Papírfény

Ködből fénybe – A Sas

Anglia egyik leghíresebb ifjúsági regénye nem okoz csalódást fél évszázad múltán sem. Rosemary Sutcliff alkotása borongós hűséggel idézi meg a Brit-szigetek hanyatló római uralmának idejét, és míg gyerekeknek biztosan ajánlott, akár felnőtteknek is érdekes olvasmány lehet.

A Sas (The Eagle of the Ninth) az elmúlt század egyik kiemelkedő angol ifjúsági regénysorozatának legismertebb kötete. Világszerte több mint egymillió példányban kelt el. Rosemary Sutcliff alkotása az ottani felnőtt generáció egyik meghatározó fiatalkori élményének tűnik, és ha így van, megérdemelten az.

A könyv egy leszerelt római centurio kalandját mondja el, aki apja elveszett kilencedik légiójának, még pontosabban a légió sasjelvényének nyomába ered Hadrianus falán túlra. A fenyegetett római limestől a városok békéjén át a törzsi erdők mélyéig visz az útja, és közben szolgájával-segítőjével, a briton Escával is meg kell találnia a barátságot.

„Nagyjából 12 éves lehettem, amikor olvastam a regényt, és teljesen lenyűgözött. Volt valami megkapó a hangulatában, és abban, ahogy a különböző kultúrák, a kelták, a britek és a rómaiak találkozását lefestette” – mondta Kevin Macdonald, amikor régi álmát valóra váltva filmet rendezhetett a történetből. A rendező itt megragadta a könyv legnagyobb erényét: a hangulatát. Egy ifjúsági regényhez képest Sutcliff meglepően borongós művet írt. Ha visszanézünk a lassan hanyatló római uralom időszakára, a Brit-szigetek ködös mélyére, ahol az utolsó valódi, az ősidőkből származó törzsek küzdenek a szervezettebb civilizáció ellen, valahogy így képzeljük el a kort mi is: a köd nem csak a tájon ül meg, hanem az embereken is, mert a törvényekhez szokott római nem érti a törzseket, az örök időtlenségben élő britonok pedig nem értik a kőfalakat. Ez a borongósság azonban nem ad helyet sötétségnek. A Sas szereplői, egy 1954-ből származó ifjúsági regény hamisítatlan módján, bármelyik oldalon is állnak, alapvetően egyenes jellemű emberek, akik a ködből a fény felé törnek. (Az írónő gyakran el is játszik ezzel a képpel a főhősnek Mithrászhoz, a fény urához intézett fohászai által.)

A könyv ifjúsági regény mivolta olykor meglátszik a lelki motivációk és a cselekmény egyszerűségében. Ez azonban jól meggondolt, kimunkált egyszerűség; nem a bonyodalom hiánya, hanem alkalmazkodás egy gyerek fejlődő világképéhez, azzal együtt, hogy próbára is teszi a gyereket, mert Sutcliff nem magyaráz agyon semmit. Ha a kis egyszerűséget elviseljük, a könyv még felnőtteknek is érdekes olvasmány.

A belőle készült – egyébként elég jó – filmet nem szabad mérvadónak tekinteni a könyv megítélésében, mert az már egyértelműen felnőttfilm, és a cselekményt is jócskán megváltoztatja (bár éppen a legnagyobb erényt, a borongós hangulatot remekül átvette). A magyar kiadás igénytelen külleme se tévesszen meg senki, mert külön öröm, hogy a könyvet belül rézmetszetre hajazó illusztrációk gazdagítják. A Sas könyvformában kitűnő alkotás, ajánlható minden fiatalnak.

A Sas (The Eagle of the Ninth)
Alexandra kiadó, 2010

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. A Tárca rovatot vezeti. havasmezoi@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..