Magazin Papírfény

Cseh büszkeség – Bohumil Hrabal: Őfelsége pincére voltam

Hrabal Őfelsége pincére voltam

Hrabal Őfelsége pincére voltam Sör, groteszk humor, irodalom, életszeretet, még sör, szép lányok, Közép-Európa, az Oscar-díjas Jiří Menzel, na és még egy kis cseh sör… Igen, ez Bohumil Hrabal. A 20. század egyik legcsodálatosabb európai írója, aki annyiszor dolgozott együtt Menzellel, aki képes volt varázslatossá tenni még a szörnyű történelmi eseményeket is, és aki képes elhitetni az olyan valószínűtlen fordulatokat is, hogy egy feltörekvő, pikolófiúból milliomossá váló pincér képes inkább remeteéletet élni.

A 2006-ban a mozikba került Őfelsége pincére voltam volt az utolsó közös munkája Menzelnek és Hrabalnak – de a film, minden érdeme ellenére, bizony nem ért fel a könyv zsenialitásáig. Persze, a filmadaptáció is nagyszerű volt, de hát világos, hogy tömöríteni kellett, máshová helyezni a hangsúlyokat. Biztos van, akinek – már csak Menzel miatt is – az jobban tetszik. De az írott betű több teret enged – a szerzőnek is, és az olvasónak is, beleélésre, így az én szívemhez Hrabal szövege áll közelebb.

Zökkenőmentes a meséje, megtorpanások nélküli, sodró. Egy ember fejlődése, egy ország történelme, az élet értelmének kutatása együtt van összefogva a regényben. Főszereplőnk, a mesélő, aki egyes szám első személyben mesél, méghozzá egészen különlegesen élőbeszédhatású, ugyanakkor gyönyörűen rendet is mutató stílusban, a vendéglátóiparban kezdi egészen kicsike gyerekként, aztán szépen lépked föl a ranglétrán. Hamar ráébred a pénz hatalmára, és hamar ráérez a lányok varázsára is. Nem ért viszont valami nagyon a politikához, és csomó más mindenhez – pont akkor szeret bele egy német tornatanár-lányba, amikor a csehek éppen nagyon utálják őket a második világháború előtt. Kiközösítik, megköpködik – aztán a német bevonulás fordít a kockán. Hősünk egybekel a leánnyal – aztán szembesül csak a dolog másik oldalával, a szigorú fajvédő elvek szerinti gyereknemzéssel… És a többi, és a többi, a sztori vonalait nagy vonalakban mindenki ismeri, aki Közép-Európában élt: háborús meggazdagodás, nácik és bombázások, aztán a háború vége, jönnek a kommunisták, az addigi gazdagok és milliomosok bebörtönzése stb.

A keret tehát adott – de amit Hrabal kikerekít belőle, az valami egészen különleges dolog. Mert benne van minden szörnyűség ami csak megtörtént ezen a szerencsétlen fertályán a földgolyónak, de valahogy, főszereplő szemével nézve, ezek teljesen egyedi színt kapnak. Nem csak azért, mert mindenki másként élte meg ezeket az időket, nem csak azért, mert aki átélte ezeket az eseményeket, sosem tudhatta, hogy mi hogyan fog majd később következni, hanem azért is, mert Hrabal olyan naiv kedvességel, olyan groteszk humorral, olyan életörömmel ír, és olyan meglepő fordulatokkal teszi személyessé a jól ismert történelmi eseményeket, ami egy új szemszögből láttatja még ezeket is.

Ráadásul a kifacsart történelem mellett egy ember jellemfejlődését is végigkövethetjük. Egy alapvetően rokonszenves, de azért nem igazán erkölcsi magaslatokon álló, hétköznapi emberét. Az utolsó fordulat ugyan kicsit hihetetlen – de hát annyi hihetetlen, groteszk dolog történik ebben a regényben (meg úgy általában a világban is), úgyhogy bár kicsit meghökken rajta az olvasó, de nem zökkenti ki azért.

De mindezzel, a vicces és komoly sztorikkal, a történelemmel, a jellemekkel Hrabal végeredményben egyetlen dolgot mesél el: azt, hogy mit gondol a világról, az emberekről, a történelemről és úgy általában mindenről. Nem tolakodóan sózza ránk ezeket, de ugyanúgy hatása alá kerülünk, mint amikor egy karizmatikus személy (amúgy vicces, izgalmas, de egészen más témáról szóló) előadását hallgatjuk. Mert hát végülis ez Hrabal: egy karizmatikus figura, aki, akármi történik is, meséli a történeteit. Érdemes odafigyelni rá!

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com