő, hogy kedvet csináljon a folytatáshoz. Az antológiában helyett kapott még egy Batman történet – ez egy igazi csemege, az Akirát is papírra álmodó Ótomo Kacuhiro első magyarul megjelent képregénye, A harmadik álarc. A történetből szintén nyolc oldalnyi ízelítőt kapnak a rajongók – nem is akármilyen ízelítőt. Ez a képregény sokkal dinamikusabb, sokkal filmszerűbb, mint a nagyobb kivágatokkal operáló Soha többé denevér?, és a skizofrénia témakörében mozgó történet értelmezéséhez nagyobb képregényes tapasztalat is szükséges.

Szintén a Képes Kiadó jóvoltából jelent meg 2011-ben a Batman: Hush szíve című történet. Ez nem az első Hush sztori a kiadó életében: a Hush I-II-III után a Hush visszatér I-II-ben is összecsapott már magyarul Bruce Wayne és Thomas Elliot. Az eredetileg Jeph Loeb és Jim Lee nevéhez fűződő karaktert a Hush szívében már a Paul Dini – Dustin Nguyen vezette csapat irányította. A mese szerint a hallottnak vélt Hush ismét túlélte az összecsapást, és megint Bruce Wayne életére tör. Hush-ban közös gyerekkoruk óta munkál a gyűlölet a későbbi Denevérember iránt, akit most a Macskanőhöz fűződő érzelmein keresztül próbál becserkészni. A sztori jól egyensúlyoz az akciók és az érzelmek között tisztán láthatóvá téve az ellenségek kétfrontos küzdelmét, kár, hogy az elbagatelizált végső összecsapás nem mérhető a könyv egészén átvonuló feszültség mértékéhez. A történetben feltűnnek Batman segítői is – Robin alakja egészen idegesítő, a könyv egyértelműen leggyengébb láncszeme.

Bár a  sztoriban van néhány kritizálható pont, a látványra nem lehet panasz. A lehető legklasszikusabb, tökéletesen átlátható képekkel operáló füzetben gyakoriak az egész oldalas rajzok, melyeken nagy élvezettel legeltethetjük szemeinket. A John Kalisz munkáját dicsérő színhasználat rendkívül alázatosan szolgálja a történetet nagyon egyszerűvé téve az olvasónak az egyes idősíkok elkülönítését. Megragadó látvány, élvezhető mese – mindenképpen érdemes egy olvasásra!

Papírmozi I.
Képes Kiadó, 2007

Paul Dini–Dustin Nguyen–Derek Fridolfs: Batman – Hush szíve
Képes Kiadó, 2011

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com