Papírfény

Dokumentumok a filmhez – Elek Judit: Tutajosok

Elek Judit: Tutajosok

TutajosokElek Judit 1989-ben rendezte meg a Tutajosok című filmet, idén pedig kiadásra került a film forgatókönyve és a tiszaeszlári per bizonyos dokumentumai. Ám a Jelenkor Kiadó gondozásában megjelent könyv tartalmazza magát a filmet is, így nem csak olvashatunk, újra meg is tekinthetjük a Tutajosokat és az ő igazságukat.

Nem szokványos párosítás ez a kiadás, hiszen a könyv az újdonság, a könyv melléklete a film, tartalmilag mégis éppen fordítva, egy remek film háttéranyaga olvasható Elek Judit könyvében, s így némiképp a könyv érzékelhető mellékletként, nem a film.

A közel ötszáz oldalas kötet két részre tagolódik: az első fele a Tutajosok irodalmi forgatókönyve, ezt a részt Elek Judit jegyzi egymaga, a második rész viszont Sükösd Mihállyal közös munka, itt a per dokumentumai olvashatók. Ez nem csak a per jegyzőkönyvéből, Eötvös híres védőbeszédéből áll, képeket is találhatunk benne, korabeli ábrázolásokat: portrék, jelenetrajzok.

A forgatókönyv jelenetei nagyrészt megegyeznek a film jeleneteivel, persze vannak eltérések, de nem lényegiek, pont annyi, amennyi az alkotási folyamat során átalakulhat. A párbeszédek legtöbbször egyenlők a filmbéli mondatokkal, a szöveg nélküli események leírása pedig egyszerű, mégis érzékletes. „ A tutaj elhalad a hulla mellett, mely most feldagadó szoknyával, kígyózó, hosszú haját maga után lebegtetve forog egy helyben, míg az örvény magába nem szívja, le a mélybe.” – Olvashatjuk a baljós jelenetet, mely összeköti a tutajosok sorsát a tiszaeszlári zsidók sorsával, s mely majd meghurcolást, hosszas börtönt és kínzást hoz számukra.

Részlet a Tutajosok című filmből

Érdekes kérdés még, hogy Elek Judit miként feszeget műfaji kereteket: játékfilmet rendez, de közben dokumentálni akar. Az igazságot akarja megmutatni, ezt játszatja el színészekkel. Majd könyvet ad ki, mely dokumentumokat tartalmaz: ugyancsak az igazság a vezényszó. Elek Judit műalkotással bizonyít.

Keller Mirella

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Nagyítás rovat felelőse. kellermirella@filmtekercs.hu

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..