Papírfény

Villámfajták – Flash: Futásra született

A DC Comics nagy képregénygyűjteményének a 19. kötete mutatta meg igazán, mit is jelent az, ha szakértők válogatnak a legjobb történetekből. A Flash: Futásra született Wally West jellemfejlődésének egy-egy epizódját ajándékozza a világ leggyorsabb embere rajongóinak – öt különböző képregényből.

Flash azon képregényhősök egyike, akinek személyazonosságát az évek során több ember is viselte. Az aranykor Villámát, Jay Gerricket az ezüstkorban Barry Allen követte. Az ő szárnysegédje lett Kölyök Villámként Wally West, majd mestere halála után átvette a helyét Flash szerepében. A keményfedeles borítást kapott képregénygyűjtemény most ezen karaktert helyezi fókuszába, méghozzá a korábbi számokkal szemben nem egyetlen összefüggő történet, hanem több kisebb epizód segítségével a kilencvenes évekből.

A sztorik szerzője, az Eisner-díjas Mark Waid azzal kezdte a karakter életét navigáló nyolcéves munkáját, hogy új alapokra helyezte West eredettörténetét. Nemcsak azt mutatta be, hogy a vörös-sárga ruha örököse szinte predesztinálva volt szerepére, de azt is, milyen kapcsolat fűzte Barry Allenhez és párjához, Irishez, aki egyébként a fiú nagynénje volt. Waid időről időre előállt a férfi hátterét, motivációit és kapcsolatait boncolgató történetekkel, így a mostani válogatás 1992-ből, ’95-ből, ’97-ből és ’98-ból is hoz egy-egy szemelvényt. A négyből három epizód a szerző személyén keresztül erős szálakkal kötődik egymáshoz, a rajzolók miatt azonban mégis teljesen különböző hangulatot tükröz.

A Flash 62-65. számában megjelent Flash: Első Évad – Futásra született című történet, mely Wally West Kölyök Villámmá válását meséli el, Greg La Rocque ceruzáját dicséri. A legklasszikusabb panelkezeléssel, de rendkívül dinamikus képekkel, a mozgást számtalan formában megjelenítő technikával megrajzolt négyrészes sztori a kilencvenes évek legjellemzőbb képregényes stílusában készült, és tökéletes indítása mind tartalmilag, mind formailag egy nyolcéves szakasznak.

A Flash Évköny 8. kiadásában megjelent Kölyök Flash, 2. nap című mese kilóg a kötetből.

A történetet ugyanis nem Waid írta, hanem a korszak egyik másik nagy szerzője, Tom „Tennessee” Peyer. A mindösszesen 12 oldalas kaland az újonnan Kölyök Villámmá vált West egy napját meséli el – a humor, az akció és Humberto Ramos időnként már-már mangákat idéző kerek rajzai egy eszméletlenül pörgős kis sztorivá állnak össze. Ramos nemcsak a vonalvezetésben, de a szereplők szélsőségesen hangsúlyozott érzelemkifejezésében is merített a távol-keleti képregények világából – többek között emiatt is hat kicsit idegenül ez a darab.

A kötet első két sztorija kifejezetten könnyed szórakozást ígér – sokkal komolyabb hangot üt meg azonban a Villámtérerő 1. számában megjelent Lángoló titkok című epizód, aminek szerzője ismét Mark Waid. A rajzoló székében ezúttal A Batman: A halál a családbant is jegyző Jim Aparo ül. Aparo sosem tartozott a kedvenc alkotóim közé, kissé nyers, sok tekintetben kidolgozatlan stílusa azonban mindig alázatosan szolgálja a történetet. A kötet ennél az epizódnál fordul könnyed gyerekmesétől komoly téttel bíró sorstörténetté. Éppen ezért nem meglepő, hogy az ezredforduló előtti válogatás utolsó tagja már kifejezetten komor 10 oldalt ad az olvasónak. Waid úgy tűnik, egyre nehezebb súlyokat helyez hőse vállára, Pop Mhan rajzoló pedig kellően nyomasztó atmoszférát teremt ehhez a teherhez a képeken. A Flash 80 oldalas különkiadásában megjelent Az élet sebessége mind panel-, mind időkezelésének köszönhetően egyértelműen a kötet legérdekesebb darabja.

A kötet kiváló példa arra, miben rejlik egy ilyen képregénygyűjtemény valódi ereje: az eddig publikált teljes történetek is hiánypótlónak bizonyultak, de egyetlen karakter jellemfejlődését bemutató rövidebb epizódok összefűzése valódi támpontokat adnak azoknak az olvasóknak, akiknek nem volt módjuk egy-egy szuperhős fejlődési pályáját végigkövetni.

Természetesen a rajongóknak ezúttal sem kell lemondaniuk a már megszokott retró történetről sem: az 1960 januárjában megjelenő A három szuperfegyver titka című képregényben Kölyök Flash sárga-piros jelmezének első megjelenését láthatjuk.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya