Magazin Papírfény

Kalózok, pónik, ufók – Neil Gaiman: Szerencsére a tej

szerencsere a tej neil gaimanGyerekkoromban nagyon szerettük, amikor az unokatestvérem mesélt nekünk. Ő ugyanis sokszor megkérdezte, hogy „És mi legyen a mesében?” Mi pedig egymás szavába vágva mondtuk, hogy: Winnetou! És kalózok! És Tarzan! És Riki-tiki-tévi is! És ő mesélt, olyat, amilyet kértünk, amiben minden, egymáshoz nem illő szereplő és helyszín meg kaland feltűnt. Ilyesmi kicsit Neil Gaiman új gyerekkkönyve, a Szerencsére a tej is.

Feltűnnek benne ufók, kalózok, dinoszauruszok, rózsaszín pónik meg wámpírok ­– szóval minden, ami csak egy gyereket érdekelhet. Plusz még időutazás, na meg persze – szerencsére – egy üveg tej.

Az egész úgy kezdődik, hogy egy apuka leugrik a gyerekei reggelijéhez tejet venni. Sokáig elmarad, a srácok már nagyon türelmetlenek – és amikor végre megérkezik, letámadják, hogy miért maradt ilyen sokáig, előáll a sztorival, amiben egymást váltják a hihetetlen szereplők és a hihetetlen kalandok, de végül minden jóra fordul és az Univerzum is megmenekül. Nyilván nagyon jó fej egy apuka az ilyen, de a gyerekek is okosak ám, közbekérdezgetnek, beleszólnak a mesébe – és mindezt rengeteg rajzzal is megtámogatja a könyv. Nem képregény ez, bár van olyan oldal, amin szöveg nincs is, de nem is az a fajta rajzos mesekönyv, amit a kisgyerekek nézegetnek, és a szöveg csak másodlagos. Egyrészt azért, mert nagyobbaknak szól, másrészt a szöveg tipográfiája is alátámasztja a koncepciót (amiből egy olvasni nem tudó, képeket lapozgató gyerek nyilván semmit nem ért), harmadrészt pedig a rajzok… hát, kicsit furák. Persze ez ízlés kérdése is, mindenesetre Skottie Young eltúlzott, fekete-fehér rajzai a kicsiknek túlcizelláltak, a nagyoknak meg túl furák lehetnek – kicsit groteszk beütésű illusztrációk ezek. De ez ne riasszon el senkit, igazából, ha ráérez az ember a hangulatára, nagyon jól kiegészítik egymást a mesével – ami pedig viszont zseniális.

Egy kicsit Lázár Ervin-es a történet – többször jutott eszembe közben A hazudós egér. De Neil Gaiman persze nem hazudtolja meg önmagát, a saját, jellegzetes stílusa nagyon átüt ezen a gyerekeknek szóló könyvén is. Ráadásul a képekkel együtt jellegzetes művészeti projektnek is felfogható az egész – aminek finomságait viszont nyilván inkább a felnőttek tudják értékelni. Egyszóval kicsiknek és nagyoknak is szuper szórakozást nyújt a Szerencsére a tej – akiben maradt egy kicsike is gyerekkori önmagából, az biztosan élvezni fogja.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy azért Gaimannak már volt egy hasonló gyerekkönyve: a Farkasok a falban. Ez azonban sokkal jobb annál. Nem csak azért, mert ebben több, és nagyobb hangsúlyt kap a sztori, a szöveg a képek ellenében, és nem is azért, mert az voltaképpen egy rémisztő, furcsa, ijesztő könyv (főleg az illusztrációkkal együtt) amit minden érdeme és zsenialitása elismerése mellett fura lenne, ha nagyon élveznének a kicsik. Hanem azért is, mert itt a vidámabb tartalom és a forma sokkal jobb összhangot alkotnak – egyik sem „húzza le” a másikat, inkább segítik egymást.

Szóval, ez egy olyan könyv, amit ha olvasunk, fel-fel nevetünk a poénoktól, amiket a gyerekek talán nem fognának fel kapásból. De fel lehet olvasni kisgyerekeknek – ők is jól fognak szórakozni. De talán azok a kis olvasók fogják legjobban szeretni, akik mostanában tanultak meg olvasni. Ők még nincsenek messze a mesevilágtól – de még nem égnek Harry Potter, Éhezők viadala vagy egyéb Young Adult-lázban. Ők még a gyerekszereplők élethelyzetét is ismerősnek fogják találni. De nem akarom én mindenáron gyerekekre tukmálni a Szerencsére a tejet – szerintem minden korosztály meg fogja találni benne a szépet és a jót. Aki pedig Gaiman-rajongó, annak pedig természetesen kötelező!

Avatar

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya