Papírfény

Sárkányhátról könnyű kemény legénynek lenni! — George R. R. Martin: Tűz & Vér

George R. R. Martin ahelyett, hogy befejezte volna A tűz és a jég dala zárókötetét, boldoggá téve a Trónok harca-rajongókat, úgy döntött, hogy történelemórát tart a Tűz & Vér című kötetében.

Gyönyörű kötésű, Doug Wheatley illusztrációval gazdagon tarkított és történelemkönyvhöz illő vaskosságú lett Martin új könyve. Mert regénynek nem igazán lehet nevezni a Targaryen-ház krónikáját. Pár száz év felölelése mégis relatíve gyorsan elröppen a szöveg terjedelme ellenére. Tömény történelem, rengeteg politikai és gazdasági részlettel bővítve a háborúk láncolatának dinamikáját, amelyek nem nélkülözhetik a regénysorozattól megszokott fondorlatos intrikákat, vértől tocsogó árulásokat.

Ahogy Martin fogalmazott, ő csak a Gyldayn főmester tollából származó históriának átiratát készítette el. Ilyen fordulathoz Tolkien folyamodott, amikor a hobbitok által jegyzett Piros Könyvből „merített”. Gyldayn főmester viszont cseppet sem meseszerűen fogalmaz, ritkán használ párbeszédeket, ráadásul néhol pontatlan az eseményekkel kapcsolatban, így Martin kénytelen kiegészíteni más forrásokból, akár népi legendákból vagy sikamlós pletykákból következtetve.

Történetünk háromszáz évvel a Trónok harca eseménye előtt kezdődik, amikor a Targaryenek megérkeznek Westerosra szárnyas fenevadjaik hátán, és Hódító Aegontól kezdve dinasztiájuk hosszú sora uralkodott a Hét Királyságon. Nyomon követhetjük a királyságok tűzzel és vérrel véghez vitt egyesítését, a Vastrón megkovácsolását, Királyvár felépülését, uralkodók felemelkedését és bukását.

A sárkányok kora nem szűkölködik rokongyilkosságokban és testvérházasságokban, méregkeverésben és áskálódásban, lázadásokban és kegyetlen megtorlásokban.

A szövetségek pillanatok alatt felbomlanak, az anyák gyermekeik ellen fordulnak, sárkányok egymás szárnyait tépik a csatamezőn, mint régen Valyriában. De a szerelem is fellobban néha a Keskeny-tenger nyugati oldalán, felégetve ezzel mindent maga körül.

Az andalok felett idegenföldről jött Targaryenek uralkodásának csillogó és hitvány oldalát egészen III. Aegon régensségéig követhetjük, amikor az utolsó sárkány is elpusztul. Így teljesen elveszítik azt, ami különlegessé és legyőzhetetlenné tette őket. A sárkánykirályok uralkodása még bő száz esztendeig tart ez után, amikor is Robert Baratheon legyőzi a trónörököst, és az őrült II. Aeryst letaszítják a trónról. De erről már nem szólnak Gyldayn főmester jegyzetei. Talán Martin később még azokat is az olvasók elé tárja?

Döbbenetesen részletes világépítését tovább cifrázta George R. R. Martin a Tűz & Vér könyvében. Rég kihalt vagy sokáig fennmaradó családok történetei és tagjai elevenedek meg, sok név visszaköszön a későbbi könyvekből.

Az új karakterek tömege és az események dússága sorozatok tömkelegének szolgálna alapanyagul,

hiszen minden uralkodó életét órákig lehetne feldolgozni. Lehet, egyszer a Targaryen-hódításról is készül spin-off sorozat. Új területeit ismerhetjük meg Westerosnak, ezért jól jött volna olvasáskor egy részletes térkép és a többi főbb család jegyzéke, nemcsak a Targaryenek családfája, ami viszont nagy segítséget jelentett a kiigazodásban a több száz év áttekintéséhez. A kezdeti tömörség ellenére hamar olvasmányossá válik a néha információ-felsorolás szintre csökkenő cselekményvezetés, de így adja meg a krónikaolvasás hitelességét. Hiszen a történelem sem csupa izgalomból, hanem apró részletek hálójából szövődött, ahol néha egy jelentéktelennek tűnő szál meghúzásával lehetett átformálni az egész képet.

 

George R. R. Martin: Tűz & Vér

Alexandra Kiadó, 2018
Fordította: Stemler Miklós

Szádeczky-Kardoss Klára

Szádeczky-Kardoss Klára a Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett. 2016-ban csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez. Újságírói tevékenysége mellett novellákat is ír.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com