Magazin Papírfény

Hatvanéves klasszikus – Ray Bradbury: Fahrenheit 451 és más történetek

Ray Bradbury: Fahrenheit 451 - a film
Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Hatvan évvel ezelőtt még nagyon más világ volt. Az űrhajózás lázában égve, a hidegháborútól és az atomtéltől vacogva születtek meg a sci-fi műfajának fajsúlyos, ma is ragyogó gyöngyszemei – mint például Ray Bradbury remeke, a Fahrenheit 451. Az Agave kiadó a hat évtizedes évfordulóra újra kiadta Guy Montag történetét – és még néhány novellát is mellécsapott.

A hírneves regény olyan világban játszódik, ahol a tűzőrség, a fecskendőkkel, a tűzálló ruhákkal, a legendás lecsúszást gyorsító fémrúddal, az éjszakai riadókkal nem a tüzek megfékezésére szolgál. Éppen ellenkezőleg – ők gyújtanak tüzeket. Nem akárhol és akármikor: könyvekből, tiltott, felzaklató tudásból raknak máglyákat. A könyv az emberek kezében vészhelyzetté válik: hiszen veszedelmes eszmék gyúlhatnak lángra tőlük a fejekben, amik esetleg megzavarhatnák a társadalom kényelmes rendjét. Amiben pedig mindenki boldog, hiszen mindenkinek jut elég televízió, meg mindenféle termék, amire csak a mindenhonnan özönlő reklámok felkeltik az igényt.

Guy Montag ebbe rendszerbe beleszületett, boldogan dolgozik könyvégetőként – egész addig, míg nem találkozik egy furcsa lánnyal, aki beszélgetni kezd vele, és igencsak érdekes kérdéseket kezdenek el feszegetni. Ez vezet el odáig, hogy főhősünk egész világa összeomlik.

Bradbury meséje hatvan éves múltból érkezik – de a jövőről szól. Éppen ezért sok szempontból igen közel áll az olvasóhoz. Nem állítható biztosan, hogy ez a jövő mindig aktuális és mindig elképzelhető lesz – már ma is egy kicsit naiv hatást kelt. De nem a jövőkép a lényeg benne. Az csak egy komor környezetet biztosít, aminek a hidegháború idején volt pluszjelentősége.

Az azonban, amit az emberekről, az emberiségről, a kultúráról, a hatalomról mond benne a sci-fi mestere, az örök.

És ugyanígy örök a többi novella is, ami helyet kapott a kötetben. Lehet, hogy Bradbury meseszerű történetszövése ma már nem aratna sikert: a mai irodalom ennél sokkal drasztikusabb, keményebb, meghökkentőbb szeret lenni. De attól még az író finom stílusa egyszerűen gyönyörű. Olyan, mint a népmeséktől kezdve minden jó történet: élvezetes olvasni, és lehet belőle tanulni.

Ray Bradbury: Fahrenheit 451 és más történetek

Agave, 2013, 2016, 2018
Fordította:  Lóránd Imre, Pék Zoltán, Török Krisztina

Cikkünk a 2013-as kiadás alapján készült, az új tévés adaptáció megjelenésekor frissítettük. 

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com