Papírfény

Az ellenség örök – John le Carré: Ügynök a terepen

Le Carrétól a másodvonalas könyv is remek élmény: az Ügynök a terepen dühös és feszült regény aktuálpolitikai sorskérdésekről és az emberek hülyeségéről.

Egy átlagos le Carré könyv olyan, mint a szerző nagy gonddal átlagembernek lefestett kém-hivatalnokai: minden helyzetben megtalálja a banális mögött ott rejtőző értelmet, és noha sose tud önnön kétségei fölé emelkedni, kivételes szellemi ereje mégis nyilvánvaló.

Ilyen az Ügynök a terepen: egy „szokásos” le Carré könyv a „szokásos” figurákkal, történettel, politikai tartalommal

és szöveggel – ami annyit tesz, hogy a figurák elevenek és hihetők, némi excentrizmussal hétköznapi álcájuk mögött. A történet éppen annyira csavaros, hogy netalán újságban is olvashatnád. A politikai tartalom explicit, de le Carré mégsem képzeli magát megmondóembernek, és a szöveg – az imádni való. Ezt a szerzőt a tizenkettő-egytucat könyveiben is élvezet olvasni. (Noha a jobbakban persze még sokkal nagyobb élvezet.)

Az Ügynök a terepen szűken kortárs könyv; a Brexit és Trump kettős tragédiája, az autoriter Vezérek előretörése korában játszódik, és alaposan ki is használja ezt – le Carré kémei mindig is kétségek között vívódtak és mindig is lelki-erkölcsi bizonytalanságok közepette szolgálták a hazájukat, akkor is, amikor az a Nyugat képviselőjeként állt szemben a hidegháborúban a Kelettel, és most is, amikor elvileg a liberális demokráciát képviselné, ha azt nem térítették volna el saját politikusai és azok szövetségesei az Atlanti-óceán túloldalán.

És a szerző egyáltalán nem rejti véka alá az álláspontját. A Brexit a felfuvalkodott elit csalása a köznép ellen. Trump Putyin vécétakarítója. A brit kormány Etonban végzett idióták bűnszövetkezete. Egyiket se le Carré mondja, persze, de valahogy ezek a mondatok a leginkább érzelemmel telítettek; a beszélő átlényegül a kétségbeesetten érvelő íróvá.

Le Carré szereplői tehát ismét bőven találnak vívódásra alkalmas világproblémákat.

Ám közben zajlik ám a megszokottan lecarréi kémjátszma, a kiismerhetetlen karakterek átlagemberes álcája mögött zajló küzdelem egy újabb, modern felvonása – és ahogy a szerzőnél mindig is, ismét a törékeny belső meggyőződés fogja eldönteni, ki milyen oldalra áll az önigazolást egyforma erővel találó játékosok között.

Csak hát… Az Ügynök a terepen voltaképpen felcserélhető bármelyik másikkal, amit a szerző valaha alkotott termékeny pályája során. Ha sok könyvét olvastad a szerzőnek, akkor nem találsz benne különösebb újat. A 88 éves szerző nem szokta ennyire nyíltan kifejezni politikai véleményét, de talán sürgetőnek érzi, ahogy vénségére összeomlani látszik körülötte az a nyugati rend, aminek írói pályáját szentelte – mert még mindig a moszkvai Központ a valódi ellenfél; a gátlástalan politikusok még mindig lefekszenek az önérdeknek. És mintha semmi sem változott volna azóta, hogy le Carré megírta a hetvenes évek nagy kémregényeit; kivéve, hogy akkor még létezett olyan ellenség, aki ellen őszintén lehetett küzdeni.

Agave, 2019
Fordította: Orosz Anna

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya