Papírfény

Ördögtől való – Mike Mignola: Hellboy IV-V-VI.

Neil Marshall idén debütált Hellboy-filmje azzal az ígérettel készült, hogy visszanyúl az eredeti képregényekhez, és az ottani képi világot és hangulatot emeli át. Lássuk, miből kellett merítkeznie, és miért bukott hatalmasat!

Mikor a Hellboy-képregények hazai megjelenéséről írtunk 2012-ben, még reménykedtünk, hogy Guillermo Del Toro befejezi a trilógiáját. Ron Perlman a korábbi anyagi sikertelenség, de kitartó rajongói szeretet mellett újra órákat tölthet a sminkszobában, hogy a fejére oktrojálhassák azt a két dugót, amit lecsiszolt szarvai helyén található. Nem így lett, és ez annak ismeretében még szomorúbb hír, hogy a Lionsgate 2019-ben újra bepróbálta a pokolfajzatot a közönségnél, és csúnya pöcegödörbe züllesztette a brandet.

Azt gondolták, hogy az R-besorolás mindenre elég, és a Logan, valamint a Deadpool sikerén felbuzdulva a 18-as karikás, véres-erőszakos képregényadaptációk legújabb alanya Hellboy lesz. A The Descent rendezője, Neil Marshall azonban rendesen elbaltázta: filmjében azon felül, hogy tocsog a vér, szakadnak az emberi testek és hullanak a civil áldozatok, egy igazi katasztrófa a történet. És miért? A gazdag alapanyagból nem volt képes ízlésesen válogatni, ezért keresztbe kasul emelte be a vakvágányként funkcionáló történetszálakat, duzzasztva ezzel a játékidőt (feleslegesen) két órára.

David Harbour mint Hellboy

Mike Mignola eredeti művei ennél többet érdemeltek volna: Marshall kifejezetten ezekből építkezett. Szándéka volt reprodukálni a szerző univerzumát, és ezt a vizualitás szintjén sikerült is. Társszerzője és rajzolója, Gary Gianni munkája nem az esztétikára építkezik. Nehéz rámondani, hogy „szép”, de szerencsére nem is ez a célja. Gianni és Mignola közös alkotása egy sötét fantasy, tele borzasztó képekkel, nyomorult figurákkal, kecske- és disznófejű szörnyekkel és a piros kockakobakkal virító főhősünkkel.

Bár David Harbour filmes kinézetéhez képest egy Dávid-szobrot látunk 2D-ben ábrázolva.

Hellboy ugyanis egy alvilágból szabadult entitás, aki az emberek oldalán harcol. Meglehetősen izgalmas szuperhős és rétegelt karakter. Pont az a dualitás van benne, mint Supermanben, viszont a magasztosság és jófiúi szerepkör nélkül. Hellboy ugyanis pont beleszarik abba, hogy kit sért meg. Szarkasztikus humora belengi a történeteket, melyekből a közelmúltban három is megjelent.

Ördögfajzatunk a Különös helyekben megjárja a tengert, halálos veszélynek teszi ki magát a mocsárvilágban a Szólít a sötétség című kötetben, és még a 2019-es filmben Milla Jovovich által alakított Vérkirálynőnél is kihúzza a gyufát A nagy vadászat című részben. A barátságtalan látványvilág és a kegyetlen történet azonban működőképes elegyet képeznek. Nem érződnek inkoherensnek, öncélúnak pedig pláne nem.

A Hellboy-képregényekben ha leszakítják valaki karját vagy letépik a fejét, annak funkciója van, és nem csupán annyi, hogy a 3D-szemüveg miatt bátornak tűnjön a készítő.

A képregények világában ez így működik: ott önazonos és egységes koncepciót kell hozni. Hiszen maga a műfaj, bár tele van izgalmas rajzokkal, nem csak a látvánnyal operál – a szöveg tartja ott az olvasót, különben csak képeskönyvet nézegetne. A Hellboy-képregények ilyen szempontból nem túl izmosak, mert a főszereplő szövegei bár általában frissítők, körülöttük azonban sok közhelyes sor hangzik el. De pont azért olvasmányos a sztori, mert Hellboy cinikus reakciói működnek – a pulzusa alig emelkedik meg a hegyomlás méretű trolloktól. Ugyan miért izgulna, hisz a pokolból jött, és egyhamar nem szándékozik visszatérni. Bár tudjuk, aki pokolra akar menni, annak dudásnak kell lennie.

 

Mike Mignola: Hellboy 4. – Különös helyek
Vad Virágok Könyvműhely, 2018

Mike Mignola: Hellboy 5. – Szólít a sötétség
Vad Virágok Könyvműhely, 2018

Mike Mignola: Hellboy 6. – A nagy vadászat
Vad Virágok Könyvműhely, 2018

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com