Papírfény

Tanár úr, kérem! – John Cleese: Elszabadult professzor

John Cleese-nek mindenről van véleménye, legyen szó vallástudományról, forgatókönyvírásról vagy pszichológiáról. Az Elszabadult professzor (Professor at Large) című előadás és interjú-gyűjtemény a komikus majd’ két évtizedes tanári pályafutásának állít emléket.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

John Cleese-t sokoldalú alkotónak ismerjük: volt már humorista, színész, előadóművész, forgatókönyvíró… és úgy tűnik, egyetemi professzor. Hogy micsoda? A pasas a Hülye Járások Minisztériumából? Bizony, az Elszabadult professzorból kiderül, hogy Cleese személyében olvasott és sokrétű tudással bíró értelmiségit tisztelhetünk, aki a katedrán is megállja a helyét. Több éven át a neves Cornell Egyetem vendégprofesszora volt, számos előadást, szemináriumot vezetett, sőt, egy ízben még prédikációt is tartott az egyetem kápolnájában. Ezen előadások leiratait gyűjti csokorba a kötet.

Bevallom, kis hezitálással álltam neki az Elszabadult professzornak. Körülbelül egy éve volt szerencsém egy barátnőm polcáról leemelni John Cleese Na, szóval című önéletrajzi könyvét. Pár fejezet elolvasása után csalódottsággal vegyes unottsággal tettem vissza helyére. Ennek oka az volt, hogy egyszerűen nem ismertem fel John Cleese-t a papírra vetett sorokból. Hiányzott az a sziporkázás, amit annyira megszoktam tőle, legyen szó szkeccsekről, vígjátékokról vagy vele készült interjúkról.

John Cleese, a tanár

Szerencsére az Elszabadult professzor teljesen más tészta. Míg az előbbi egy idősödő ember kínosan hosszú válasza egy olyan kérdésre, amit senki se tett fel, addig az Elszabadult professzor egy friss, érdekfeszítő olvasmány, amiben a brit komikus teljesen új oldalát fedezhetjük fel. Tanári pályája során intellektusát több témában is megcsillogtathatta: beszélt a forgatókönyvírásról, a vallásról, az arcfelismerés pszichológiájáról és az üzleti világban szükséges problémamegoldásról. Az eklektikusnak ható témaválasztások Cleese szerteágazó érdeklődését tükrözik, mindenesetre ettől kissé csapongóvá válik a gyűjtemény.

A kötet célja egyértelműen John Cleese sokoldalúságának bemutatása.

A brit komikus vendégprofesszorként húsz évig járt vissza a Cornell Egyetemre, s ezalatt az idő alatt rengeteg előadást tartott. Az Elszabadult professzorba beválogatott, egymástól hangnemben, témában és hosszúságban is eltérő beszédeiből viszont hiányzik az átfogó tematika, ami egységessé tenné a kötetet. Lényegében John Cleese személye az egyetlen láncszem, ami összeköti a különböző fejezeteket. Ettől hullámzóvá válik az olvasásélmény: vannak rendkívül érdekfeszítő fejezetek, s vannak olyanok, amiket csak átlapozna az ember. Ilyen például az utolsó, ami egy ide-oda csapongó, iránytalanul folyó személyes interjú a komikussal.

A legélvezetesebb előadások kétségkívül azok, amiket Cleese a Cornell Egyetem tudósaival és kutatóival közösen tartott. Ide tartozik az arcfelismerés pszichológiájáról szóló fejezet, amit a komikus az általa írt The Human Face dokumentumsorozatból vett részletekkel tarkít. Szerencsére John Cleese egyenrangú partnere a nagy elméknek. Tájékozott laikusként megállja a helyét a ringben, és odaillő példákkal színesíti, humorral fűszerezi az eszmecseréket. A könyvben szereplő előadások hangvétele egyszerre könnyed és komoly: a magasröptű gondolatok és a humoros anekdoták kiegyensúlyozott keveréke. John Cleese egyszerre felkészült és laza: egy olyan tanár, akire mindannyian vágytunk iskolás korunkban.

A brit komikus élettörténetét jobban ismerők számára nem meglepő ez a kis kaland az oktatás területén. Cleese jártas az akadémia világában, hisz Cambridge-en hallgatott jogot, ahol a vallástörténetbe is belekóstolt. Nem mintha vallásos lenne (legalábbis nem hagyományos értelemben), de a hit témája régóta foglalkoztatja. Ennek az érdeklődésnek sokak által kedvelt bizonyítéka a Brian élete című remekmű, ami többször is előkerül különböző előadásokban. Sőt, a könyv külön fejezetet is szentel Cleese vallási témájú elmélkedésének, amit a komikus Brian életéből vett részletekkel spékel meg. Csodák csodája, működik.

A személyes kedvencem mégis Cleese kötetlen beszélgetése William Goldman forgatókönyvíróval, ami egyben a leghosszabb fejezete a gyűjteménynek. Goldman olyan ikonikus filmek írója, mint a Butch Cassidy és a Sundance kölyök, Az elnök emberei és A herceg menyasszonya, és még sorolhatnám. A kettejük eszmecseréje rendkívül szórakoztató és tanulságos, egy igazi workshop, amiben a szakma több fortélyát is megosztják a hallgatósággal. Goldman fenntartás nélkül véleményez más filmeket, osztja meg forgatókönyvírói munkamódszereit, válaszol diákok kérdéseire és kritizálja Hollywoodot.

Az Elszabadult professzorban van ugyan sziporkázás, de meg kell vallani, inkább az intellektuális fajta.

John Cleese száraz humora szorosan kapcsolódik előadásmódjához, arckifejezéséhez, hanglejtéséhez, papírra vetve ezek pedig mind hatásukat vesztik. Bár ezzel szemben Eric Idle „életrajzszerű” könyve nem szűkölködik humorban, az kétségtelen, hogy a Monty Pythonok igazán élőben tarolnak. Kiváló írók, de kiváló előadók is, s ez a két oldaluk szinte elválaszthatatlanul összefonódik. Ehhez hozzáadódik a sajnálatos tény, hogy az angol humor sajátosságai sokszor elvesznek magyar fordításban. Cleese könyve emiatt inkább az eredeti előadások lenyomataként hat, ami csak sejtetni tudja, mekkora élmény lehetett őket élőben hallgatni.

Mindenesetre az Elszabadult professzor egy hiánypótló kiadás, amit a legmagasabb Python kedvelőinek különösen ajánlok. Új fényben tünteti fel a brit komikus munkásságát, amiben azért eddig is fel-feltűntek intellektuális témák és megközelítések. De merem állítani, hogy azoknak is tetszeni fog a könyv, akik nem feltétlen fújják kívülről Cleese filmjeinek listáját. Viszont aki poénáradatra és Monty Python-os őrültségekre vágyik, annak előre szólok: bár John Cleese professzor, de annyira azért nem elszabadult.

 

John Cleese: Elszabadult professzor – Évek a Cornell Egyetemen 

Jaffa Kiadó, 2020
Fordította: Lázár A. Péter

Takács Janka

Janka jelenleg elsőéves hallgató a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés