Magazin Papírfény

Hanta–banta Hrabal – Münchhausen

Hrabal Magyaroroszágon fontos. Hrabalt értjük és szeretjük. A mostaniak kevésbé, szüleink még jobban. Olvassuk, nevetünk, hümmögünk, az egész szinte mindig olyan, mint egy párbeszéd. Kicsit mintha inkább mondaná, mint írná. Hrabal csordogál, nem ömlik, csak úgy szép komótosan, de megállíthatatlanul – hosszú mondatai zuhatagai alól kacsint ki a szerző.

Továbbá Hrabal ihlette Menzelt, nem is egyszer, hatszor! Nekik köszönhetjük a következő filmeket: Gyöngyök a mélyben (1965), Szigorúan ellenőrzött vonatok (1966), Sörgyári capriccio (1980), Hóvirágünnep (1983), Pacsirták cérnaszálon (1990), Őfelsége pincére voltam (2006). És hát bizony, mi lenne velünk pecsételések és rövidítések nélkül? Ugyan most már inkább délutáni filmklub téma, de azért ha valakit elkapja, életérzés, komoly életérzés keserű humorral.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Bohumil Hrabalnak számos írása megjelent magyarul: hosszú, töretlen mondatai rendre publicitást kapnak itthon. Érdekes, hogy a Münchhausen pont nem, hangoskönyvként meg mégis. Ráadásul Parti Nagy Lajos meséli el nekünk! Egy író-olvasó találkozón azt nyilatkozta, hogy szerette felolvasni, jobb lett, élőbb. Immáron hallgatójaként pedig kijelenthetem, szeretni való ahogy olvassa, kedvesen és színesen anekdotázgat, semmi erőlködés, mégis csupa hangsúly és hangulat az egész. Majdnem egy szusszra hallgattam meg, mintha egy szomszédom mesélne, csak éppen rendkívül ízesen, igen sajátos humorral, kibogozandó tartalommal.

A főszereplő Hanta, a szemétgyűjtő alkoholkedvelő alkalmazottja, egészen pontosan a Spálená utcai hulladékbegyűjtő préskezelője, aki bátran beszél, lendületesen, egyre-másra átcsúszva a fikció birodalmába, nem törődve azzal, ha emiatt másokat kényelmetlen helyzetbe hoz. Szó esik sok mindenről, papokról, könyvekről, közben ne feledjük, a helyszín a szemétgyűjtő. Jelentéktelen alak Hanta nem jelentéktelen mondandóval. De pont ez, ez a karakter kell, hogy elmondhassa világlátását, iróniába csomagolt kritikáját a szerző, aki maga is dolgozott öt évig szemétgyűjtőben.

Juraj Herz készített filmet a Münchhausenből A hulladékgyűjtőben címmel. Sokat átemel a szöveg világából, de sokat alakít is:  máshová helyezi a hangsúlyt, a hantázó személyről a hétköznapi valós helyszínre, amit tulajdonképpen maga a film vizuális nyelve is determinál. Hazai forgalmazásba nem került a film. Magyar nyelven – a Kossuth Kiadónak köszönhetően – csak hangoskönyvként jelent meg a Hrabal mű Parti Nagy Lajossal előadásában, akitől legalább olyan szívesen lehet fogadni ezt a történetet, mintha maga Hrabal mesélné el.

Bohumil Hrabal: Münchhausen

Kossuth Kiadó, 2012

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket, 2010 óta a Filmtekercs.hu szerzője. kellermirella@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés