Magazin Papírfény

Batman ezer arca – Papírmozi képregényantológia I. és Batman: Hush szíve

www.kepeskiado.hu

Batman lázban égünk, nem vitás. Elővettünk hát néhány régebbi képregényt, hogy emlékeztessünk, kedves Olvasó, Batman bizony a papírról indult – és csak azért mert színes-szagos verzióban időről-időre ránk kacsint a vászonról is, nem szabad elfeledkeznünk papírénjéről sem, mely nem kevésbé izgalmas, mint 3D-s verziója.

Hiába imádjuk a filmes adaptációkat, hiába lelkesedünk A sötét lovag – Felemelkedésért is, mégiscsak újra is újra átlapozzuk Batman füzetbéli kalandjait is. Mi van a képregényben, ami miatt sosem dobjuk félre, ami miatt újból és újból el tudunk merülni világában? Bizonyára minden képregényrajongónak más válasza van erre a kérdésre. Nálam két felelet is akad. A képregény messze több mint papírra vetett firka, jó kezekben egyenesen alkalmazott képzőművészet. Örömmel gyönyörködöm a rajzokban, s ha a képek egy okosan összetett történetet is szolgálnak, boldog vagyok. A másik dolog, ami miatt nem lehet betelni a kilencedik művészettel, hogy bizony népművészet. Persze nem igaz ez minden darabjára – képzeljük csak el, ahogy Garfieldot Jim Davis helyett Frank Miller rajzolná… –, de Batmanre mindenképpen. Számos művész megalkotta a maga Batmanjét kezdve a figurát megalkotó Bob Kane-től Jerry Robinsonon, Carmine Infantinón és Jim Aparón keresztül egészen Alan Moore-ig vagy Mike Mignoláig. Rengeteg képregényalkotónak volt hosszabb-rövidebb kalandja Batmannel, aki így megannyi arccal az egész képregényes társadalom közös gyermeke lett.

A 2007-ben megjelent, és azóta további öt résszel bővülő Papírmozi fekete-fehér képregényantológia első darabjában Batman rögtön két arcát is megmutatja nekünk. Alan Grant és Enrique Breccia Soha többé denevér? című sztorijában a Denevérember a Madárijesztővel csap össze néhány oldalon keresztül. Az aprólékos, rézkarcszerű rajzok a klasszikusabb stílus kedvelőinek tetszenek majd bizonyára jobban. A kompozíciók csodálatosan felépítettek, de elképzelhető, hogy gyakorlatlan szemeknek túlzsúfoltnak, nehezen átláthatatlannak bizonyulnak majd a képek. A mindössze nyolc oldalas történet csak a nyitánya egy nagyobb sztorinak – arra mindenképpen elegendő, hogy kedvet csináljon a folytatáshoz. Az antológiában helyett kapott még egy Batman történet – ez egy igazi csemege, az Akirát is papírra álmodó Ótomo Kacuhiro első magyarul megjelent képregénye, A harmadik álarc. A történetből szintén nyolc oldalnyi ízelítőt kapnak a rajongók – nem is akármilyen ízelítőt. Ez a képregény sokkal dinamikusabb, sokkal filmszerűbb, mint a nagyobb kivágatokkal operáló Soha többé denevér?, és a skizofrénia témakörében mozgó történet értelmezéséhez nagyobb képregényes tapasztalat is szükséges.

Szintén a Képes Kiadó jóvoltából jelent meg 2011-ben a Batman: Hush szíve című történet. Ez nem az első Hush sztori a kiadó életében: a Hush I-II-III után a Hush visszatér I-II-ben is összecsapott már magyarul Bruce Wayne és Thomas Elliot. Az eredetileg Jeph Loeb és Jim Lee nevéhez fűződő karaktert a Hush szívében már a Paul Dini – Dustin Nguyen vezette csapat irányította. A mese szerint a hallottnak vélt Hush ismét túlélte az összecsapást, és megint Bruce Wayne életére tör. Hush-ban közös gyerekkoruk óta munkál a gyűlölet a későbbi Denevérember iránt, akit most a Macskanőhöz fűződő érzelmein keresztül próbál becserkészni. A sztori jól egyensúlyoz az akciók és az érzelmek között tisztán láthatóvá téve az ellenségek kétfrontos küzdelmét, kár, hogy az elbagatelizált végső összecsapás nem mérhető a könyv egészén átvonuló feszültség mértékéhez. A történetben feltűnnek Batman segítői is – Robin alakja egészen idegesítő, a könyv egyértelműen leggyengébb láncszeme.

Bár a  sztoriban van néhány kritizálható pont, a látványra nem lehet panasz. A lehető legklasszikusabb, tökéletesen átlátható képekkel operáló füzetben gyakoriak az egész oldalas rajzok, melyeken nagy élvezettel legeltethetjük szemeinket. A John Kalisz munkáját dicsérő színhasználat rendkívül alázatosan szolgálja a történetet nagyon egyszerűvé téve az olvasónak az egyes idősíkok elkülönítését. Megragadó látvány, élvezhető mese – mindenképpen érdemes egy olvasásra!

Papírmozi I.
Képes Kiadó, 2007

Paul Dini–Dustin Nguyen–Derek Fridolfs: Batman – Hush szíve
Képes Kiadó, 2011

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya