Papírfény

A sci-fi valósága – Fantasztikus világok

Folytatódik a sci-fi (és fantasy) műfajának legizgalmasabb magyar elemzése: Tóth Csaba Fantasztikus világok című összeállítása ismét megfogott minket.

Ha az az ember vagy, akinek a zombik elől menekülve is az apokalipszis politikaelméletén jár az esze, vagy aki a Vörös Menyegző után a véres döntés jogszerűségén kezd töprengeni, jó helyen jársz: a Fantasztikus világok Palpatine császár Birodalmának felépítésétől Batman közelharcstílusán át a robotika etikájáig számos sci-fi és fantasy világot ragad a társadalomtudományi elemzés karmaiba és el sem ereszti őket, amíg ki nem facsarja belőlük a realizmust. Ami csodálatos dolog. Szavamra, kevés varázslatosabb intellektuális torna létezik fiktív világok reális elemzésénél.

Geek mennyország” és „az év egyik legszebb meglepetése”, írtuk egy éve A sci-fi politológiája című könyvről: Tóth Csaba elemzés-gyűjteménye olyan kérdésekről szólt, mint hogy miképp befolyásolják az utódlási problémák Palpatine császár Birodalmát, lehet-e társadalmilag produktív Paul Muad-Dib monopóliuma a Fűszer fölött, milyen következményekkel jár Anaander Mianaai ezerszeres jelenléte a Radchban. A könyv tökéletes félúton járt az olvasmányos könnyedség és az alapos, akadémiai következetesség között.

A szerző most társakat toborzott: új könyvét tizenöten jegyzik, témája változatlan.

A Fantasztikus világok első fejezete – ezen belül három tanulmánnyal – a Star Wars univerzumáról szól (és elég aktuális ahhoz, hogy már a Zsivány Egyes galaxisának is külön írást szenteljen; kalapemelés érte). A második fejezet (öt tanulmány) szuperhősökről, képregényekről és szörnyekről szól, a harmadik (három tanulmány) birodalmakról és menedzselésükről, a negyedik (három tanulmány) a politika fiktív jövőjéről.

A tanulmányok színvonala – hasonlóan a szintén többszerzős, tavalyi A sci-fi című kötethez – általában magas, de azért nem egyenletes. Akad írás, amelyikben világosabb lehetne, mi is a szerző célja; másutt túlságosan is leíró és túl kevéssé elemző jellegű az esszé, némelyiken kissé érződik valamiféle sietség. De egyik sem rossz, és mindegyik megérdemli a figyelmet.

A legjobbak pedig visszaidézik A sci-fi politológiája színvonalát. Tóth Csaba saját írása (a kötet legelején) például ismét példaértékű tanulmány: A Halálcsillagon innen és túl: A galaxis politikai átalakulása a Zsivány Egyesben címmel mintaszerű sci-fi társadalmi-politológiai elemzést ad a Star Wars univerzum működéséről, legújabb fejleményeiről, az utolsó filmből és környezetéből levonható következtetésekről.

A Zsivány Egyes politikailag az egyik legizgalmasabb Star Wars-epizód

Ha az olvasó kicsit jobban megérti, megismeri azokat a kérdéseket, amelyeket a szerzők boncolgatnak – miközben gondolatban visszatérhet kedvenc kitalált univerzumaiba –, e könyv már elérte célját” – írja az előszóban Tóth Csaba. Mélyen egyetértek: ha az olvasó csak kicsit fejlődik politika- és társadalomtudományi látásmódjában…! Bizony

elkelne még jópár hasonló ambíciójú könyv,

kiváltképpen Magyarországon.

Mert ezek a fantasztikus világok politikailag nem is annyira fantasztikusak. „A jó sci-fi világa egy szempontból feltétlenül földhözragadt: el kell tudnunk hinni, hogy a szereplők viselkedése reális, akár a legőrültebb fizikai/társadalmi körülmények közepette is. Valósnak kell éreznünk a figurákat, a lelkeket. Ha pedig sokan vannak: a közösségeket. Ecce politológia” – írtuk az elődkötetről. Ez teremti meg a Fantasztikus világok izgalmát is.

 

Tóth Csaba (és mások): Fantasztikus világok
Athenaeum 2017.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya