Papírfény

Ó, dehogynem! – Jonathan Ames: Sosem voltál itt

sosem voltál itt
Forrás: realnerdspodcast.com

Jonathan Ames kisregényének filmes átirata szó szerint sokkolta mind a nézőket, mind a kritikusokat, helyet szerezve 2018 legjobbjai között. Ames könyvét olvasva elmondható: csalódás lett volna, ha nem így történik.

Gyermekkorában az apja, felnőttkorában a tengerészgyalogság, élete derekán pedig a „szakmája” révén átélt traumák barázdálták Joe öntudatát. Még 48 évesen is maga a nyers erő, ami kapóra jön munkája során. Őhozzá fordulnak azok, akik a rendőrséget is el kívánják kerülni, és ő az, aki bemocskolja a kezét a nagykutyák helyett. Magányos farkas, akiben anyja iránti szereteténél csak önmaga gyűlölete tombol erősebben. A rosszarcú, de szerethető hóhér most éppen a politikai korrupció poklába készül alászállni, hiszen Albany szenátora, Votto őt kéri fel, hogy kerítse elő a hónapokkal ezelőtt eltűnt lányát.

sosem voltál itt 3

Joe tipikus antihős; nem veti meg az erőszakot, de nem akar ölni, és nem is öl meg senkit, aki nem érdemli meg. Szakértője a testi bántalmazásnak, hiszen életének velejárója. Kis túlzással élve olyan, mintha egy lombikban lett volna kitenyésztve. Hozzáadtak egy kicsit a Robert Downey Jr.-féle, minden mozdulatsort fizikai egyenletté alakító Sherlockból, egy keveset az Assassin’s Creed-játékokból ismert lopakodó orgyilkosokból, és az igazi maszkulinitás érdekében egy leheletnyit Hugh Jackman szociopata Farkasából.

A Sosem voltál itt nagyszerűsége mégsem kizárólag a jól kimunkált főhősében, ereje éppúgy a koherens cselekményében is rejlik. Ames nem fáradozik felesleges mellékszálak beszuszakolására, nem akarja korábbról indítani és később befejezni a történetét, és ezáltal nem hagyja, hogy elkalandozzék az olvasói figyelem. Csak annyit árul el a múlttal és a jövővel való összefüggésekről, amennyit muszáj. Azt, hogy Joe nem véletlenül kapta ezt a megbízást,

és nem a véletlen készteti cselekvésre a végkifejletben.

Ames egy olyan kerek és többdimenziós kamaradrámát mesél el potom 160 oldalban, amire más egy egész regényfolyamban sem képes.

sosem voltál itt 1

Mindezt vegytiszta társadalomkritikába ágyazva. Nem kertel, nem köntörfalaz, hanem tényként közli sziklaszilárd véleményét napjaink politikai berendezkedéséről, a korrupció rohasztotta rendszerről. Ugyanis Votto szenátor lányának elrablása mögött sokkal kuszább háló feszül, mint azt elsőre gondolnánk, s amint Joe rádöbben a csúf igazságra, a könyv lapjai közül ránk emeli keserittas tekintetét, jelezvén, hogy készen áll megtenni, amit mi, olvasók nem tehetnénk meg ilyen információk birtokában.

A Sosem voltál itt egy olyan témát jár körbe, ami közel sem újkeletű, az idők kezdete óta össznépi felháborodást kelt. Remekül rétegelt főszereplője az olvasó lelkiismeretének, tenni akarásának manifesztuma a korrupció elleni harcban, amitől azt kívánja minden erkölcsös emberi lény, hogy bárcsak sosem lett volna itt.

 

Jonathan Ames: Sosem voltál itt

21. Század Kiadó, 2019
Fordította: Gazdag Diana

Gyenes Dániel

Gyenes Dániel a PPKE kommunikáció szakos, filmen és újságíráson specializált hallgatója. Ha egy filmben egyszerre jelenik meg a misztikum és a társadalomkritika, nála tuti befutó.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com