Papírfény

Batman leszámolása – Az Igazság Ligája – Bábel tornya

Az Eaglemoss Collections a DC Comics nagy képregénygyűjtemény negyedik részében összeeresztette az univerzum legnagyobb hőseit az egyik legjobb Igazság Ligája-történetben, a Bábel tornyában.

A Bábel tornya talán nem a legszebben megrajzolt vagy a leginkább formabontó Igazság Ligája-epizód, de az biztos, hogy az egyik legmélyebb, legizgalmasabb kérdéseket feszegető sztori. A 2000 július és decembere között publikált történet Mark Waid tollából származik. Waid Howard Porter rajzolóval készítette a Bábel tornyát – azzal a Howard Porterrel, aki Grant Morrisonnal karöltve új vért öntött az Igazság Ligája-sorozatba.

Ez a kötet egyik legszembetűnőbb jellegzetessége: egy teljesen újszerű, szinte rajzfilmes stílust képvisel – ami rendszerint megosztja az olvasókat. Én személy szerint nem annyira kedvelem Porter stílusát, sokszor azt érzem, hogy a kifejezetten komoly mondanivaló kontrasztban áll a különösen Gumiember karakterén kiütköző, szinte infantilis ábrázolásmóddal. Ettől függetlenül a népszerűsége nem lehet kétséges – és a történet értékéből sem von le semmit az sem, ha az ember kevésbé kedveli azt, ahogyan ő rajzol.

A Bábel tornya egy csodálatosan többdimenziós történet, ahol a Liga tagjainak többféle fenyegetéssel is szembe kell nézniük. Ra’s al Ghul, Batman egyik ősi ellensége úgy határoz, ideje végre megtisztítani a bolygót az őt fojtogató mételytől: az emberiségtől. Hogy eltávolítsa az útból a Föld fölött egységben őrködő szuperhősöket, ellopja Batmantől a Liga Tagjai ellen összeállított védelmi stratégiáját, és azzal támadja meg őket. A csapatnak nemcsak Ra’s al Ghullal, de a soraikat megosztó bizalomvesztéssel is meg kell küzdenie.

Korábban a történet a Kingpin Kiadónál már megjelent pár éve magyarul a Batman különszámaként – ez rámutat arra a tényre, hogy

bár a sztori a Ligáé, a főszerep ezúttal a Sötét Lovagé.

A kontrollmániás detektívnek nemcsak a konkrét krízist kell megoldania, de saját magával is el kell számolnia: vajon a kialakult helyzetért ő-e a felelős. Ez a fő kérdése a Bábel tornyának. Ugyanazon érmének hány oldala van, hányféle értelmezése létezik egy történetnek, ki tehető felelőssé egy olyan esetben, ahol annyian követtek el hibát? Batmannek le kell számolnia múltjával, Ra’s al Ghullal – de lehet, hogy vele számolnak le a saját bajtársai.

Waid története az Igazság Ligáját mint csapatot is bemutatja. Feltételezi, hogy a rajongók már jól ismerik az egyes hősöket, így nem sok időt tölt az egyes karakterek felrajzolásával, sokkal inkább arra fókuszál, milyen erősségeik vannak együtt, és hogy a soraikba kúszó kétely hogyan töri meg egységüket. Waid ahelyett azonban, hogy mindezekről filozofálnak, rögtön az akció kellős közepébe repíti az olvasót. Egyetlen pillanatra sincs megállás: Porter dinamikus rajzaival és Pat Garragy és Tom McCraw az ezredfordulóra oly jellemző élénk színhasználatával egy igazi pörgős mesét szállítanak az alkotók.

Ahogy azt már megszokhattuk, ezúttal is kapunk egy csemegét is a kiadvány mellé. Ezúttal a képregényrajongók A bátor és vakmerő képregény 28. számában, 1960-ban megjelent történetből ismerhetik meg az Igazság Ligája első közös történetét: Aquaman, Csodanő, Superman, Zöld Lámpás, Batman, Flash és a Marsbéli Vadász Starróval, a hódítóval veszi fel a harcot egy hihetetlenül együgyű, de képregénytörténeti jelentősége folytán szórakoztató sztoriban.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..