Papírfény

Alapítvány light – John Scalzi: Az utolsó gyarmat

John Scalzi: Az utolso gyarmat borítójának részlete

John Scalzi: Az utolso gyarmat borítójának részleteA Vének háborújának főhőse, John Perry visszatér! Sőt John Scalzi második regényének főhőse, Jane Sagan is visszatér! A harmadik részben egy párként, vállt vállnak vetve küzdenek egymásért és a rájuk bízottakért. De van értelme az ilyen „minden főhőst egybesűrítő” visszatéréseknek?

Szó ami szó, az ilyesminek bizony megvannak a buktatói. Hiába szimpatikus egy szereplő, és hiába szeretnénk többet tudni róla, az az igazság, hogy egy regénynyi viszontagság elviselése egy hangsúlyozottan köznapi embernek egy hangsúlyozottan veszélyes Univerzumban még éppen hihető lehet – de több kötetnyi szívásból jól, sőt pozitívan kihozni már erőltetettnek hathat. Ezt sajnos most sem sikerül megúszni, annak ellenére, hogy viszonylag drasztikus váltással ezúttal nem háborús, sokkal inkább politizálós sci-fi a regény műfaja. Szerencsére izgalom és akció így is marad épp elég.

John Perry, aki 75 éves öregemberből lett zöldtestű katona, immár mint leszerelt veterán egy telepesbolygó békebírájaként tesz igazságot mindenféle falusi tyúkperekben. Boldogan él együtt  Jane Sagannal, aki ugye egy nagyon fiatal, de felnőtt testű veterán a Különleges Egységből, valamint fogadott lányukkal, aki különleges kapcsolatban van egy idegen fajjal. Élik az átlagos telepesek életét egy huszadrangú bolygón – így kezdődik a történet. A dolog viszont már itt sántít – hiszen ez így korántsem az az „átlagos” családi felállás…

John Scalzi: Az utolsó gyarmat borítóDe a nemzetközi (pontosabban csillagközi) helyzet egyre fokozódik: Perrynek felajánlják egy újonnan kolonizálandó bolygó kormányzóságát. Na, és itt jönnek az óriási nagyságrendű, fajok közti politikai játszmák a képbe. A gyarmatosítást ugyanis az intelligens fajok többségét tömörítő Konklávé megtiltotta az emberiségnek – a Gyarmati Szövetségnek pedig a tilalom kijátszásával komoly tervei vannak… Nem csak néhány ezer ember egyszerű megtelepedéséről van tehát szó egy kellemetlen bolygón – pedig már az is elég lenne egy regényhez. Sokkal több forog itt kockán. Mindenki átver mindenkit, a fajok és szövetségek kelepcéket állítanak, trükköznek, ügyeskednek – Perry pedig vagy átlát az egészen, és talál valami zseniális megoldást a gordiuszi csomó átvágására, vagy a rábízott telepesek, sőt az egész emberiség sorsa is megpecsételődik.

Félreértés ne essék – ez bőven eléggé izgalmas szituáció így, és Scalzi humora, tehetsége és lelkesedése a sci-fi mestermunkái iránt ugyanúgy élvezetessé teszik az olvasást, mint az eddigi esetekben. Csak hát ez így már kicsit sok ez annak a karakternek, akit a Vének háborújában megismertünk.

De ha az ember ezen túlteszi magát, és úgy veszi kézbe a könyvet, mint ha nem lenne előzménye, akkor egy jó kis sci-fit olvashatunk. Scalzi tényleg jól ír, nagyon jól egyensúlyoz a „hard sci-fi” és a szórakoztató, izgalmas ponyva határán. Ez a csavaros, átverős regénye abban is hasonlít a háborús előzményekre, hogy voltaképpen régi sci-fi modulokat használ újra – de ezt kreatívan és ügyesen teszi. Jó-jó, eredeti ötletekért nem kaphatna díjat, de egy jellegzetesen „scalzis”, szerethető regény lett ez is: vagyis az izgalomtól nyirkosodó tenyér és a fel-fel kacagás garantált.

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..