Papírfény

Egy tisztátalan elme örök hibbantsága – Deadpool: Zsémbes zsoldos

Le tud-e szokni az emberhúsról egy zombi? Hogyha ez lenne egy művészeti alkotás legfontosabb kérdése, körberöhögnénk. Mondjuk most erről van szó, csak ez éppenséggel Deadpool cseppet sem komoly kalandja, a Zsémbes zsoldos

Wade Wilson 1991-ben, az X-Men-szérián (The New Mutants) belül látta meg a napvilágot. Rob Liefeld és Fabian Nicieza alkotók még gonoszra kalibrálták, ám gyorsan arculatot cserélt, és a rajongók egyik kedvenc, rendhagyó hősévé avanzsált. Számtalan eszement küldetéssel a háta mögött (pl. a komplett Marvel-univerzum meggyilkolásával vagy a 17. századi Japánban tett kaszabolásával), tagadhatatlan a hatása a modern képregény-zsáner alakulására. Ezt az ikonikus státuszt szilárdította meg a 2016-os első, illetve a tavalyi második saját mozija (amelynek alapanyaga az az X-Force, amit szintén az említett szerzőpáros alkotott meg).

Ezek a filmek nemcsak megreformálták a képregény-adaptációk attitűdjét a családbarát-besorolásból való kitöréssel, de széles körben ismertséget adtak magának a karakternek és a műfaj eddig keveset látott aspektusának. Ezen áldásos hatás eredménye, hogy hazánkban is kereslet alakult ki az eddig nem ismert történetek iránt, így

egyre több Deadpool sztorit olvashatunk immáron magyar fordításban.

A Fumax Kiadó jóvoltából pedig csokorba szedve lapozgathatjuk kedvenc pszichopatánk legbanálisabb kalandjait. A tervezett 4 kötet közül az első a Marvel Zombies egyik tie-in (közbeékelt mellékszál) sztorija, a Zsémbes zsoldos, ami az idei képregényfesztiválon mutatkozott be, és az eredeti Merc with a mouth-széria mind a 13 füzetét tartalmazza.

A történetét Victor Gischler írta, aki amellett, hogy ismert krimiszerző, számos képregényben (a Megtorló és az X-Men-szériákban is) megcsillogtatta érzékét a zsáner iránt, azonban ez az első munkája Deadpoollal. És micsoda entransz! Kevés történetről mondható el, hogy nem az a lényege, hogy mennyire mély vagy meta, hanem az, hogy mennyire bolond. A Zsémbes zsoldos márpedig bolond, mint Deadpool mindig.

Deadpoolt az A.I.M szervezet azzal bízza meg, hogy a Jura korban megragadt Vadföldről csenjen el egy ereklyét, amiből biofegyvert akarnak készíteni. Ez pedig nem más, mint egy párhuzamos, a zombi-univerzumból származó zombi-Deadpool leszakadt feje. A manőver nem egyszerű, hiszen dinoszauruszok, őslakos bennszülöttek és a Hidra is az útjába áll. Deadpool segítségére siet hát a dögös Dr. Betty, az A.I.M biológus-ügynöke. A világ megmentése érdekében elhatározzák, hogy visszaszolgáltatják a fejet a tulajdonosának. Azonban kisvártatva ráébrednek, hogy Kobak elcsenése volt a könnyebb rész, hiszen a multiverzum ezer és egy hajmeresztő próbatétel elé állítja a nem kimondottan hétköznapi triót.

A Zsémbes zsoldos épp olyan, mint maga a karakter:

csapongó és komolytalan, és ami a legfontosabb, nagyon vicces.

A könyvet kézbe véve az első, ami felkelti az érdeklődést, az a hátlap. Spielberg klasszikusa, a Cápa deadpoolosított kiadása szerepel rajta, és az ilyen popkulturális utalások Deadpool igazi különleges képességei. A füzetek borítója Arthur Suydam (számos Marvel-füzet illusztrátorának) munkáját dicséri – egytől egyig valamilyen ismert film (A bárányok hallgatnak), képregény (Conan, a barbár) vagy épp egy zenei album (Nirvana: Nevermind) személyre szabott karikatúrái. Persze itt nem áll meg a humorexpressz, hiszen szinte minden oldalra jut legalább egy odaszúrás vagy hasonlat az állandóan pofázó maszkos fenegyerektől.

Szegény foglyul ejtett A.I.M-ügynök járt a legrosszabbul, mivel őt Pool csak azért lőtte agyon, mert azt merészelte mondani, hogy a Csillagok háborúja előzmény-trilógiája jobb, mint az eredeti.

Az önreflexió és a negyedik fal áttörése, vagyis a fogyasztó megszólítása a Deadpool másik esszenciális adaléka; itt sincs ez másképp, mint ahogy a filmekben megszokhattuk. A tavaly elhunyt, korábban Star Wars- és Marvel-képregényeken dolgozó Bong Dazo rajzművész karrierjének talán legismertebb darabja a Zsémbes zsoldos, munkája pedig remekül szolgálja ezt az attitűdöt. Panelkezelése mintegy szándékosan gátolja a cselekmény folytonosságát, ahogy kockákra szabdal egy-egy nagyobb egységet,

a szereplők pedig rendre kilépnek a mozgásterüknek számító keretek szorításából, hogy az olvasóhoz szóljanak.

Ez eddig az elvárt szintnek tűnik a vörös pantallós dumagépet ismerve. Ami kiemeli és igazán szórakoztatóvá teszi a Zsémbes zsoldost, az a főszereplő duó. Bár roppant nevetséges, ahogy a szexmániás szuperkommandós ellentmondást nem tűrően próbálja rávenni Dr. Bettyt egy kis ungabungára, mégsem róluk beszélek. Deadpool fejében temérdek hang szólogat be egymásnak, és mivel a zombifej is Deadpoolból van, az egymást túllicitáló pocskondiázás az abszurditás és a jóízlés határait súrolja, egyszersmind nyílt támadást indít a rekeszizmaink ellen.

A halhatatlan dumagép első kötetbe szedett kalandja egy nagyszerű széria nyitánya, amelynek következő felvonása, remélhetőleg, a Zsémbes zsoldos folytatása lesz. Hiszen a történet hirtelen és sokat sejtetően zárult le, amely egy újabb polgárpukkasztó Poolovízióval, a multiverzumból érkező 5 Deadpoolt is felvonultató Deadpool Corpsszal kecsegtet.

Gyenes Dániel

Gyenes Dániel

Gyenes Dániel a PPKE kommunikáció szakos, filmen és újságíráson specializált hallgatója. Ha egy filmben egyszerre jelenik meg a misztikum és a társadalomkritika, nála tuti befutó.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya