Magazin Papírfény

A világvége után – James Dashner: Halálparancs

halalparancsAmíg a sorozat második kötete, a Tűzpróba kapcsán azon siránkoztam, hogy csak gyűlnek és gyűlnek a megválaszolatlan kérdések, a Halálparancs végre hoz némi enyhülést. Előzménykötet révén a napkitörések előtti világba is betekintést nyerhetünk egy pár oldal erejéig, valamint kiderül hogyan kezdődött az egész világvége, mi a helyzet a Kitörés vírussal, hogyan őrültek meg fokozatosan az emberek, és végre a VESZETT-ről is többet megtudunk.

A történet 13 évvel a trilógia előtt játszódik, közvetlenül a világvége után. A könyv továbbra is egyetlen karakter szemszögéből meséli el történetét, ám ezúttal Thomas helyett Mark narrálásában olvashatunk a szereplők kalandjairól. A kötet nagy előnye az előzőekhez képest pedig éppen a szereplőkben rejlik: végre nem 20-30 karakterrel kell bajlódnia az írónak (aminek a 80%-át persze a könyvek végére a túlvilágra küldte), hanem mindössze 4-5 ember köré fonódik a történet. Így őket nemcsak jobban megismerjük, hanem jobban meg is kedveljük: végre én is aggódtam a szereplők, Mark, Trina, Lana, Alec és Deedee életéért. Azok, akik kiábrándultak a sorozatból az első két könyv után, most új lendületet kaphatnak.

Egy jó disztópiához híven az alapkoncepció nem változott Az útvesztőhöz és a Tűzpróbához képest, jelesül hogy továbbra is a túlélés a cél, és persze a rengeteg brutális, felettébb naturálisan ábrázolt haláleset sem marad el – kicsit olyan, mintha a Walking Dead tinédzsereknek szóló változatát olvasnánk.  Ám a sztori nagyon egyszerű és reális, ami abszolút a sorozat előnyére válik: végre nincsenek „azért kísérletezünk veletek, hogy kiderüljön, hogyan reagáltok a változókra” kezdetű érthetetlenségek, nincsenek béna Siratók vagy Átváltozás, és a Buggyantak is csak most kezdenek el megbuggyanni. A szereplők tartanak valahová, és mi aggódunk, hogy odaérjenek.  Pont.

kill_orderA legizgalmasabb pillanatok számomra egyértelműen Mark visszaemlékezései, a dőlt betűvel szedett részek voltak. Végre kiderül, hogyan reagáltak az emberek a katasztrófára a napkitörések pillanatában, hova menekültek, hogyan kezdődött újra az élet – majd hogy mindezt hogyan fojtották el csírájában. Ahogy megszokhattuk, most sem maradunk szerelmi szál nélkül, valamint a barátság és bajtársiasság továbbra is a fő húzóereje a könyvnek. Pontosan azok a dolgok kerülnek előtérbe, amelyek a kamasz olvasóközönségnek is fontosak: a szerelem, a barátság és persze hogy túléljük az egyik napot a másik után abban a reményben, hogy egyszer majd úgyis jobb lesz!

Pontosan így éreztem én is a könyv olvasása közben: át kellett verekedni magam Az útvesztőn és a Tűzpróbán, hogy a Halálparancs végre élményszámba menjen. Az előzménykötet folytatása, a The Fever Code az ígéretek szerint jövő tavasszal jelenik meg magyarul, így nemsokára pont kerül az ötkötetesre növekedett történet végére – és remélhetőleg végre minden kérdésre választ kap a kedves olvasó is.

Avatar

Piller Mónika

Piller Mónika az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve dán szakon. Szakdolgozatát az izlandi filmek és a globalizáció témakörében írta. Specializációja a skandináv film, a dokumentumfilm és az animációs film. Jelenleg a Magyar Televíziónál dolgozik szerkesztő-riporterként.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya