Fókuszban Papírfény

All Star – Batman: Hush 1. rész

Az Eaglemoss Collections hiánypótló sorozattal rukkolt elő: a DC Comics nagy képregénygyűjtemény szép módszeresen adja ki a legendás istálló leghíresebb hőseinek legizgalmasabb történeteit. Már a nyitány is őrült erősre sikerült: Batman egyik legnépszerűbb történetével, a Hush-sal és Batman első, 1939-es megjelenésével, a Bat-Man: A vegyipari szindikátus esete című sztorival indult a sorozat. 

A Hush időről időre bekerül a legnépszerűbb Batman történetek válogatásaiba – nem véletlenül. Igazi all star story ez, ahol nemcsak a Denevérember legfontosabb ellenlábasai, de az egész DC univerzum legnagyobb sztárjai vonulnak fel: Gyilkos Krok, a Macskanő, Harley Queen és Joker, sőt, Superman és Zöld lámpás is tiszteletüket teszik ebben a megunhatatlan történetben. A Jeph Loeb írta és Jim Lee rajzolta képregény a Batman 608-619. füzeteiben jelent meg 2002 decemberétől 2003 szeptemberéig, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend.

A vegyipari szindikátus esete

Hogy mi a titka? Könnyű megérteni, ha a kiadvány másik – tényleg el vagyok alélva, hogy ez is belekerült a kötetbe – képregényét is elolvassuk: Batmant 1939-ben Bob Kane indította útjára: egy klasszikus detektívtörténetben, egy botegyszerűségű mesében fejti meg a bűntény mögött rejlő titkot. A vegyipari szindikátus esete imádnivaló csemege, melynek segítségével végre képet kapunk, honnan indult a sötét lovag – de arra is fény derül, milyen hatalmas változáson ment keresztül a képregény műfaja a 20. században. Az egykori pár perces időtöltés, az egyszerű, főleg a fiatalabb korosztályt mulattató ponyva a 21. század elejére komoly összművészeti alkotássá fejlődött, melynek valamennyi erényét felvonultatja a Hush.

Komplex, felnőtteknek szóló, morális és erkölcsi kérdéseket fejtegető irodalom és a képzőművészet legmagasabb szintjei találkoznak a kilencedik művészetben és egy-egy olyan kivételes történetben, mint amilyen a Hush is. Ez az alkotás mesterien játszik – eltérő rajzstílussal megkülönböztetve az egyes időszakokat – a különböző történetszálakkal és remekül egyensúlyoz az akciók és a lelki történések között is. Jim Lee képei minden stílusban megkapók: aprólékosak és döbbenetesen dinamikusak, az egészoldalasai pedig olyan festményszerűek, hogy elvétve találnánk csak képregényrajongót, aki nem plakátolná velük ki szívesen a szobája falát. Az egyetlen panasz csak az lehet, hogy Lee világában bizony az összes jóképű fickó és dögös csaj majdnem ugyanúgy néz ki – de hát annyi baj legyen!

Mese haladóknak

A Hush nem éppen egy beugró darab, kifejezetten haladóknak szánt mese: mind a színhasználat, mind a keretezés kreatív és változatos, és annyi inger éri az olvasót, hogy elképzelhető, hogy még közülük a legtapasztaltabbak is visszalapoznak időnként. De a Hush megéri a munkát, amit a rajongó belefektet: cserébe egyetlen műben a Batman világ esszenciáját kapja.

És hogy a kiadványról is ejtsek néhány szót: ezen a téren is csak dicséret érheti a kiadót. A sorozat arculatát nem bonyolították túl, egyszerű fekete-fehérrel oldották meg a dolgot, nekem nincs vele gondom, bár csíptem már el ezt illetően kritikus hangokat is a szerkesztőségben. Ami viszont talán minden olvasó dicséretét elnyeri, az a szerkesztés: az egyes történetek előtt az univerzumban kevésbé járatosak kapnak gyorstalpalókat, ami nemcsak a történetet, de az alkotóit is kontextusba helyezi, és természetesen – ahogy azt minden valamirevaló gyűjteményes kötetben szokás – a borítók sem maradnak el.

A DC gyűjtemény tehát nagyon látványos belépőt kapott – ha ilyen lesz az egész sorozat… na, az minden megjelenéskor karácsony…

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..