Magazin Papírfény

Északi-sark, A világ teteje – J. R .R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Ha létezik igazi cukiság, hát akkor Tolkien saját gyerekeinek a Télapó nevében írt karácsonyi levelei igazán azok! Aki az ünnepek táján szeretne valami szívmelengetőt olvasni, ne hagyja ki a Karácsonyi leveleket.

Tolkien 1920-tól 1943-ig, 23 éven át levelezett a Télapó nevében a gyermekeivel, és a nekik írt leveleket saját rajzaival illusztrálta. Eleinte még csak a kis John Télapónak írt levelére válaszolt, és töltötte meg a zokniját minden földi jóval karácsonykor, de ahogy születtek sorba a testvérek, úgy következett Michael, Christopher, és végül Priscilla. Időközben John felnőtt és már nem küldött karácsonyi ajándéklistát a Télapónak, ám ő mégis írt neki is:

Remélem, John kiakasztja a zokniját, noha elmúlt már 14 éves. Tudjátok, én soha nem felejtek el egyetlen olyan gyereket sem, aki nem felejt el engem.”

Jegesmedve, Hóember és medvebocsok

Tolkien egy csodás Télapó-univerzumot teremtett a gyerekeinek szánt leveleiben. Eszerint az öreg, de nagy varázserővel rendelkező Télapó – vagy ahogy ő nevezte magát: Karácsony apó vagy Karácsony Miklós apó – az Északi-sarkon lakik, A világ teteje nevű helységben. De nem ám egyedül! Eleinte csak Jegesmedve a társa, aki minden télen segít neki becsomagolni a világ összes gyerekének ajándékát. Jegesmedve aranyos, bumfordi állat, aki legtöbbször jót akar, de sokszor balul üt ki a jó szándéka, számos bonyodalom okozójává téve őt ezzel. Télapóval lakik Hóember, aki a kertésze is egyben, na és a pajtában ott viháncol hét pár huncut rénszarvas, mert Télapónak 14 a kedvenc száma. Bár amikor nagyon zord tél tombol, még kettőt befog a szán elé, hogy bizton megérkezzenek az ajándékokkal.

Egyszer meglátogatta őket két kis vásott medvebocs, Paksu és Valkotukka – Jegesmedve unokaöccsei – akik annyira jól érezték ott magukat, hogy végleg ott ragadtak. A kis bocsok eleinte nagyon játékosak voltak, egyszer még az is megesett, hogy kicsomagolták a nagy útra összekészített ajándékokat, mert a kisvasúttal akartak játszani. Az évek során aztán, ahogy cseperedtek, benőtt a fejük lágya, és Télapó igazi segítői lettek – amire nagy szükség is volt, mert bizony szegény Karácsony Miklós apó nagyon öreg volt már.

Tolkien személyes hangú leveleiből az Északi-sark lakóinak emberarcú világa bontakozik ki előttünk a hibáikkal, napi zrikálásokkal, apró örömökkel és nagy bosszúságokkal, na meg váratlan meglepetésekkel. Talán azért is különös nekünk ez a meghitt északi élet itt, A világ tetején, mert amúgy Tolkien jókra és gonoszokra osztott regény-univerzuma korántsem ilyen bájos és összetett érzelmi világú alakokkal van benépesítve. Az író teremtett hősei közül leginkább talán a hobbitok jámbor hadához hasonlíthatnánk Télapó világának lakóit, de náluk ők sokkal inkább hús-vér figurák.

Talán mert a hobbitok békés, tohonya élete csak időnként adatik meg az északiaknak (leginkább nyáron), hiszen a karácsony minden évben eljön „mindig ugyanúgy, és mégis mindig másként“, és nekik komoly küzdelmükbe kerül előteremteni, becsomagolni és a megadott címekre rénszarvasszánon elszállítani gyerekek millióinak ajándékát. Nem is szólva a készülődés közben adódó bosszúságokról! Legutóbb is már mindent szépen összekészítettek az induláshoz, amikor Jegesmedve hatalmas csomaghalommal a kezében megbotlott és lebukfencezett a lépcsőn, rengeteg ajándékot maga alá temetve. És ez csak egy eset a sok közül!

Belopakodik a történelem

Ahogy az évek előrehaladtával a történelem mindinkább belopakodik a hétköznapokba, a háború a karácsonyokat is kezdi elhomályosítani, Tolkien megható igyekezettel próbálja leplezni gyerekei előtt a nehézségeket. „Tele a pince üres hellyel” – írja nekik szomorúan a Télapó nevében, de – „remélem, örültök majd annak, amit vinni tudok“, ami főleg élelem és ruha lesz. A Télapó-univerzumba ágyazottan azonban hihető magyarázattal szolgál nekik, miért is nem tudja idén sok ajándékkal meglepni őket. Hát azért, mert a gonosz koboldok éjjel lyukat fúrtak a pincébe – ahol a becsomagolt ajándékok már a rénszarvashintóra való felpakolásra vártak –, és elrabolták az ajándékok nagy részét. Jegesmedve az utolsó pillanatban ugyan felfedezte őket, és felvette velük a harcot, de már késő volt.

Gyerekeinek írt leveleiben az Oxfordban tanító komoly professzor egy olyan új arcát is megmutatja nekünk, amit a regényfolyamaiból nem ismerhetünk: humorral és öniróniával képes hozzáállni az élet nehézségeihez, s még önmagához is: „Jegesmedve ma kapta meg édesapátok levelét, amely komoly fejtörést okozott neki” – írja Télapó a gyerekeknek. „Megemlítettem, hogy úgy néz ki, mint valami egyetemi előadáshoz készített jegyzet. Jegesmedve azt felelte, bolond egy hely lehet az az Oxford, ha az emberek ilyen előadásokat tartanak, aztán hozzátette: ‘de feltételezem, nem hallgatja meg ezeket senki’”.

Mint ismeretes, Tolkien nyelvzseni volt, aki tucatnyi európai és északi nyelven beszélt folyékonyan, és nyelvteremtő képessége is kimagaslóvá tette őt, ami A Gyűrűk Ura olvasói számára nem újdonság. A Karácsonyi levelekben is kitalált egy különös nyelvet, melynek betűit különböző karmozdulatokat végző figurák képezik, és az általuk alkotott szöveget bal felső sarokból, fentről lefelé kell olvasni.

Tolkien-Télapó reszketeg kézzel írt rövidebb-hosszabb levelei és versei is szívmelengetőek, de a hozzájuk mellékelt – vagy a szövegbe beékelt – színes rajzai legalább olyan bájosak. A sorok közé egyébként Jegesmedve is időnként cinikus-szúrós kommentárokat fűz, mulatságossá, egyben elgondolkodtatóvá téve ezzel a gyerekeknek szánt üzeneteket.

És hogy kinek is ajánljuk a Karácsonyi leveleket? Leginkább a nagyobb gyerekeknek, akik már képesek megérteni e levelek rejtett üzenetét. Ajánljuk még a Tolkien-rajongóknak, mert belőle egészen új arcát ismerhetik meg kedvenc írójuknak. A gótbetűs angol szövegeket böngészni imádók se hagyják ki, mert Télapó levelei eredetiben is olvashatóak a könyvben. És nem utolsósorban ajánljuk azoknak a felnőtteknek, akik örök gyermeki lélekkel még ma is hinni akarnak a varázslatban.

 

Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya