Papírfény

Nőies játékok – Harley Quinn: Prelűdök és kop-kop viccek

Harley Quinn javíthatatlan romantikus, akit még a bűnözéstől is vissza tud tartani, ha a szív dolgaiban kell eljárnia. A Prelűdök és kop-kop viccek könnyed kis etűdgyűjtemény a bohóchercegnőről – és Gotham más hőseiről.

A DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény kilencedik kötete sok tekintetben eltér az eddigiektől. Egyrészt minden korábbi darabjánál vidámabb hangvételű, másrészt egy hölgyet, méghozzá az eredeti DC kánonban nem is szereplő gonoszt helyez történetei középpontjába.

Harley Quinn – bár ma már megkérdőjelezhetetlen helye van a DC univerzumában – nem a képregények lapjain született. 1992-ben a tévé képernyőjén bukkant fel a Batman: A rajzfilmsorozat című animációs széria Joker szívessége című epizódjában. Jokernek szüksége volt egy asszisztensre, Paul Dini, a rész alkotója pedig a Day of Our Lives sorozat bohócruhás Arleen Sorkinjától inspirálva adott udvari bolond jelmezt Quinnre, akit ezúttal maga Sorkin szinkronizált. A karakter hamarosan újra visszatért, A nevető hal című részben már kiderültek Joker által táplált gyengéd érzelmei is. A sorozatban végül kilencszer tűnt fel,

1993-ban pedig a Batman kalandjai című képregény 12.– a jelenlegi kötetben is szereplő – részében végre papírtestet is kapott.

Kimerítő előtörténetét a közönség 1994-ben ismerhette meg, ekkor jelent meg Paul Dini író és Bruce Timm közös története, a Batman kalandjai: Őrült szerelem, mely abban az évben elnyerte a legjobb önálló kötetnek járó Eisner-díjat is. Harley Quinn hihetetlenül hamar lett sikeres, a rajzfilm után a képregényt, a videójátékot és végül az élőszereplős filmet is meghódította – gondoljunk csak Margot Robbie-ra, aki a Suicide Squad – Öngyilkos osztag egyetlen értékelhető figurája volt. Hogy mi a titok? Quinn a nők példaképe, a férfiak álma – egyszerre okos és bolond, játékos és zseniális.

Margot Robbie mint Harley Quinn

A karakter eredeti neve Dr. Harleen Frances Quinzel, az Arkham Elmegyógyintézetben dolgozott pszichiáterként, itt került páciense, Joker hatása alá. Innen kezdve a bohócpáros együtt rosszalkodott Gothamban, nem egyszer kerültek szembe Batmannel. A nagy szerelem a kötetben helyet kapó történetekre elmúlt, Karl Kesel író, Terry Dodson és Craig Rousseau rajzolók úgy döntöttek, Harley-nak szembe kell végre néznie a ténnyel, hogy Joker csak kihasználja.

Ez azonban remek lehetőséget adott a a bohóckirálynőnek, hogy saját bandát verbuváljon, és szervezzen néhány pizsamapartit olyan hölgyekkel közösen, mint Macskanő vagy Méregcsók.

A kötet – mely időben egymást követő, mégis különálló történetek sora – az önálló, három év alatt 38 részt megélő, 2000-ben megjelent Harley Quinn képregény első hét sztoriját tartalmazza. Sajnos nem lezárt, kerek egészről van szó, az utolsó mese végén csak arra gondolhat az olvasó, hogyan folytatódik a kaland. Ettől eltekintve nincs bennünk hiányérzet: ütős karakterek, igazi gothami all star seregszemle, sok-sok humor és női csacsogás, amit az olvasó kap.

Igen, női csacsogás: ez a kötet egyik legnagyobb erőssége. A férfiak uralta képregényvilágban végre jut egy kis hely a csajsziknak, akik – persze némi iróniával átitatva – végre lejátszhatják a maguk kis pipiharcát. Szerencsére ez az esetek nagy részében vicces – a sorozat eddigi történetének legmókásabb füzete ez, ahol mindig tartogat valami meglepetést az uraknak a hölgykoszorú. Annál is inkább, mert bár Quinn próbálja megtalálni Joker – legalábbis szakmai értelemben – méltó utódját, az esetek nagy többségében inkább ahhoz járul hozzá, hogy Gotham legnagyobb szélhámosai rács mögé kerüljenek.

A rendkívül dimanikusan, szinte karakterisztikusan megrajzolt, bár csatornakezelését tekintve igencsak klasszikus képregény másik nagy ütőkártyája az önreflexió.

A kötet számos ponton szól ki az olvasóhoz és kommentek formájában utal vissza korábbi eseményekre – ez is csak azt erősíti, hogy ez a füzet bizony egy percig sem veszi magát komolyan, hála Istennek. Ha valaki szeretne egy tökéletesen új hangot hallani a DC univerzumában, érdemes Harley Quinn kalandjaival kezdenie!

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.