Fókuszban Papírfény

Sherlock Holmes vs. természetfeletti – John Joseph Adams (szerk.): Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai

sherlock_holmes_lehetetlen_kalandjaiMihez kezd a borotvaéles logikájú Sherlock Holmes a természetfelettivel? Érdekel a válasz? Ha igen, ezt a kötetet szeretni fogod. Nagyon.

Sherlock Holmes, a világ első számú tanácsadó detektíve először Sir Arthur Conan Doyle A bíborvörös dolgozószoba című novellájában tűnt fel, és borotvaéles logikájával, kivételes megfigyelőképességével, jellegzetes külsejével és furcsa szokásaival rögtön megmozgatta a közönség fantáziáját. A Beeton’s Christmas Annual magazinban megjelenő írásban egy rejtélyes férfi nyomoz egy titokzatos bűneset után, és teszi ezt majd az író további négy regényben és ötvenöt novellájában, amelyekkel Conan Doyle lefektette az egyre táguló Holmes-univerzum alapjait. A nemrég magyarul is megjelent Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai ennek a világnak egy egészen szokatlan vidéke, ahol népszerű írók olyan esetekkel „bízzák meg” a brilliáns elméjű nyomozót, ahol gyakran a természetfelettivel kell szembenéznie.

Conan Doyle írásaiban Holmes csak azt fogadta el tényként, amit tudományosan tudott igazolni. A Sherlock Holmes lehetetlen kalandjainak oldalain egészen váratlan kihívásokkal kell szembenéznie, hiszen a felvonultatott eseteknél a korabeli tudományos eredmények sokszor kevesek vagy megkérdőjeleződnek. Holmes különös, nem evilági lények után kutat, családi átkok végére próbál pontot tenni vagy éppen egy olyan ügyet vállal el, aminek kapcsán párhuzamos dimenziókba jut el. Izgalmas felállás! Főleg, hogy a kötet olyan írók munkáit foglalja magában, mint Stephen King, Neil Gaiman, Anthony Burgess, Michael Moorcock vagy Stephen Baxter.

sherlock_holmes

A gyűjteményben az érdekfeszítő bűnesetek, a tudomány és a fantasztikum mellett természetesen feltűnnek Holmes világának jól ismert alakjai is. A történetekben – amiket rendszerint most is barátja és állandó társa, Dr. Watson szemén keresztül követhetünk – felbukkan többek között a talán még öccsénél is titokzatosabb Mycroft Holmes, néhány – már Conan Doyle műveiből ismert – nevezetes ellenfél, köztük Holmes főellensége, Moriarty professzor, a „bűn Napóleonja” és persze a nagybetűs nő, Irene Adler is. Mindegyikük merőben váratlan körülmények között. A Botrány Montrealban című novellában például Irene kétségbeesett anya, aki fia érdekében kér segítséget fiatalkori hódolójától, míg A másik detektívben Moriarty a „jófiú”, aki a bűnöző Holmest üldözi.

Huszonnyolc író, huszonnyolc Sherlock Holmes novella, amelyek mindegyikét két rövid előszó előz meg, amelyek közül az első röviden a szerzőt mutatja be, míg a második az adott írással kapcsolatban ad plusz információkat az olvasónak. Kétlem, hogy bárkinek be kellene mutatni, aki a sort nyitja: Stephen King A doktor esete című novelláját olvasva a Holmes rajongók valószínűleg rendkívűl elégedettek lesznek. King hű maradt Conan Doyle stílusához, a történet klasszikus holmesi rejtély köré szövődik. Ám az már váratlan, hogy a megoldás kulcsára a két lépéssel mindig a mesterdetektív mögött járó Watson jön rá. A meglepetésre a kötet következő írása rátesz egy lapáttal. Még úgy is, hogy már a könyv borítója is sötét tónusú fantasyt ígér. Tim Lebbon Sherlock Holmes világát H. P. Lovecraft természetfeletti horrorvilágával vegyíti (és nem ő az egyetlen, aki ezt teszi a kötetben), ami egészen meredek ötlet, habár ettől a gyűjteménytől valószínűleg legtöbben ehhez hasonló kísérleteket várnak. Meg is kapják.

sherlock
Sherlock (2010-)

Sokan közelítették már meg újszerű és meghökkentő módon és a holmesi hagyományokat. A Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai még így is az egyik legszélsőségesebb irányból nyúl a témához. Ezzel együtt nagyon adja magát ez a gondolat: állítsuk szembe a logika mesterét a természetfelettivel. Mi sül ki belőle? Például ez a könyv, amelyben a legizgalmasabb, hogy sosem tudjuk mivel rukkol elő a következő író. Még abban sem lehetünk biztosak, hogy valóban természetfelettivel kell-e szembenéznie a detektívnek. Mint ahogy abban sem, hogy egy szerző mit és hogyan emel át a Holmes-világból és milyen más elemeket kever ahhoz egy történet erejéig. Fantasy, krimi, thriller, horror kavalkádja ez az antológia, ami mellé jutott még jó adag humor, dráma és egy kis romantika is. Néhányan pedig ráadásként a jól ismert karaktereket is újragondolták, meglepő árnyalatokkal gazdagították. A végeredmény nagyszerű, szellemes és sokszínű. Remélhetőleg előbb-utóbb – hiszen Sherlock Holmes minden idők legtöbbször megfilmesített irodalmi alakja – ezeket a remek történeteket is láthatjuk majd mozgóképen!

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakon. Érdekli a marketing, a reklám és a streaming platformok világa, specializációja a horror és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. mlinarikmariann@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..