Papírfény

Egzisztencialista dilemma: pornó vagy kokain? – Irvine Welsh: T2 Trainspotting

Irvine Welsh a T2 Trainspotting c. filmben

A züllött skót kisemberek legnagyobb rajongója, Irvine Welsh folytatta kedvenc kis drogosainak történetét. A T2 Trainspotting (eredeti címén: Pornó) egy jóval érettebb, kiforrottabb regény – annak minden negatívumával együtt.


Hirdetés

„A koksz untat engem. Mindnyájunkat untat. Megcsömörlött fazonok vagyunk egy olyan játékban, amit utálunk, egy városban, amit utálunk, és úgy csinálunk, mintha ez lenne a Világegyetem középpontja, szar drogokkal tömjük magunkat, hogy távol tartsuk magunktól az érzést, hogy a valódi élet valahol máshol folyik, és közben tudjuk, hogy csak a paranoiánkat és a kiábrándultságunkat tápláljuk, ám valahogy mégis túl apatikusak vagyunk ahhoz, hogy abbahagyjuk a dolgot” – igen, ahogy az idézetből is látszik, a T2 Trainspotting egy egzisztencialista regény.

Csaknem tíz évvel a Trainspotting után folytatta Irvine Welsh a Beteg Srác, Rent, Spud és Begbie történetét, amit kiegészített a Ragasztó egyes figuráival, például Juice Terryvel. Az eltelt évek a karaktereken is meglátszanak: Begbie börtönben, Simon Londonban, Renton pedig már Amszterdamban él, és nagyjából mindenki leszokott a heroinról. Érettebbek, akárcsak az író és regénye.

Míg a Trainspottingot laza mesélés és széteső szerkezet jellemezte, amelyet véletlenszerű drogos képzelgések szakítottak meg, addig a folytatást lineáris történetvezetés és valódi bonyodalomképződés formálja. A különbség élesen kiütközik a narrátorok számán: az első részt 8-9 karakter meséli, és időnként egyes szám harmadik személyre vált a regény. A Pornóban mindössze öten adják elő az eseményeket, és őket markáns címekkel különbözteti meg az író.

Hiába, Welsh és a T2 Trainspotting nagyszerűsége nem a szerkezetben rejlik, hanem a tartalomban.

Elképesztő érzékkel képes összhangot teremteni a drogos vagy állati ösztönöket kielégítő életforma és a popkultúra között. „Nem számít, mert a szex is olyan, mint a többi sport: a legtehetségesebbek tudják, hogy az embernek mindig csakis a saját játékára szabad koncentrálnia, nem pedig az ellenfeléére” – mindegy, hogy sport, zene, irodalom vagy film, az író olyan párhuzamokra képes, amitől minden hobbibölcsésznek elakad a lélegzete.

Welsh stílusa kiforrottabb és érettebb, aminek pozitív oldala a kidolgozottabb és egységesebb stílus, az árnyoldala pedig a fiatalos, a konvenciókat megvető hozzáállás hiánya. Ennek legrosszabb vetülete, hogy az amatőr pornófilm mellett a T2 – Trainspotting igazából arról szól, hogy mikor találkozik Begbie és az őt átverő Renton. Az érettség része az önreflexió is, a regényben Spud egy könyvet ír, amelyben elmondja Leith „igaz” történetét.

Kétség kívül „kurva jó” filmet lehetett volna készíteni a T2 Trainspottingból, sajnos azonban Danny Boyle rendező nem így döntött. A kurvák és a pornó világa meg sem jelenik a filmben, helyette kizárólag arra koncentrált a rendező, hogy minél többször helyezze a korábbi filmjének ikonikus beállításaiba a kedvenc kis drogos karaktereit. Pedig az amatőr szexfilmkészítés világáról – különösen az ezredforduló utáni korszakról – még alig készült mozgóképes feldolgozás. „Welshi” szófordulattal: a T2 Trainspotting film lyukra futás helyett kihagyott ziccer lett.

 

Irvine Welsh: T2 Trainspotting

Trubadúr Kiadó, 2017
Fordította: Pordán Ferenc

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés