Magazin Papírfény

Esélyed sincs nélküle – Max Brooks: Zombi túlélő kézikönyv

Ez az ember felkészült. Te nem.

zombi_tulelo_kezikonyv_the_zombie_survival_guideMeg fogsz halni. Nem követted ezt a túlélő kézikönyvet, és meg fogsz halni. Aztán üres porhüvelyként járod majd kipusztult városod útjait. Mert itt a zombi-apokalipszis, és én biztosíthatlak róla, hogy minden, amit eddig gondoltál, életveszélyes hülyeség volt.

Megjött a zombi-apokalipszis! Élőholtak járják az utcákat, és csak te meg pár jóbarátod őrzitek az emberiség kihunyó tüzét, ahogy megbízható sörétesekkel a kezetekben, páncélozott autóban portyáztok a kihalt szupermarketek között, fél füllel örökké az árulkodó nyögéseket kutatva. Vagy talán egy pincében, egy emeleten bújtatok el, és mint az egri hősök, furfangos fegyverekkel álljátok az ostromot.

Van egy rossz hírem: meg fogtok halni. A helyes lány is, aki úgy felnéz rád, a Vezérre. (Mert természetesen te vagy a Vezér.) Elkövettétek az összes marhaságot, amit zombi-apokaliszis idején lehetséges. Jóember, úgy mégis MI A FENÉT GONDOLTÁL?

Páncélautó? Sörétes? Erődítmény? Filmeket nézni, az ment, mi? Ábrándozni a világról, ahol te vagy a Hős, ahol végre mindent szabad, ahol olyan jól esik egy szépen elhelyezett lövés az élőholt koponyákba; ahol minden a tied, és fene vigye a társadalmi szabályokat… Gondolkodni, az már luxus. Hát ezért rágja a lábadat három zombi éppen.

Pedig ha elolvastad volna a nagy War Nerd cikkét, tudnád, hogy a sörétesnél sokkal fontosabbak az unalmas dolgok. Például a szervezés. Meg a víz. „Uram” – hajbókolnál az utolsó kútásónak, amint a Nerd írja, – „mi lenne, ha elcserélném a lányomat egy kútért, nagyuram, felséged, őkősziklaságod?” És ha elolvastad volna a még nagyobb Max Brooks könyveit – World War Z – Zombiháború és a Zombi túlélő kézikönyv –, akkor eleve nem is ért volna felkészületlenül a támadás.

Van még a lábadból? Nem tértek át fontosabb szervekre? Remek, akkor még idefigyelhetsz.

Max Brooks megírta, mit kell(ett volna) tenned. A Zombi túlélő kézikönyv halálosan precíz összefoglalása mindannak, amire muszáj ügyelned. Egy cserkészeknek készült terepútmutató modorában íródott, és a zombik anatómiájától a hatékony fegyvereken, járműveken és taktikán át az apokalipszis figyelmeztető jeleiig mindent tartalmaz, amire szükséged lehet. Csoportdinamika? Kipipálva. Élelem és víz? Kipipálva. Körletek és védelmi vonalak? Kipipálva. És mindez egy lexikon alaposságával, egy tankönyv komolyságával. Fejezetről fejezetre építi fel a tudnivalókat, oszlatja el a tévhiteket és vezeti le a túlélés egyetlen érvényes logikáját. Épp csak le nem feleltet belőle.

Persze neked nem is ártott volna felelned. Tudod, mi árt neked? Amit épp művel három döglött haverod háromszor harminckét foga. Na, az árt neked. Max Brooks megmenthetett volna.

Ó, ha elolvastad volna a zombitámadások történelmét (ami függelékként zárja a könyvet)! Akkor megtanulhattad volna, amit már a rómaiak is ismertek: a helyes hadi taktikát tömegesen támadó zombik ellen. Vagy megtudhattad volna, kik hogyan élték túl vagy épp nem élték túl a kisközösségekben feltámadó élőholtakat. Vagy, hogy milyen eszközöket használt a világ alighanem egyetlen hivatásos zombivadásza annak idején. Talán még azt a tanulságot is levonhattad volna, miért van több esélyed egy banda tagjaként, és miért ne bízz meg soha a hivatalos hírekben.

Ez az ember felkészült. Te nem.
Ez az ember felkészült. Te nem.

De nem, te otthagytad a kézikönyvet a könyvespolcon. Életed legrosszabb döntése volt. Persze most már te is belátod. A zombikajává degradálódás folyamata csodákat képes tenni az ember éleslátásával. (Már amíg az arcodig nem érnek.)

Pedig milyen szép kiadás volt… Eredetiben még a New York Times bestsellerlistájára is felkerült. Ez a könyv indította el Brooks karrierjét, és ezután írhatta meg a World War Z-t, amiből aztán óriási nemzetközi siker mellett a Brad Pitt-film is lett. Brooks hozzáállásában az a szép, hogy semmiféle fikciót nem hagy szerepelni a könyvben, száz százalékos realizmusként kezeli a szituációt. Semmi kikacsintás az olvasóra. Annál több lista a szükséges felszerelésről. Érezni a logikus gondolkodás mélységét és a kutatás mennyiségét, amit ebbe a munkába befektetett. No és a bátorság se lebecsülendő, ami a kiadáshoz kellett. Szerencsére a World War Z után ez a könyv is megjelent magyarul a Könyvmolyképző Kiadótól, még áprilisban, puha kötésben és keményfedelesként is.

Most már tetszene, ugye? De persze neked már késő. Nyugodj békében.*

* Nem fogsz.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com